tisdag 14 augusti 2018

Veckans topplista - böcker som var för långa
I veckans topplista koncentrerar sig Johanna på de böcker som har varit långa, som man har dragit ett suck när de är utlästa.

Jag tar upp böcker som jag faktiskt har tyckt om men de har varit för långa, man har tröttnat någonstans och haft jobbigt för att läsa ut dem fast man  gillar dem. Finns flera, konstigt nu när jag kollar upp hur långa de har varit var Robin Hobbs bok inte så lång, men andra böcker av Hobb håller ju samma längd som övriga.
Sen är det ju många sådana här långa böcker man vill läsa men de tar emot ens innan man har påbörjat dem.

 1. Mördarens lärling av Robin Hobb (400 sid), låter inte lång, men författarens andra böcker är längre, mycket längre. 
 2. Blonde Joyce Carol Oates (862 sid)
 3. Det av Stephen King (1340 sid)
 4. Otrygg hamn av Tana French (541 sid) en författare likt Elisabeth George skriver långa deckare.
 5. Världen (Sagan?) om Is och Eld ( det är så serien heter väl?  = Game of Thrones) av George R R Martin. Jag har bara läst de två första delarna (735 sid + 754 sid) men vill läsa de andra, men det tar emot när de är så långa.

16 kommentarer:

 1. Det av Stephen King har jag läst, men det var längesedan. Minns inte riktigt hur jag upplevde sidmängden då men nu när jag ser sidantalet så känns den väldigt omfångsrik, nästan avskräckande. Visst är det så att en kan uppleva sidmängden som lite väl omfångsrik och jobbig att ta sig igenom fast en bok är bra. Alltför långa och utdragna böcker kan bli tröttsamt, och korta böcker kan kännas långdragna om de inte är bra.

  SvaraRadera
 2. Blonde finns på min lista också!

  SvaraRadera
 3. Stephen King skriver väl nästan alltid tjocka och detaljrika böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast han kan ju hålla ner sidantalet, se tex Carrie, Cujo, Jurtkyrokogården och Flickan som älskade Tom Gordon. Fast han skriver oftast långa som skulle kunna kortas ner.

   Radera
 4. Håller med dig om Game of Thrones, jag gillade första boken men den är ju så lång. Det har jag tänkt försöka läsa någon gång, men storleken avskräcker.

  SvaraRadera
 5. Blonde upplevde jag inte som för lång. Om du menar Otrygg hamn av Tana French så kändes inte heller den för lång när jag läste. Men vi upplever ju olika. De andra har jag inte läst, men Kings bok verkar ju onekligen vara mycket lång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som gör att jag tyckte att Blonde var för lång det är att en del någonstans efter halva boken, känns motigt att läsa, och det tar emot, men sen släpper det igen och jag i överlag gillar boken.

   Och på tal om otrygg hamn, så gillar jag berättelsen, så egentligen vet jag inte vad det var som gjorde att jag tyckte att den var för lång, men hade tanken någon gång när jag läser den. Men sen så saknar jag ändå en del när den är slut, en del trådar lämnas hängande.

   Radera
 6. Game of Thrones böckerna tycker jag är på tok för långa, och jag har läst allihopa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska väl bekänna att jag läser mycket fantasy, och de böckerna är ju oftast rejält omfångsrika.
   Som tex Robin Hobb skriver också långa böcker (runt 800 sidor i snitt skulle jag tro) och jag har tagit mig igenom 7 av de böckerna.
   Och jag har läst hela serien om Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan Jordan skrev 11 böcker och hade en sista del kvar som han hade mycket anteckningar plus hade berättat för sin fru hur sagan slutar (där Sanderson avslutar serien, de tre delarna har jag också läst). Där varje original bok innehåller 600 till 1100 sidor var.

   Radera
 7. French skriver väldigt tjocka böcker och även om jag tycker att de kanske kunde ha varit lite kortare så har jag nog inte upplevt dem som för långa :)

  SvaraRadera
 8. Blonde är en fantastisk bok. det bästa Oates skrivit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om att Blonde är en fantastisk bok, men jag har inte läst tillräckligt många för att säga att det är en av hennes bästa.
   Men som sagt det är en del efter att ha läst halva boken som drar ner min lästakt och jag inte riktigt har samma flyt, men sen tar den sig igen. Men som sagt överlag tycker jag om boken.

   Radera
 9. Jag har bara läst Drakarnas dans i serien Sagan om is och eld. Jag är helt fanatisk när det gäller GoT, så jag läste boken i väntan på att det skulle komma en ny säsong på HBO. Jag gillar teveserien bättre eftersom George R R Martin har svårt att hålla sig kortfattad, milt uttryckt ;) Och så är skådespelarna så fantastiska och replikerna så vassa. Men jag kommer antagligen att läsa serien från början när filmatiseringen är slut nästa år, när abstinensen blir för stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ännu inte tittat på Game of Thrones men ska någon gång göra det, men vill läsa böckerna först.
   Ska väl säga att jag är ändå van att läsa långa fantasy och tänker definitivt att fortsätta denna serie.
   Som tex Robin Hobb skriver också långa böcker och jag har tagit mig igenom 7 av de böckerna.
   Och jag har läst hela serien om Sagan om Drakens återkomst av Robert Jordan Jordan skrev 11 böcker och hade en sista del kvar som han hade mycket anteckningar plus hade berättat för sin fru hur sagan slutar (där Sanderson avslutar serien, de tre delarna har jag också läst). Där varje original bok innehåller 600 till 1100 sidor var.

   Radera
 10. Det läser jag nu. Har inte hunnit så långt ännu så jag får väl se vad jag tycker när den är utläst.

  SvaraRadera
 11. "Det" tänkte jag faktiskt inte på hur lång den var då jag läste den.

  SvaraRadera