måndag 1 maj 2017

Bilden av Phoebe av Kim Edwards

En vinternatt 1964 tvingar en snöstorm doktor David Henry att förlösa sin hustru, som föder tvillingar. Det första barnet, Paul, är en frisk pojke, men David ser genast att det andra barnet, Phoebe, har Downs syndrom.

David är en man med ett förflutet. Han har vuxit upp i skuggan av en hjärtsjuk syster, som dog vid tolv års ålder, och sorgen har tyngt honom hela hans liv. Nu fattar han ett snabbt beslut som kommer att förfölja familjen för alltid. För att skona sin fru Norah från ett liv i sorg över ett handikappat barn, ber han sköterskan Caroline att sätta barnet på en institution. Till Norah säger han att flickan var dödfödd. Men Caroline klarar inte av att lämna bort barnet, utan ger sig av för att uppfostra flickan som sin egen dotter.

Tiden går och Norah och David blir alltmer som främlingar för varandra. Norah skaffar ett jobb som blir till en uppslukande karriär, och David, plågad av sin hemlighet,söker tröst och mening i sitt liv genom de bilder han tar med sin kamera. Påverkad av föräldrarnas kyliga relation och sin egen längtan efter sin syster går Paul helt in i sig själv. 

När David oväntat dör i en hjärtattack avslöjas hans fruktansvärda hemlighet vilket får förödande konsekvenser för familjen.Text och bild från Bokus sida.

Även denna skulle kunna kvala in som månadens (April) bästa lästa bok, om inte jag hade läst Golden Boy. En stark berättelse om två familjer där både lögner och sanningar drar isär och håller ihop människorna. Jag har verkligen många tankar och känslor under tiden jag läser den. Vem handlar rätt?

Vad svårt det är att skriva något om den utan att ge bort mer av handlingen än som redan står på baksidan av boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar