onsdag 8 augusti 2018

Skrik tyst så grannarna inte hör av Karin Alfredsson

Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia. 

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig. 

Skrik tyst så inte grannarna hör är en gripande roman om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap - och häxeri. Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är Karin Alfredsson äntligen tillbaka som författare.

KARIN ALFREDSSON har varit verksam som journalist i drygt 40 år och är författare till femton böcker. Hennes 80 grader från Varmvattnet (2006) belönades med Svenska deckarakademins debutantpris. Karin Alfredsson arbetar för att belysa och förändra flickors och kvinnors villkor världen över. 
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Det blir ännu en recension av en bra bok utav dem som är nominerade till Årets bok 2018. Även denna har jag läst tillsammans med Evelina, så jag länkar till hennes blogg även i detta inlägg.

Om boken, jag gillar verkligen Karin Alfredssons böcker och att hon belyser vilka orättvisor det finns i världen och att hon vill förändra dem.
Sen blir jag lite förvirrad i början för det är många som får berätta sin historia (sju stycken?) och det är korta kapitel, men efter ett tag är jag så inne i handlingen så att det går lätt att läsa och jag har inga problem att hålla isär karaktärerna.

Sen är det någon mer än jag som blir förvirrad av omslaget? Jag får många gånger för mig att det är benen som har fällts upp mot armarna i stället för en reflektion i vattnet av hennes armar och kropp.

2 kommentarer: