söndag 28 oktober 2018

Min bokresa #11 - Viktorianska klassiker

På grund av att jag är med i readathonen Victober under hela Oktobermånad, så tänkte jag att jag ägnar ett helt inlägg om dessa klassiker som är skrivna av Brittiska, Walesiska, Skottska och Irländska författare under 1837-1901.

När jag var ung visste jag inte vilken sort av klassiker det var jag läste, men nu i efterhand vet jag att som barn läste jag böcker av Frances Hodgson-Burnett där egentligen bara Lilla Lorden hamnar under rätt tidsperiod, men jag har även läst hennes Den hemliga trädgården och En liten Prinsessa och gillat dem.
Sen läste jag ju även Lewis Carrolls Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet, Oscar Wildes Spöket på Canterville.

När jag kom upp lite högre upp i åldern, men inte över tonåren läste jag Jane Eyre av Charlotte Bronte, Wuthering Hills av Emily Bronte och Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle.

Sen när jag var i 20-års åldern var det Porträttet av Dorian Gray av Oscar Wilde och Anne Brontes Agnes Grey.

Har även läst lite Victoriansk skräck så som Dracula av Bram Stoker och Carmilla av Sheridan Le Fanu.

Sen har jag då och då plockat under tiden tills förra årets Victober plockat upp tex Cranford av Elizabeth Gaskell och Middelmarch av George Eliot.

Som sagt förra året var det första gången jag kom i kontakt med Victober och under tiden tills årets Victober har jag läst en hel del Victorianska klassiker och har tex kommit fram till att min favorit är Elizabeth Gaskell och den boken jag läser nu Hustrur och döttrar kommer sluta med att få fem stjärnor av mig. Sen har jag även gillat av samma författare Nord och syd och Kusin Phillis.

Andra författare jag har läst och gillat är Thomas Hardy med Tess D`Uberville och Henry James  När skruven dras åt. Dessa två författare vill jag läsa fler böcker av.

Andra som jag vill läsa mer eller testa är Charles Dickens ( gillade hans Lysande Utsikter som jag läste för ca 10 år sen och En julsaga läste jag förra året), Anthony Trollope, Wilkie Collins och Margret Oliphant. Och ännu fler författare finns det...

Om ni är intresserade av att skriva även i er egna blogg om Viktorianska klassiker får ni det men då skulle jag gilla att få en länk till ert inlägg. Ni får även skriva en kommentar i mina kommentarer om det är något ni vill tillägga i ämnet.

Tidigare bokreseor
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
#10-ålderskategorier

2 kommentarer:

  1. Inser att jag nog bara läst en viktoriansk klassiker, men är så nyfiken på de böcker du tar upp. Speciellt Hustrur och döttrar! https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2018/10/min-bokresa-11-viktorianska-klassiker.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns många bra Victorianska böcker jag rekommenderar, speciellt Gaskells.

      Radera