tisdag 26 juni 2018

Koka björn

Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.

Koka björn är en fascinerande berättelse om mannen som valts till årtusendets norrbottning. Mästaren Mikael Niemi skildrar levande hur stora händelser drabbar en liten värld och hur Laestadius vinner allmogens stöd trots överhetens motstånd.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Ännu en bok jag har läst tillsammans med Evelina, och detta är en bok som är nominerad till årets bok, och de flesta av dem böckerna ska jag och Evelina försöka läsa tillsammans, så se framemot flera bokrecensioner om de nominerade.

Koka björn är verkligen en bok som fascinerar mig, både att det är en ovanlig berättelse om Laestadius som en mordutredare och inte bara en man som gör en kristendomsväckelse till samer och tornedalingar. Jag tycker även om hur Niemi skildrar den unge samepojken som Prosten har tagit hand om och som hjälper till med utredningen. Rekommenderar verkligen denna bok.

Evelinas recension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar