lördag 31 december 2022

Mord i Venedig av Jan Mårtenson

 

Venedigs palats och mörka kanaler, Gamla stans trånga gränder och en gammal herrgård i Närke är skådeplatserna för Mord i Venedig. Och en tavla av Rubens, svartsjuka och internationell konsthandel med maffiaförgreningar finns bland ingredienserna liksom raffinerade former för kokainsmuggling och en uppslitande strid kring chefsposten på ett stort museum. En vacker kvinna har en av huvudrollerna, en kvinna som föddes i rennäsansens Florens för många hundra år sedan, men som fortfarande lever. Johan Kristian Homan , antikvitetshandlaren från Gamla stan, specialist på franska viner och svenskt 1700-tal, lever ett stillsamt liv på Köpmangatan. I de mystiska mordfall och egendomliga förvecklingar han blir indragen i assisteras han också av sin siamesiska katt Cléo de Merode.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Storytel.

Sådär, jag har på årets sista dag lyckats läsa/lyssna klart en bok till som kan vara med i Kaosutmaningen # 34 - en bok utgiven 2001.

Och denna var ett kärt återsende med Johan Homan och katten Cléo, jag har läst många av Mårtensons deckare under åren som gått, men många fler än nu då jag var yngre, tonåring och 20+, men jag har inte glömt den mysiga känslan dessa deckare ändå ger mig, och speciellt gillar jag att det är en katt som finns med i dem.

Det enda som stör mig lite är att JH aldrig känns som han åldrats, bokserien spänner över nu 51 böcker från 1973 till 2022.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar