onsdag 7 februari 2018

Dödssynden av Harper Lee

Scout växer upp i amerikanska Södern i en loj småstadsidyll, när ohyggliga och dramatiska händelser vänder upp och ner på livet och hennes föreställningar. En ung svart man blir anklagad för våldtäkt på en vit kvinna, och hans chans att få en rättvis rättegång är försvinnande liten. En vit advokat tar sig an försvaret, men hatet och indignationen i det lilla samhället växer som en lavin. Scout ser den lilla staden med sina invånare för vad den är och hennes berättelse blir till en anklagelse, som ingen av oss slipper undan.

Harper Lee (1926-2016) växte upp i Monroeville i Alabama. När Dödssynden (To Kill a Mockingbird) kom ut 1960 i USA var det en händelse som väckte stor uppmärksamhet och boken tilldelades Pulitzerpriset.
Bokomslag och beskrivning lånad frän Adlibris.
Detta var en läsning som jag har sett framemot och tänkt att läsa hur länge som helst känns det som, har upplevt den som en klassiker man behöver ha läst. Nu är det gjort och jag kan säga att jag gillade vad jag läste, var verkligen inte vad jag tänkte mig att den skulle vara. Mycket nöjd nu när jag väl har läst den. Läste den tillsammans med andra bloggare i en read-a-long Nellons bokblogg höll i. Om man vill ha mer ingående tankar vad jag tyckte om boken kolla upp mina tre inlägg under read-a-longens tid. Dock rekommenderar jag då att man har läst boken innan pga spoilers.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar