Sidor

torsdag 28 februari 2019

Hetta av Jane Harper

Australien härjas av en svår torka och invånarna i den lilla avfolkningsorten Kiewarra tvingas dagligen fatta desperata beslut på grund av vattenbristen. Under mystiska omständigheter tar Luke Hadler livet av sin familj och sedan sig själv. Poliskommissarie Aaron Falk kommer tillbaka till sin barndoms hemtrakter för att närvara vid begravningen. Luke var hans bäste vän, men de delade även en mörk hemlighet.
Under århundradets värsta torka börjar Falk ifrågasätta vad som verkligen hände med Luke. Han bär på en bestämd känsla av att något inte stämmer – men ju mer han nystar i fallet, desto mer börjar gamla sår att blöda. Sedan länge begravda lögner tar sig upp till ytan, och Falk tvingas konfronteras med sina egna värsta minnen.
Hetta är en atmosfärisk thriller med mörka familjehemligheter - True Detective möter Liane Moriarty. Den utspelar sig i Australiens karga inland.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En deckare jag har tänkt läsa länge, men tyvärr finns det ju så många fler böcker att läsa så det tog en stund innan jag läste den.
Men åh vad bra den var, inte rikitgt som vanliga deckare, utan man får ett helt sammanhang med en polis bakgrund till hans barndom och till hur fördomar gör det svårt för dem som hamnar utanför i små samhällen.
Den håller verkligen mitt intresse boken igenom och det gör att den bara tar några dagar att läsa ut.

Denna bok motsvarar även Kaousutmaningen # 23 en bok jag har läst på flera bokbloggar om .

Hett i hyllan vecka 9/2019

Monika skriver så här om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

En klassiker som jag har köpt på någon bokrea för sådär en tio år sen, tyvärr har jag ännu inte läst den, och inte heller köpt del två.


Udolphos mysterier är ett klassiskt verk inom den gotiska litteraturen, som influerade både Marquis de Sade och E. A. Poe. Första gången utgiven 1794.

Med en drömlik och hallucinatorisk blick fångar Radcliffe sina karaktärers psykologiska tillstånd och låter oss moderna läsare få en kännedom om romantikens stora gordiska knut.

 Romanen handlar om den unga Emily som hålls fången i slottet Udolpho, och kämpar med att behålla sin styrka, samtidigt som hon längtar efter sin älskade Valancourt


onsdag 27 februari 2019

!984 av George Orwell

1984 : nitton Ã¥ttiofyraOm den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen.Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka.Ny pocketutgåva av George Orwells klassiska framtidsskildring som utkom första gången 1949. Thomas Warburtons översättning gjordes till återutgivningen 1984.
Bokomslag och beskrivning hämtad frå Adlibris.

En klassiker jag länge har tänkt att läsa och nu till slut blev det av. Tyvärr var den inte så bra, fastnar inte för karaktärerna eller denna dystopiska värld överhuvud taget, men jag läser den ändå och den är en 2a av 5 möjliga.
Orsaken till att jag inte är helt nöjd med det jag läser är nog mest att jag har läst bättre dystopiska klassiker som Huxleys Du sköna nya värld (här finns en recension) och Karin Boyes Kallocain.

tisdag 26 februari 2019

iZombie comic books 1-4 av Chris Roberson& Michael Allred


The series deals with Gwen Dylan, a revenant gravedigger in Eugene, Oregonand her friends Ellie, a 1960s ghost, and Scott, a were-terrier. iZOMBIE was nominated for the 2011 Eisner Award for Best New Series.
Gwen can pass for a regular girl, but she needs to eat a brain once a month to keep from losing her memories and intelligence. As a gravedigger, she has plenty of access to recently deceased people; when she consumes their brains she "inherits" part of the deceased's thoughts.
Beskrivning hämtad från Wikipedia
För några år sen tillbaka började jag och se på TV-serien iZombie (på Netflix) och visste att den var baserad på ett seriealbums-serie, som jag någon gång ville läsa.
Och nu tillslut har jag gjort det, och jag kan då vekligen säga att jag var glad att jag nu har gjort det, för dessa serie-album gillade jag verkligen. Det är en mycket mer intressant historia än vad TV-serien har. Jag har också lyssnat på podcast både om albumena och TV-serien som jag också rekomenderar. 

Veckans topplista - Bokrean

När jag läste vad Johannas val var för veckans topplista, tänkte jag att jag inte har några tips att komma med, för jag inte har tänkt att handla något speciellt på bokrean i år, jag lånar hellre de böcker jag vill läsa från biblioteket. Eventuellt kommer jag att titta och kanske handla något på rean på bokrean.
Men sen var jag med min äldste son hos tandläkaren och tittade i Metro där, och såg att de hade en tipssida vad man kunde hitta på bokrean, och jag valde de fem böckerna jag hade läst och gillat och tipsar om här.
  1. Ett jävla solsken; En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer
  2. Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli & Francesca Cavallo
  3. Husdjuret av Camilla Grebe
  4. Silvervägen av Stina Jacksson
  5. Ett par läsvärda klassiker Emma av Jane Austen och Madame Bovary av Gustave Flaubert.

måndag 25 februari 2019

Snödrev av Helene Tursten

Kriminalinspektör Embla Nyström är på semester i norra Dalsland när hon får ett samtal från sin släkting Harald. En död man har hittats i en av stugorna han hyr ut, och när Embla kommer dit upptäcker hon att det rör sig om en regelrätt avrättning. Den döde mannen är en av de största ledarna inom organiserad brottslighet i Sverige. Han är också en av dem som ligger bakom försvinnandet av Emblas barndomskompis Louise. Ett femton år gammalt brott som aldrig blivit löst. Kort efter upptäckten i stugan hittas flera personer i gangsterbossens innersta krets döda. Utredningen av morden leder Embla från Ulvsjön hela vägen till Split i Kroatien. Kan jakten på de skyldiga ge henne svar på vad som hände för alla år sedan? Finns det en chans att hennes vän fortfarande lever?

Helene Turstens nya deckare Snödrev är den tredje fristående delen i serien om Embla Nyström, Irene Huss unga kollega, och den tar sin början där Sandgrav slutade.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Helen Turstens deckare har jag läst alla av dem som handlar om Irene Huss och jag gillade dem jättemycket och sen när hon gick över att skriva om Embla Nyström så kunde jag ju inte låta bli att läsa även den serien och den är lika bra den om inte ännu mera intressant.
Sen är det en frisk fläkt i bland deckarförfattare att inga av poliserna har några större missbruksproblem eller psykiska problem, även om det finns lite i Emblas bakgrund som har varit ett litet problem även i de två tidigare böckerna men nu får vi en upplösning på det.
Jag rekomenderar verkligen till att läsa Turstens böcker och jag kommer fortsätta läsa allt hon kommer att skriva.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen som #19 - läs en kriminalroman.

Läsrapport vecka 8/2019

18/2  65 sidor ur Askfödd av Sabaa Tahir
        352 sidor ur Snödrev av Helene Tursten
19/2  53 sidor ur Askfödd
         104 ur Snödrev (utläst)
         159 sidor ur 1984 av George Orwell (utläst)
         186 sidor ur iZombie: Repossesion av Roberson (utläst)
20/2  50 sidor ur Askfödd
         30 sidor ur Hetta av Jane Harper
21/2  51 sidor ur Askfödd
         106 sidor ur Hetta
22/2  61 sidor ur Askfödd
         191 sidor ur Hetta (utläst)
23/2  54 sidor ur Askfödd
         61 sidor ur Jag lät dig gå av Claire Macintosh
24/2  58 sidor ur Askfödd
          41 sidor ur Jag lät dig gå

Sammanlagt läst denna vecka
lästa sidor 1619
utlästa böcker 4 

Sammanlagt februari
lästa sidor 3741
utlästa böcker 12

Sammanlagt under året
lästa sidor 10294
utlästa böcker 22

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

söndag 24 februari 2019

Min bokresa #27 -böcker som blivit TV-serier och filmer

Tänkte bara detta ämne passade in efter de tre senaste bokresorna om mytologi/sagor/folklore och litteratur som inspirerat till annan litteratur. Fast jag vet inte riktigt hur jag ska skriva....

...men börjar med att efterfråga om ni har några TV-serier och filmer ni vill tipsa om som baseras på böcker.
Några TV-serier och Filmer jag har sett som baserats på böcker jag har läst är
  • Maze runner, där de två sista filmerna inte alls har något nästan gemensamt med böckerna men ändå är bra på sitt sätt.
  • Hungergames filmerna är nästan lika bra som böckerna
  • Ready Player One följer inte helt igenom bokens handling men jag tycker nog bättre om filmen ändå.
  • IT del 1
  • Anhilation (Avgrund av Jeff Vandermeer) där båda är bra men filmen har ett mera riktigt slut än boken. Men boken är första delen av en trilogi.
  • The 100s TV-serie som är mycket mycket mycket bättre än böckerna.
  • iZombie där det är serie-albumen som är bättre än TV-serien. Men handlingen skiljer sig mycket åt.
  • A Series of Unfortunante Events (Syskonen Badulaires olycksaliga liv av Lemony Snicket), där både böckerna och TV-serien är bra, men de har lagt till lite i handlingen i TV-serien så den blir ännu bättre.
Några TV-serier och filmer jag vill se då jag har läst böckerna 
  • DUFF
  • THUG -The Hate U Give
  • To all the boys I loved before
  • Evreything evreything
  • Turtels all the way down
  • IT del 2
  • Love, Simon
  • The Rosie project
  • Castle Rock (baseras på Kings böcker)
  • Netlix ska göra TV-serie av Grisha trilogin ( och även av Six of Crows duologin)
Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro
#26 - litteratur som inspirerat till annan litteratur

lördag 23 februari 2019

Pågående läsning #149 plus vad jag sett och hört på

Denna vecka har det ju varit Thrillerathon och jag har hittilslls hunnit läsa ut två deckare men hoppas på fler innan readathonen är slut.
Har även läst ut två böcker till i veckan så läsningen har gått bra denna vecka.

Förutom att ha sett lite på booktube har jag även sett på TV-serierna Mannnen under trappan, Kommissarie Bancroft, Grimm, iZombie, The Orphan Black och Once Upon a Time.

Lyssnat på en del poddar som talar om de TV-serier jag ser på; The Grimm Podcast, iZombie Podcast, The Orphan Black Podcast, Clone Club:an Orphan Black Podcast och Cry me a Riverdale.

fredag 22 februari 2019

Helgfrågan vecka 8/2019

Helgfrågan denna gång är en enkel en:

Mia undrar vad vi läser just nu plus bonusfrågan som lyder vad vi ser framemot i vår.

Idag har jag faktiskt lyckats läsa ut en bok och det är Hetta av Jane Harper.
Och så har jag läst ur boken Askfödd av Sabaa Tahir som jag läser tillsammans med Evelina.
Vet inte om jag kommer att läsa mera idag men den bok som står på tur är Jag lät dig gå av Claire Mackintosh.

Jag ser framemot att det ska bli varmt och skönt väder som man kan sitta ute och läsa. I onsdags var det så varmt och soligt att det värmde upp vår inglasade altan så man kunde sitta där ute.


torsdag 21 februari 2019

Hett i hyllan vecka 8/2019


Om Hett i hyllan skriver Monika så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Böcker om andra världskriget och speciellt skildringar av de grymheter judarna utsattes för av Nazisterna fascinerar mig att läsa och jag har läst många men denna har jag ägt några år men ännu inte kommit till. Läste om Jerzys frus berettälse för något år sen och nu kan det vara intressant att höra hans berättelse.



Jerzy Einhorn (1925-2000) var stridbar chef för Radiumhemmet och en av vår tids mest kända svenskar. Efter andra världskriget kom han till Sverige som en av de få överlevande från en utplånad barndomsvärld. Utvald att leva (1996) är hans berättelse om en lycklig familj i förkrigstidens Polen, om miraklet att leva, om kampen för och glädjen över att bli svensk, men också om de fasansfulla upplevelserna i ghetton och koncentrationsläger som berövade honom hans ungdom. Eller för att tala med hans egna ord: "Det behövdes femtio år av distans för att jag skulle orka frammana från djupet av mitt minne händelser i mitt liv som jag är tvungen att bära med mig så länge jag lever och kan tänka, bilder av hus, gator, trappor, rum, möbler, människor, ansikten, ansiktsuttryck, ord och meningar, mina egna tankar."Det här är en print-on-demand-utgåva. Läs mer på www.albertbonniersforlag.se/pod

onsdag 20 februari 2019

Bokhögar runt och i mitt sängbord


Apparaten bredvid bokhögen är
en CPAP pga jag har sömnapné
behöver jag ha den när jag sover.
 Kunde inte låta bli efter respons på gårdagens inlägg angående bokhyllor på Kulturkollos utmaning, visa hur mitt sängbord har sett ut vid flera tillfällen när jag har tagit kort på det med alla dessa bokhögar jag har haft med biblioteksböcker och mina egna böcker jag vill läsa.
De som oftast ligger uppepå och ytterst är de biblioteksböcker som har kortast återlämningsdatum och jag behöver läsa snarast och sen hamnar övriga i skåpet eller på golvet.
Alla förstår väl att golvhögarna brukar ligga intill väggen och med stängd dörr.



The Obelisk Gate av N K Jemisin

Continuing the trilogy that began with the multi-award nominated THE FIFTH SEASON * Shortlisted for the Hugo, Nebula, Kitschies, Audie and Locus Awards * A New York Times Notable Book of 2015 * The inaugural Wired.com book club pick The season of endings grows darker, as civilization fades into the long cold night. Essun has found shelter, but not her missing daughter. Instead there is Alabaster Tenring, destroyer of the world, with a request only Essun can grant.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Första delen läste jag för ca 1½år sen och den var så bra och nu har jag läst fortsättningen som var lika bra och ser jättemycket framemot att få läsa även sista delen.
Kan ju inte skriva så mycket om handlingen pga det är andra delen i en serie. Men en sak är att visa kapitel i skrivna i andra form, det känns konstigt att hela tiden läsa Du vid förklaringar vad som händer med Essun, som fortstätter söka efter sin dotter och hjälper Alabaster under tiden.


tisdag 19 februari 2019

Kulturkollo veckoutmaning- Visa mig din bokhylla ( och din läshörna) så ska jag säga dig vem du är

Här är det mest mina biblioteks-
böcker som hamnar.
Denna veckas kulturkollo utmaning vill de att vi ska visa våra bokhyllor och/eller läshörnor för utan dem är vårt hem inget hem.
Nu är det så att jag har ännu inte fått till nägra bokhyllor, men hoppas på en framtid jag kommer att ha det i mitt hem efter att ha rensat och fått ordning på lite saker. Just nu finns mina böcker i flyttlådor, garderober, sängbord och i byrålådor.

Jag skickar med lite bilder plus en video som visar hur det ser ut.
Rec exen har hamnat uppe på byrån, med lite egna
ägda böcker bredvid




Byrålåda med böcker.
Det där med läshörna kan jag visa här, fast det finns en mysigare bild som jag inte kan få till att finnas med på bloggen men den finns här som ett Twitter jag skickade till @kulturkollo med #husoch hem för att visa det. Originalet är detta Instagramfoto.

f

måndag 18 februari 2019

Stjärnmärkt (Systrarna Cahill #2) av Jessica Spotswood

Stjärnmärkt tar oss tillbaka till ett alternativt New England i slutet av 1800-talet - en värld befolkad av häxor, tyngd av brödraskapets förtryck och en ödestyngd profetia.

Cate har gått med i systraskapet, en hemlig sammanslutning av häxor. Där axlar hon motvilligt den tunga bördan av att vara den utvalda, den häxa som en gammal profetia pekat ut som den som ska leda kampen mot brödraskapets tyranni och få till stånd en ny magisk tidsålder.

Men även inom systraskapet härskar intrigerna. Lojaliteter och tidigare allianser prövas, svek och faror lurar bakom varje hörn och systrarnas mod, kärlek och vilja att beskydda de man älskar testas till max.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Raben&Sjögren.

Läste första delen för flera år sen, sen så blev det att jag glömde av att läsa fortsättningen, kollade några gånger på biblioteket om den fanns inne när jag kom att tänka på den, men den fanns aldrig i hyllan förrän nu. Och den var överförväntan ännu bättre än vad jag minns första delen var, jag sugs in i handlingen med en gång och Cate och hennes systrar och de andra i systerskapet får mig att vilja läsa mer och mer och bokens onda motpol brödraskapet får mig att rysa hur de tyranniserar hela samhället som skildras i detta alternativa New England.
Nu är det bara att se till att det inte tar flera år innan jag läser sista delen av denna trilogi för jag vill ju så gärna veta hur det slutar.

Läsrapport vecka 7/2019

11/2  63 sidor ur The Obelisk Gate av N K Jemisin
        130 sidor ur Vår älskade av Kamila Shamsie
12/2 50 sid ur The Obelisk Gate
         84 sidor ur Vår älskade (utläst)
13/2  39 sidor ur The Obelisk Gate
         32 sidor ur 1984 av George Orwell
         137 sidor ur iZombie:Dead tho the world av Roberson & Allred Seriealbum (utläst)
14/2 59 sidor ur The Obelisk Gate
15/2 37 sidor ur The Obelisk Gate
        39 sidor ur 1984
        161 sidor ur iZombie: u Vampire av Roberson & Allred Seriealbum (utläst)
16/2 39 sidor ur The Obelisk Gate
         40 sidor ur 1984
17/2  73 sidor ur The Obelisk Gate (utläst)
        137 sidor ur iZombie: Six feet under and rising av Roberson & Allred Seriealbum (utläst) 

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 1120
utlästa böcker 5

Sammanlagt februari
lästa sidor 2122
utlästa böcker 8

Sammanlagt under året
lästa sidor 6553
utlästa böcker 18

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

     

söndag 17 februari 2019

Thrillerathon round 3 - TBR




Harriet Rosies Thrillerathon kommer jag att deltaga i i år igen, denna tredje omgång kommer att vara mellan 18e och 24e februari. Ni kan se vad det innebär i videon här annars är de olika "challenges" dessa

CHALLENGES: 1. Read the thriller you're most anticipating 2. Read the thriller that's been on your TBR the longest 3. Read the thriller you most recently added to your TBR 4. Read the thriller with the best cover 5. Revisit a thriller book or author 6. Read a thriller that's been recommended by someone
Och här är min TBR (de böcker jag kommer att läsa).
1, Den mörka ängeln av Elly Griffiths
2. Hetta av Jane Harper
3. Snödrev av Helene Tursten
4. The Girl in the Green Dress av Chris Staincliffe
5. Jag lät dig gå av Clare McInthosh
6. Bränd himmel av Gilly McMilliam























Min bokresa #26 - litteratur som inspirerar till ny litteratur

Jag har jättesvårt att komma på ett bra samlingsnamn på denna genre, på engelska heter den ju re-tellings, så har ni ett bra samlingsnamn på svenska lämna gärna en kommentar.

Denna bokresa blir som en fortsättning på både bokresan #24 (mytologi/folktro) och #25 (sagor/folktro) pga det är oftas de som re-tellings baseras på.

Jag har som sagt i de två föregående bokresorna berättat om hur jag gillar att läsa böcker som baseras på just berättelser som vi redan är bekanta med.

Här kommer några förslag på böcker som baseras på olika mytologier och olika sorters folktro som jag läst
  • Rick Riordan har skrivit både om egyptisk, romersk, grekisk och nordisk mytologi. Jag har än så länge bara läst de som är baserade på grekisk och romersk.
  • Helen Oyeyemi med just Ikaros flickan.
  • Elin Säfströms Väktarens berättelse trilogin baseras på vår nordiska folktro.
  • Sagan om Valhalla av Johanne Hildebrandt baseras på nordiks mytologi.
  • Saga Borg har skrivit flera romaner som ingår i tex serien Jarastavens vandring, utspelar sig runt 375 - 550 e kr, och har inslag av Syd nordisk folktro.
  • Charlotte Cederlund med sin Idijärvi-trilogi har blivit inspirearad av samisk folktro.
  • Witernighth -trilogin av Kathrine Arden är inspirerad av rysk folktro och sagor.
  • Vår älskade av Kamila Shamsie (Antigone av Sofolkes från den grekiska mytologin). 
Några som jag skulle vilja läsa är Madeline Millers böcker som baseras på grekisk mytologi med böckerna The song of Achilles och Circe. En rätt ny bok som är i någon serie som Rick Riordan nämns i Dragon Pearl av Yoon Ha Lee ( om kinesisk mytologi för barn runt 9-15 år). Once Upon a River av Diane Setterfield. Sen har jag några av de ovan nämnda trilogier och serier jag ännu inte har avslutat som jag vill läsa.

Så går vi vidare till sagoinspirerade böcker, några som jag läst
  • Lunar-chronichle ( svenska Månkrönikan) av Marissa Meyer baseras på sagorna Askungen, Rödluvan, Rapunzel och Snövit.
  • Sahra J Maas har skrivit A court of thrones and roses som är en trilogi som baseras på Skönheten och Odjuret.
  • Alice i Zombielandet av Gena Showalter
  • Splintred av A G Howard (Alice i Underlandet)
  • Hjärtlös av Marisa Meyer (Alice i Underlandet)
Och några som jag vill läsa
  • Boy, Snow, Bird av Helen Oyeyemi ( snövit)
  • Gingerbread av Helen Oyeyemi (Hans och Greta)
  • A blade so Black av L L Mc Kinney (Alice i Underlandet)
  • The Blue Salt Road av Joanne M Harris (Lilla sjöjungfrun?)
  • Uproted av Naomi Novik (???)
  • Spinning silver av Naomi Novik (Rumpelstilskin= Päronskaft)
  • The Surface Breakes av Louise O´Neill (Lilla sjöjungfrun)
  • Into the Drowning Deep av Mira Grant (Lilla sjöjungfrun)
  • The Mermaid and Mrs Hancok av Hermes Govar
  • Dorothy must die av Danielle Paige
Sen finns det ju några som är inspirerade av klassiker, sådana jag har läst
  • När döden kom till Pemberley av P D James ( Stolthet och fördom)
  • Miss Mary Bennets självständighet av Colleen McCullough (stolthet och fördom)
  • Huset Loungbourn; Stolthet och fördom tjänarnas berättelse av Jo Baker.
Och några som jag vill läsa:
  • Sargassohavet av Jean Rhys (Jane Eyre)
  • My Plain Jane av Cynthia Hand, Jodi Meadow, Brodi Ashton (Jane Eyre)
  • Mr Dickens and his Carol av Samantha Silva
  • Pride and Predjudice and Zombies av Seth Grahame Smith (Stolthet och fördom)
  • The Afterlife of Holly Chase av Cyntia Hand (A Christmas carol)
  • The Hogarth Shakespeare  tex med Atwoods Häxyngel, Nesbös Mcbeth, Honung och ättika: så tuktas en argbigga igen av Anne Tyler och Tidsklyftan en vintetsaga av Jeanette Winterson. Finns fler titlar i denna serie.
  • Stalking Jack the Riper (Hunting Prince Dracula och Escaping from Houdini) av Kerri Maniscalco

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.
Tidigare bokresor: 
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer 
# 16 - sanna brottmål
#17 - gemenskap läsare emellan
#18 - böcker med jultema
#19 -läsplaner som nyårslöften
#20 - läsa på annat språk än svenska
#21-booktube
#22 - Harry Potter
#23- Nobelpristagare
#24 - mytologi / folktro
#25 -sagor/folktro

lördag 16 februari 2019

Vår älskade av Kamila Shamsie

När Isma lämnar England för USA är det med känslan av att livet äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon helhjärtat ägnat sig åt småsyskonen, men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Mitt uppe iden nya tillvaron kan hon ändå inte sluta oroa sig för sin viljestarka syster Aneeka hemma i London, och brodern Parvaiz som också han när en dröm. Han vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände, och försvinner spårlöst. När Parvaiz återigen ger sig tillkänna besannas Ismas värsta farhågor.  
Strax därpå lär systrarna känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker. Eamonn har även han ett arv att leva upp till eller trotsa. De två familjernas öden flätas obönhörligen samman, med drastiska konsekvenser för alla inblandade. Var och en tvingas de fråga sig vad innebörden av orden kärlek och lojalitet kommer att kosta dem.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Denna bok har jag hört och sett mycket om från många booktubers jag följer när den var nominerad och även van Women fictional Prize förra året. Och sen dess har jag tänkt på att läsa den och när jag nu såg att den även fanns övesatt till svenska kunde jag inte låta bli när jag såg att den fanns på biblioteket.
Bra är den fast inte på det sättet jag hade väntat mig, men den ger en bra bild av hur vi i västvärlden kan se och uppleva hur Islam och muslimer och snabbt kan tro det värsta om dem. Rasistiska influenser finns hos allmänheten och vi är snabba att dömma. 
Sen får vi även se hur familjeband och lojalitet kan ändras. En sak som jag inte visste från början utan framkommer i efterordet är att romanen baseras på Sofokles drama Antigone mindes inte berättelsen först och fick googla fram den, om visst har jag sen tidigare koll på denna berättelse och kan se likheterna med Shamsies berättelse.
Denna bok ingår i Kaosutmaningen som #21 - en bok med religös budskap/handling.

