På kulturkollo denna vecka skriver Fanny så här;
Orättvisa och förtryck – ämnet är brett och tolkningsbart. Det kan vara i det lilla personliga eller i det stora. Det kan handla om egenupplevd orättvisa eller strukturellt förtryck. Tänj på ämnet så mycket du vill.
Veckans utmaning:
Lista musik, film, konst och/eller böcker som tar upp ämnet orättvisa och/eller förtryck. Kanske skriver du en läslista till oss andra, kanske gör du en spellista eller så väljer du en helt annan form.
Första tanken blev andra världskriget och sen kvinnor (+feministkampen) men kände att det var nästan självklara saker att ta upp, så mina tankar gick vidare och hamnade i den boken jag just har läst Sågverksungen av Vibeke Olsson som jag precis har recenserat på bloggen. Handlar ju om när Sverige började industrialiseras, och arbetarna var de som var minst värda. De skulle orka med att slita tungt för lite betalt. Bricken är inte än fyllda elva när hon börjar på sågverket i Svartvik, och hennes pappa är utsliten och har fått ett lättare jobb med mindre betalt. Hennes mamma kämpar med stor byk hos en rikare dam på orten. Då har Bricken och hennes familj ändå bättre än andra i sågverkets boendebaracker. Och så sänker ägarna arbetarnas löner och strejken bryter ut 1879. Omvärlden börjar bry sig, en journalist ända från Stockholm kommer upp, men sågverksägarna, prästen och landshövdingen (med godkännande från kungen) tycker inte arbetarna har rätt till varken att strejka eller högre löner så de tar hjälp av lag och militär att återställ ordningen.
Sundsvallsstrejken (länk till WIkipedia) som den kallas var den första strejken och den största under 1800-talet. Även om den inte ledde till någon förbättringar för arbetarna så känns det som det ändå är början på att börja bilda fackföreningar (batistpastorn startar en strejkkassa).
Spännande och intressant!
SvaraRaderaBöckerna om Bricken är riktigt bra. Strejken i Sundsvall var banbrytande.
SvaraRaderaIntressant om en tid för inte så länge sen som man ibland tror.
SvaraRadera