måndag 22 maj 2017

Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany

Beläget mitt i Kairos myllrande kärna ligger Yacoubians hus, uppfört på trettiotalet i europeisk stil och en gång hemvist för ministrar och miljonärer. Numera finns där alla sorters människor: en fattig men vacker kvinna som snabbt får lära sig att mäns lustar är det som styr samhället, portvaktarsonen som på grund av sin bakgrund nekas inträde till polishögskolan och vänder sig mot religiös fundamentalism, chefredaktören som i varje ny man han möter försöker hitta tillbaka till det han upplevde med sin förste älskare, en korrupt rikeman som tänjer på Koranen för att tillgodose sina egna begär. 
 I Yacoubians hus blandas hyresgästernas öden med minnen från en annan tid och bilder från dagens Egypten, en smältdegel där religiös extremism och politisk korruption föder varandra, där ungdomlig entusiasm snabbt kan förbytas i ursinne, och där gamla seder blandas med den nya tiden.
Text och bild från Bokus.

Denna bok var en bok som vi diskuterade i min bokcirkel för över fem år sen, att det var en bok vi ville läsa, men sen blev det aldrig av, och boken har stått i min bokhylla och väntat. Nu äntligen har jag fått läst den, och jag kan se att det var en bra bokcirkel bok, finns mycket att fundera över och diskutera. Dock tyckte jag den var lite tråkig i början men sen tog sig handlingen, men vissa karaktärer fastna jag mindre för än andra. Kan inte ens säga hur många olika karaktärer och händelser det rörde sig om i boken, var verkligen en mångfacetterad berättelse. En del karaktärer var djupt troende muslimer medan andra var precis som vem som helst.

1 kommentar: