onsdag 1 februari 2017

En kvinna i blått av Elly Griffihs

En kvinna i blått är en ny spännande och härligt brittisk deckare av Elly Griffiths om rättsarkeologen Ruth Galloway, som här gräver i det religiösa samfundets mörka baksidor.

När Ruth Galloways vän Cathbad vaktar ett hus i pilgrimsorten Walsingham i Norfolk, får han en kväll syn på något högst märkligt. På kyrkogården i närheten av huset sitter en ung kvinna, klädd i nattlinne och blå morgonrock. Morgonen därefter hittas hon död i ett dike utanför Walsingham. Kriminalkommissarie Harry Nelson kallas in och konstaterar att den döda kvinnan behandlades för drogmissbruk på ett privat sjukhus i närheten.

Som hängiven ateist har Ruth själv undvikit Walsingham under sina 17 år i Norfolk, men blir kallad dit av en gammal universitetsvän som arbetar som präst. Väninnan har börjat få hätska, anonyma brev som riktar sig mot kvinnliga präster och refererar till ortens arkeologi – och med en slående formulering om ”en kvinna i blått, gråtande över världen”.

Sambandet mellan den döda kvinnan och de religiösa hotbreven kan omöjligt vara en slump. Medan det lilla samhället förbereder sig för det årliga påskspelet om Jesu korsfästelse, påbörjar Ruth och Harry en kamp mot tiden. Frågan är om de kan hitta mördaren innan fler faller offer?
Texten kommer från Adlibris.

Som vanligt har Elly Griffiths skriven en deckare, jag får lite myskänsla att läsa dem, även om det är hemska händelser som sker ibland. Jag gillar verkligen Ruth, både yrkesmässigt, tänk att få vara en arkeolog och hur hon lever sitt liv. Även om denna deckargåta fall mig helt i sinnet, men jag tycker dock att den är klart läsvärd om man gillar denna deckarserie.  (som jag nu är i fas med, finns ingen mer utgiven för tillfället. Här är en länk till författarens hemsida.

1 kommentar:

  1. Elly Griffiths är en av mina brittiska deckarfavoriter, väntar på att En kvinna i blått ska komma i pocket.

    SvaraRadera