torsdag 11 maj 2017

Hett i hyllan vecka 19

 Så här skriver bloggen bokföring enligt Monika,

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka blir det en hel serie jag tar upp, läste första delen som högläsningsbok för min son (10 år då) och sen fortsatte vi med fortsättningen men kom bara halva sen rann läsningen ut i sanden.

Serien är om draken Eragon av Christoffer Paolini, som fortsätter med Den äldste, Brisingr och Arvtagaren.
Har haft de tre första delarna länge i hyllan sonen är nu snart 15 år, men sista delen inhandlades på bokrean förra året. Handlingen hämtad från seriens Wikipedia sida.


Boken börjar med att den fattige bondpojken Eragon hittar en stor, safirblå sten när han är ute och jagar i bergskedjan Ryggraden. Han tar med den till sitt hem nära Carvahall i Palancardalen, och planerar att sälja stenen för att få råd med mat åt sin familj. Till hans missnöje vill byns slaktare Sloan inte byta till sig stenen mot kött efter att han får reda på att Eragon har funnit den i olycksbådande bergskedjan Ryggraden. Eragon behåller den för att vid ett senare tillfälle hitta en köpare. En natt när han ligger och sover vaknar han av ideligna pipanden som han inser kommer från stenen. Några minuter senare syns en spricka i på den safirblå stenens yta och en liten drake kläcks.
Eragon och draken, som tar namnet Saphira, talar genom tanken och börjar bygga upp ett starkt band till varandra. Och legenden om Drakar och Ryttare blir levande igen.
Över en natt förändras sedan Eragons och Saphiras liv, de tvingas fly från Carvahall för att rädda byns invånare från Kungens soldater, som av någon anledning känner till ägget. Till sällskap får de den märklige Brom, som hittills endast varit känd som sagoberättare i byn. Det visar sig dock att Brom kan och vet mycket mer än så.

2 kommentarer:

  1. Jag har kikat på den serien på bokrean men det blev inte av att köpa den.

    SvaraRadera
  2. Åh, en hel serie som jag faktiskt har läst :) Jag gillade den!

    SvaraRadera