måndag 5 februari 2018

Slakthus 5 av Curt Vonnegut (januaris månads klassiker)

Slakthus 5 är en av våra största anti-krigsböcker som utspelar sig under de allierades bombningar av Dresden i slutet av andra världskriget. Billy Pilgrim som var amerikansk krigsfånge i staden återvänder hem men blir kidnappad av utomjordingar. De för honom till planeten Tralfamadore där han lär sig dödens och tidens hemligheter.

Kurt Vonnegut var själv krigsfånge i Dresden då staden bombades. Räknat i antalet döda var bombningen minst lika förödande som Hiroshimabomben, bombningen av Dresden hade heller ingen som helst militär betydelse.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

En bok jag valde att läsa för att Book Roast hade den i sin Book in a Jar bokklubb för januari, och hon har gjort en reading vlog (innehåller spoliers) om boken här.
Hmm det var verkligen en ovanlig bok och jag har egentligen ingen aning om vad jag ska tycka. men jag är ändå glad att jag har läst den. Den räknas ju som en klassiker och jag gillar ändå upplägget att det är en alienbortföring som blir som en tidsresa om tex andra världskriget och tiden efteråt. Så jag gillade väl i överlag vad jag läste även om en del inte föll mig i smaken.

Denna bok kan jag räkna med i klassikerutmaningen som jag deltar i med att läsa 6 klassiker på 6 månader som Vargnatts bokhylla gör i år.

3 kommentarer:

  1. Den låter intressant! Ska läsa den någon gång :) Har du valt klassiker för februari? :)

    SvaraRadera
  2. Den läste jag för ett antal år sedan i min bokcirkel. Min dotter var nyfödd och jag sov väldigt lite. Fick läsa om flera gånger för att förstå vad jag läste. Men till sist så fungerade det och jag blev förtjust i boken på något konstigt sätt. Jag är också glad att jag läst den. En av de böcker som jag exakt kommer ihåg när och var och hur jag läste den.

    SvaraRadera