onsdag 7 december 2022

Nitton kvinnor. Bertällesler om syriskt motstånd av Samar Yazbek

 

Syrien - nutidens största konflikthärd och humanitära katastrof. Omvärlden ser förstenat på medan landet rasar samman inifrån och drar med sig både grannländer och stormakter i ett utdraget krig med miljontals drabbade. Vad var det som hände?

I Nitton kvinnor Berättelser om syriskt motstånd återvänder den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek till hemlandets konflikt. Denna gång fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. Syriens kvinnliga revolutionärer är inte bara tvungna att bekämpa regimen, IS och andra islamistiska rebeller de är också tvungna att kämpa mot hela det patriarkala samhället, inklusive många manliga revolutionärer.

Under tre års tid spelade Yazbek in vittnesmål från över sextio kvinnor. Hon mötte dem i de europeiska städer de flytt till, eller via Skype. De deltog i revolten för att de hade drömmar om framtiden för landet, för sina familjer, för sig själva. Deras berättelser kastar ett nytt ljus över konflikten och de sociala strukturer som bidrog till revoltens misslyckande, och ger en unik röst åt krigets kvinnliga aktörer.

Samar Yazbek, född 1970 i Syrien, har tidigare skrivit reportageböckerna Into the crossfire och Resa in i tomheten. Den senare utnämndes till "en av de viktigaste böckerna i vår tid" av DN:s Björn Wiman. Yazbek har också skrivit de kritikerhyllade romanerna En mörk strimma av ljus och Hon som vandrar, samt belönats med bland annat Tucholskypriset från Svenska PEN.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Akademibokhandeln.

Denna bok valde jag och Evelina att läsa då vi i vårt projekt Världen runt skulle läsa en bok från/om Syrien.

Det är starka vittnesmål från dessa kvinnor hur det har varit att leva i Syrien under alla motsättningar mellan olika folkgrupper, religion-motsättningar etc, demostrationer, krig och tortyr i fångenskap etc.

Alla nitton har sina egna bakgrunder, sina egena upplevda händelser utav vad som har drabbat ett helt lands kvinnor och är verkligen berättesler som är värda att läsa, även om man mår dåligt av det man läser om.

Boken ingår även i Kaosutmaningen som #6 - en bok som i orginal är skriven på arabiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar