söndag 28 maj 2017

Otrygg hamn av Tana French

Kriminalinspektör Michael Kennedy, ”Scorcher”, kallas tillsammans med sin partner, gröngölingen Richie, till Broken Harbour. Det är ett villaområde uppe längs kusten utanför Dublin som byggdes mitt under högkonjunkturen, men som nu efter den ekonomiska kraschen ligger ofärdigt och halvt övergivet, en spökstad. En far och hans två barn har brutalt mördats, medan hustrun förts medvetslös och svårt skadad till sjukhus. Lösningen som Scorcher – mordrotelns stjärna – först tycker verkar enkel, med en familjefar som har förlorat allt i krisen och ser ut att ha försökt ta sitt eget och sin familjs liv, kompliceras snabbt. Inget känns rätt i familjen Spains dyrt inredda hus och spåren pekar åt flera håll.
Samtidigt slåss Scorcher med sina egna demoner. Hans syster Dina plågas av mental ohälsa och fallet väcker farliga minnen till liv av en familjetragedi från Broken Harbour där de tillbringade sin barndoms somrar – före byggboomen, då det var ett semesterparadis. De noga kontrollerade gränserna i hans liv börjar vittra sönder, och sammanblandningen av familje- och arbetsliv riskerar att bli ohanterlig …

Irlands deckardrottning Tana French återkommer här med en ny kriminalgåta i Dublin-miljö. En psykologiskt mångbottnad thriller med ”Scorcher” Kennedy, som var en bifigur i Brottsplats: Faithful Place, i huvudrollen. Texten hämtad från Adlibris sida.

Jag gillar verkligen Tana Frenchs böcker, även om jag behöver några kapitel på mig att kom in i historien pga att hon växlar huvudpersoner (utredare). Även om när jag läste Brottsplats Faithful Place fick jag inga bra vibbar att läsa om "Scorcher", men den bilden ändrades i och med denna bok. Och brottet i sig och lösningen av vad som hänt är så fascinerande att jag inte kan sätta ord på mina tankar, i alla fall inte utan att spoilra boken.
Sen kändes boken för långa, att det var överskrivet men sen när den tar slut så sitter jag där med funderingar hur gick det sen, både med den skyldige och rättegången och med "Schorchers" familj och arbetsliv.

Jag kommer definitivt att läsa fler böcker av Dana French.

1 kommentar: