fredag 17 augusti 2018

Helgfrågan vecka 33/2018


Mias bokhörnas helgfråga lyder-

Då är det andra jobbveckan och nästa vecka startar skolan igen. I år ska jag jobba i en trea och nu tänkte jag ta lite hjälp av er proffs.
Det är tyvärr så att alla barn inte gillar att läsa, knappt att de sköter läsläxan.
Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning?

Alla är olika, en del gillar att läsa och andra inte. Men skolarbetet bör de ju göra. Annars tror jag att man inte ska tjata på barnen att läsa, är de inte intresserade så är de inte.
Sen kan man ju underlätta för dem som har det svårt att få upp läshastigheten för det är väl de som tar emot när de knappt har lärt sig läsa. Det finns ju böcker där man både kan se texten och få den uppläst för sig samtidigt. Böcker med enkelt språk, korta meningar etc. På bibliotek finns dessa oftast samlade på något som kallas Äppelhyllan. Även för barn med funktionshinder finns här böcker, som tex böcker med blindskrift.

Mina egna söner är inte stora läsare, men både de två äldsta kan läsa en bok då och då, och när så behövs. De är nu 22 och 16 år gamla.
Jag har alltid läst högt för dem, ända sen de var små till högt upp i åldrarna. Och de ser ju mig sitta läsa, och jag läser ju inte lite ungefär 150+ böcker/år.

Sen är det ju så att de har haft trögt att komma in i läsningen, i alla fall äldste och yngste sonen ( nu 13 år gammal) och den yngste har från skolans sida om han velat om det varit svårt att läsa med ögonen fått lov att läsa med öronen istället.
Äldste sonen vet jag när han var runt 12 år skulle läsa Guldkompassen av Phillip Pullman i skolan och skriva en recension om den, att han hade svårt att läsa den själv, det gick trögt, då hjälpte jag honom genom att läsa för honom. Sen blev det så att jag verkligen gillade vad jag läste så jag fortsatte att läsa trilogin, och när han upptäckte det ville han också läsa vidare. Så bokintresset finns men att det blir inte oftast läst. Vet också att äldste sonen har lyssnat på hela Harry Potter serien plus läst en hel del klassiker.

Mellansonen har gillat Rick Riordans böcker, som jag började läsa högt ut för honom och yngste sonen, men sen som han har läst själv och han läser helst med ögonen.
Han har nu i våras hållit på att läsa Liftarens guide till galaxen -serien av Douglas Adams.

Bonusfrågan - Vilket board game tycker ni bäst om? -har jag tyvärr inget svar på, att spela board game är inte något som jag gör. Fast jag tror inte jag skulle tycka det var tråkigt om jag hade någon att spela med. Min övriga familj spelar hellre spel över internt.


3 kommentarer:

  1. Det är perfekt med högläsning eller ljudböcker.

    SvaraRadera
  2. Du har absolut en poäng i att läsning inte är för alla. Det är bra att läsa mycket för att få ett bra ordförråd och kunna hänga med i diskussioner och det som händer i samhället. Samtidigt så finns det ju mycket annat som man också behöver kunna, och man kan ju alltid byta tjänster. Som min bror som inte läser, men som hjälper mig med praktiska saker, och jag hjälper honom med texter och avtal som han inte känner sig säker på.

    SvaraRadera
  3. Man får hitta olika sätt för att få barn att läsa, ändå lyckas man inte alltid.

    SvaraRadera