onsdag 10 maj 2017

Ninas resa av Lena Einhorn

Till att börja med var gettot ett till synes normalt samhälle, mitt i Polens huvudstad. Nina studerade i Warszawagettot, hon blev kär, hon gick på fester. Och hon tog studenten, förmodligen den enda som överlevt med ett studentbetyg från Warszawagettots gymnasium. Detta betyg godkändes efter krigsslutet, och möjliggjorde för Nina att omedelbart efter kriget börja studera medicin vid universitetet i Lodz, där hon också träffade sin kommande make Jerzy.

Detta är i korthet ramberättelsen i denna gripande och spännande överlevnadshistoria. När Ninas familj och släktingar flyttar in i gettot lever de alla tillsammans: Nina, hennes föräldrar, hennes bror, hennes farföräldrar, fastrar och farbröder, tre kusiner. En efter en försvinner de ur hennes liv. Till slut finns endast Nina och hennes bror, Rudek, i livet. På gettots sista dag smugglas de ut. Det som händer sedan är drama på högsta nivå.
Lena filmade en fem timmar lång intervju med Nina, så här och var är det Nina som med egna ord berättar i boken. Ninas resa är inte bara en bok utan även två filmversioner, en biografversion och en för SVT.
Text och bild från Adlibris.

Jag har haft denna bok länge i hyllan och har tänkt att läsa den lika länge, men nu blev det dags i hyllvärmarutmaningen jag kör under året, läsa en hyllvärmare per månad. 
Jag blir inte riktigt lika gripen av denna berättelse om judar under andra världskriget som jag brukar bli, kan hända att boken är skriven ur en dokumentär synpunkt. Eller..., för det är ju hemskt det som skildras.

Boken ingår även i kaosutmaningen som nr 32 en bok som utspelar sig under eller handlar om andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar