tisdag 14 augusti 2018

Kulturkollo - Klassiker flipp eller flopp?


Jag får glada känslor inför att blogga och vara med på alla utmaningar som finns bland olika bloggar,så nu har turen kommit till Kulturkollos veckoutmaning. Det gäller klassiker och de skriver så här

Det finns hur många listor som helst med böcker man ”ska” ha läst och filmer man ”ska” ha sett, men att de är kända är definitivt ingen garanti för att de är bra. Veckans utmaning handlar om att hitta flippar och floppar i klassikernas värld. Berätta om dina favoritklassiker och såga de du inte alls förstår dig på. Skriv om böcker om du vill, eller filmer, musik, konst eller något helt annat. Berätta om fantastiska läsupplevelser du aldrig kommer att glömma, filmer du sett om och om igen, eller grotta ner dig i de där fruktansvärda kulturupplevelserna som gett dig men för livet.

Men däremot fick jag svårt att komma på vad jag ska skriva om, väljer först ut en mellanting. Jag har läst Jane Austen Stolthet och Fördom flera gånger, men den är en bok som jag inte sätter högsta betyg på, utan ett mera medelbetyg. Och då kan man fundera på varför har jag läst den flera gånger?


Nästa fundering blir att jag inte kan komma på någon sådan där jätte höjdare klassiker eller ingen hel flopp heller. Utan mina tankar går istället till, vad är en klassiker, nu är det bara tidsaspekten jag tänker på,? Jag definierar böcker som är skrivna innan 1950 som klassiker. Men vad är då en modern klassiker, en bok som man tror ska hålla många för många generationer att läsa.? Kan man dit räkna Harry Potter, som nu är ca 20 år gamla?


Mitt inlägg blev något helt annat, en diskussion om klassiker (böcker).

För sen kan man ju gå in på film, är en klassiker en sån många tittar på, och har många år på nacken och får publiken att titta ännu?

Filmklassiker kan vara filmer som baseras på de kända bokklassikerna som tex Austen, Dracula och Frankenstein etc? Men det kan även vara som tex Lilla huset på Prärien ( fast det var ju en TV-serie), eller håller ni inte med? Och kanske Nightmare on Elm Street med Johnny Depp, räknar man den som en klassiker, en skräckklassiker från 1980-tal? Som när jag såg den som 17-åring blev så rädd att jag inte kunde sova med släkt lampa på flera dagar, och sen när jag såg om den i 40 års åldern inte blev rädd alls. (Eller ja slutet är lite läskigt ännu tycker jag).


Konst kommer jag inte gå in på alls.

Och som sagt mitt inlägg blev helt annorlunda än det var tänkt, består av en hel del frågor och jag hoppas nu på en rejäl diskussion i kommentarsfältet. 2 kommentarer:

  1. Att definiera klassiker är lurigt, det håller jag med om. Har svårt att se t.ex. Harry Potter som klassiker ännu, men definitivt på väg att bli. När det gäller filmer från 80-talet är det väl bara att inse att jag börjar bli gammal, men inte riktigt fattat att filmerna är det.

    SvaraRadera
  2. Film klassiker, de har väl mindre år på nacken än vad en litteraturklassiker här.

    SvaraRadera