torsdag 25 maj 2017

Hett i hyllan vecka 21


Ännu en vecka har gått och som vanligt skriver Monika på sin blogg så här.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Idag tar jag upp en bok jag köpte på bokrean förra året som har stått oläst sen dess, fast jag egentligen är rätt intresserad av att läsa den.  (Ämnet just kända brott och speciellt om de innehåller mord har fascinerat mig länge, och jag har läst många verklighetsbaserade böcker om det. Nu det sista har jag lyssnat mycket på poddar tex svenska Mordpodden och Svenska mordhistorier och även nu det sista även på amerikanska som Serial och Undiscolsed.)


I Micael Dahléns bok Monster möter vi fem världskända mördare. Historien tar sig in under skinnet på läsaren och det är blodiga historier om vad som driver människor till att ta någon annans liv. "Jag ska inte döda dig. Var inte rädd", hör jag honom viska bakom mig.

I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa: sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel. 

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare - i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?

Svaren som han finner är lika skrämmande som morden i sig. "Monster" är Micael Dahléns första bok på svenska efter succén "Nextopia", men boken liknar inget han gjort tidigare, det är snarare en personlig reportagebok med känsla av spänningsroman.

Micael Dahlén är till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm och rankad som nummer tio i världen inom sitt forskningsfält.


4 kommentarer:

 1. Det låter väldigt spännande.

  SvaraRadera
 2. Den låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Låter som en jättespännande bok. Tack för tipset.

  SvaraRadera
 4. Men jösses, vilken grotesk bok :) Tror jag håller mig till fantasimonster ;)

  SvaraRadera