söndag 19 augusti 2018

Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips

Året är 1931. Trebarnsmodern Asta Eicher är ensam och i penganöd efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.

Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd under Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes bristande omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels – en flicka med brådmogen fantasi och sinne för det magiska. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt. Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger?

Historien om Quiet Dell är en skönlitterär skildring av ett fall som på sin tid var mycket uppmärksammat. Det är ett laddat drama, där Phillips ger liv åt de människor som berördes och drabbades.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

På tal om Thrillerathon ( som jag ska vara med i denna vecka) så började jag läsa denna bok redan i första omgången av Thrillerathon, men hann inte läsa klart och sen blev jag tvungen att lämna tillbaka boken till biblioteket. Jag räknade med att kunna läsa klart den som e-bok på min Storytel-abonnemang, men just e-böcker är den form av böcker som jag väljer bort och läser sist om/när jag inte har andra böcker att läsa eller lyssna på. Så för att få läsa klart boken kände jag att jag var tvungen att låna den från biblioteket igen, och efter jag gjorde det så blev den ju utläst.
För det var ju inte för att den var dålig som gjorde att det tog så länge innan jag läste ut den.  Utan det berodde mera på vilken form boken var i när jag skulle läsa den.

En annan sak man kan undra över varför jag läste jag den under thrillerathon för det är verkligen inte en thriller. Det är mer en fin skildring av den hemska händelse som hände tex familjen Eicher, En bok som ger oss en förståelse för 1930-talets USA är det också. Jag rekommenderar er att läsa boken.

1 kommentar: