torsdag 30 augusti 2018

Hett i hyllan vecka 35 / 2018

Då var det torsdag igen och dags för ett inlägg i Monikas Hett i hyllan, hon skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har försökt att läsa något av varje nobelpristagsvinnare i litteratur ( undrar när det kommer att delas ut en Nobelpris igen?) så nu kom turen att köpa något av Bob Dylan. Först när han fick priset tänkte jag att det kändes fel, men egentligen är det väl tonsatta dikter. Och det finns ju nobelpristagare som har skrivit manus till pjäser, vad är egentligen skillnaden?
Men när jag skulle införskaffa något att läsa av honom blev det första delen av han memoarer jag köpte, ska försöka hitta något med hans texter i också så småningom. Men jag har ännu inte läst den även om jag köpte den för sisådär 1½ år sen.

Platsen är Greenwich Village. Tiden är 1961, hans första år på Manhattan.

Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet.

Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med ojämförlig berättarbegåvning gör Bob Dylan sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. En personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en samtidsepok. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Bob Dylan ger oss en fascinerande inblick i sin tidigare så slutna tankevärld.

3 kommentarer:

  1. Den skulle nog vara intressant att läsa.

    SvaraRadera
  2. Jag har så svårt för memoarer. Tror jag nöjer mig med hans texter :)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar memoarer men hans vet jag inte.

    SvaraRadera