söndag 23 december 2018

Min bokresa #19 - böcker med jultema

Jag är inte den som så ofta läser säsongsbaserat, det finns ju andra som inte läser något annat i december än böcker som handlar om julen. Jag har dock nu på senare år intresserat mig för denna litteratur och läst lite mera än normalt.

När jag var barn var det dessa böcker som gav mig julkänsla, böcker av Astrid Lindgrens  som Jul i Bullerbyn, och skildringarna av när Pippi, Emil och Lotta på Bråkamakargatan och hennes andra karaktärer firar jul.
 Sen var det även Elsa Beskow bilderböcker med tex Petter och Lotta firar jul.

Sen när jag fick egna barn läste vi mycket bilderböcker som var från den tiden då de var små, som tex Håkan Bråkans julafton, Mamma Mu och kråkans jul, Pettsson får julbesök, Tomtemaskinen  och Festen i stallet av Nicolas Allen. (Lägger till längst ner ett litet videoklipp om mina barns bilderböcker där jag läser upp hela boken Festen i stallet, som ni kan se om ni är intresserade).

När jag var vuxen men lite yngre än nu, så köpte jag genom jultidningsförsäljningar ibland deras novellsamlingar med deckarnoveller med jultema. Som jag inte hittar några av just nu så jag kan inte ge några titlar men får en känsla av att en kan ha hetat Mordet på jultomten.

Ungefär då var det också då jag läste mycket deckare så det var deckare med jultema som jag minns mest av från den tiden. Tex Maria Langs böcker Tragedi på lantkyrkogården, Vitklädd med ljus i hår och Fyra fönster mot Gården. Sen finns det en del Agatha Christies tex Poirots jul, tänker även på Mördande seans men den kanske bara utspelar sig på vintern (en snöstorm spelar stor roll i den).

De två senaste åren har jag läst några böcker med jultema

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller annanstans.

Tidigare bokreseor

#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan

1 kommentar:

  1. Passande tema! https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2018/12/min-bokresa-19-bocker-med-jultema.html

    SvaraRadera