Sidor

söndag 14 april 2019

Min bokresa #34 romance/chick"lit/feel-good

Hmm, tänkte denna gång skriva om en (flera) genrer som jag inte brukar läsa så mycket av, tror fördendelen att jag som tonåring kan ha förläst mig på Harlequinromaner (kiosklitteratur), ska väl säga nu att förlaget Harlequin ger ut mer seriösa historier nu. Något som jag tycker är lite kul angående dessa romaner, det var att de fick mig alltid att gråta, för på något sätt så känner jag in mig i de stackars människornas kärleksliv kompliceras av outsagda sanningar eller att de anklagar varandra för något som inte har hänt (=förvecklingar).

Gråter gör jag nu med när jag läser om just det jag skrev ovan, det kan ju förekomma i vilken berättelse som helst eller i just dessa genrer, som jag tänkte skriva om idag.

Mellan 20-30 åldern ungefär läste jag en hel del chick-lit, det kan jag göra nu också då och då. När jag var yngre var det Helen Fieldings Bridget Jones dagbok med uppföljare som var det jag läste.
Annars är det de två "stora chick-lit-drottningarna" Carolyn Keenes och Sophie Kinsella som gäller.
Om man undrar vad som menas med chick-lit så en förklaring från Wikipedia kommer här Chick lit, från chick (i betydelsen ung kvinna) och lit (litteratur), en litteraturgenre som skildrar livet för storstadskvinnor i 20- och 30-årsåldern, även om det finns undantag. Oftast är böckerna skrivna av kvinnor och riktar sig till kvinnor.

Romance, en förklaring som jag översätter från engeslkspåkig Wikipedia. kan även återfinnas i många andra genrer som ex fantasy och sci-fi. Förstod nu när jag läste om de olika romance genrerna att hit räknas visst även de böcker som benämns contemporary, då det handlar om vår tid vi lever i nu, jag har tidigare mest tänkt mig att den genren hör ihop med YA - unga vuxna och det är väl för att jag just nu har läst mest sådana romaner av ex Jenny Han ( Till alla killar jag har gillat). Becky Albertalli (Love, Simon) etc. Och hit hör väl alla de där Harlequin romanerna som jag läste som tonåring med.

Feel-good  är en genre som ska få läsaren att må bra, vanligtvis finns även här en kärlekshistoria med i bilden, några som jag läst är Jenny Colgans Den lilla bokhandeln runt hörnet (är den enda jag har läst av hennes böcker, men ser framemot att läsa flera av henne) och Nina Georges Den lilla bokhandeln i Paris.
Jag gillar även serien Damernas dektetivbyrå av Alexander McCall Smith som också defineras som feel-good fast under deckare genren, likaså tycker jag Agatha Christies deckare kan höra hit plus Elly Griffiths deckare.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur
#27-böcker som blivit TV-serier/filmer
#28- om läsning
#29- historiska romaner
#30- fantasy (high, epic, klassisk)
#31- fantasygenrer
#32 - dystopier

#33 - science-fiction genrer

1 kommentar:

  1. Länge sedan jag läste Griffths, tycker de böckerna är så bra. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2019/04/min-bokresa-34-romance-chick-lit.html

    SvaraRadera