måndag 1 maj 2017

Golden Boy av Abigail Tarttelin (Aprils bästa bok)

Denna månad är första gången jag tänker ange en bästa bok för månaden som Mias bokhörna har varje månad. Men denna bok var så bra så jag kan inte låta bli att visa det för andra, så här kommer April månads bästa bok enligt mig.

Det här är berättelsen om Max Walker och hans hemlighet, en familj i kris, likväl som en rasande uppgörelse kring vilka vi är, vilka vi blir och vilka vi tillåts vara. 
En tonårsroman som är omöjlig att värja sig ifrån. 

Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, populär bland vännerna och tjejernas drömkille. 
Det här året fyller han 16 och det bubblar mellan tjejerna och killarna i skolan. Men Max håller sig utanför, går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa. Han har nämligen en hemlighet som ingen någonsin får veta. 
Han är född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller. 

Snart blir han dock förälskad i Sylvie, och vill för första gången i sitt liv verkligen gå in i en relation fullt ut. 
Men hur kan han berätta för Sylvie att hennes drömkille inte bara är kille, utan även tjej. 

Den enda utanför familjen som känner till hemligheten är barndomsvännen Hunter. Och det visar sig få konsekvenser som Max aldrig kunnat föreställa sig. En kväll när Max föräldrar bjudit hem Hunters familj på middag så tränger sig Hunter in i Max rum. Tyst, och på bara några minuter, går Max och Hunter från att vara barndomsvänner, till att vara offer och förövare.
Övergreppet tvingar Max till ett stormigt ifrågasättande av hela sin identitet... 
Text och bild från Bonnier Carlsens förlag.

Jag bara säger läs denna bok, för även om den står som tonårsbok, passar den alla, den är så känslosam och man fastnar verkligen för alla karaktärerna som får berätta i sina egna kapitel hur de upplever händelserna. Huvudpersonen är som sagt intersex och hur han och även hans föräldrar och läkare hanterar det får vi följa. Och även om jag tycker att föräldrarna har och handlar fel så kan jag förstå dem, det är inte lätt att ställas inför att få och ha ett barn som inte är som alla andra. Och jag känner verkligen för Max, han har det inte lätt, förutom alla problem en tonåring har så även inte kunna passa in.  Rekommenderar verkligen alla att läsa den och inte bara tonåringar.

Ingår i Kaosutmaningen som bok nr 16 en bok som du tycker att alla borde läsa.

7 kommentarer:

 1. Denna är jag riktigt nyfiken på att läsa!

  SvaraRadera
 2. Har hört flera som gillar den här boken.

  SvaraRadera
 3. Läser väldigt sällan ungdomsböcker, men det händer. Tack för tips! :)

  SvaraRadera
 4. Låter väldigt bra, tack för tipset.

  SvaraRadera
 5. Låter som en intressant bok, tror jag har sett den på några bloggar.

  SvaraRadera