Pågående läsning #148 plus vad jag hört och sett på

Läsningen har gått bra denna vecka och jag hoppas i alla fall snart ha avslutat även två av dessa böcker som är på bilden som inåar i de böcker jag förtillfället håller på att läsa.

Föutom att läsa har jag sett en del på TV-serier i veckan, Saknad, inte glömd och Mannen under trappan på SVTplay. Sabrina the teenage witch, Tyst vittne, Grimm, The Orphan Black, Once Upon A Time och iZombie. Jag har även sett på Booktube i veckan.

Och jag har fastnat i att lyssna på poddar om de TV-serier jag ser på men jag har även lyssnat på Lundströms bokradio, Mordpodden och Witch, please (om Harry Potter) denna vecka.
Men även lite musik och dessa poddar om TV-serier; The Grimm podcast, Sabrina the teeange watch, Tje Orphan Black Podcast, Clone club: an Orphan Black Podcast, iZombie Radio och The iZombie Podcast with Robin & Steph.

fredag 15 februari 2019

Helgfrågan vecka 7/2019


Mia ställer sin helgfråga utifrån att hon fyller år i helgen. Så Mia Grattis på födelsedagen och hoppas du får en trevlig dag.
Vad har du på din önskelista?
Jag fyller år i slutet av året så jag har inte tänkt så mycket på vad jag skulle ha på den önskelistan, sen skulle det vara roligt att om någon gav mig en eller flera böcker, men tyvärr tror jag inte det.
Jag skulle mera se framemot något som är svaret på bonusfrågan, en middag som jag slipper göra själv.

Bonusfråga Har du någon favoritmeny?
Både ja och nej, gillar så mycket så vad som helst är gott.
Fast jag gillar grillat kött med bearnaisesås och potatis av något roligare slag än bara kok (ungstekta rotsaker är nog favoriten).
Efterätt, ja vad som helst för jag är definitivt en gottegris.

torsdag 14 februari 2019

Hett i hyllan vecka 7/2019


Dags för veckans hett i hyllan, så här skriver Monika på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans bok köpte jag på någon bokrea för så där en tio år sen, men den har blivit oläst. Även om den låter riktigt intressant, men jag hoppas på att läsa den även om den är bara första delen av en trilogi.



DEN VÄNTADE
av Kathleen McGowan
Älskad och hatad. Sanning eller ren fantasi? Irländska journalisten Kathleen McGowans roman om Maria Magdalena lämnar ingen oberörd. Läsaren får följa med på en fantastisk resa genom dagens Europa och författaren ger sin egen tolkning av Jesus som make och far. DEN VÄNTADE har sålts till 14 länder och ligger högt på listorna. För tvåtusen år sedan gömde Maria Magdalena ett evangelium som innehöll hennes egen version av händelserna i Nya Testamentet. Skyddade av starka krafter kan dessa heliga bokrullar upptäckas endast av en person, en som uppfyller den uråldriga profetian om Den väntade.

När författaren och journalisten Maureen Paschal gör efterforskningar för en ny bok anar hon inte att hon hamnar mitt i ett mysterium som tusentals människor dött eller blivit dödade för att bevara hemligt. Och när hon upptäcker vem det är profetian syftar på inser hon att hennes liv kan vara i fara. Profetian om Den väntade kastar en skugga över Maureens liv och arbete och en länge bevarad familjehemlighet uppdagas.
DEN VÄNTADE är första boken av tre om Maria Magdalenas ättelinje.

Kathleen McGowan är journalist från Los Angeles och har under tjugo år samlat material till DEN VÄNTADE och de följande två böckerna. Hon gav först ut boken på eget förlag men blev senare upptäckt av ett stort amerikanskt förlag och har fått stor uppmärksamhet då den publicerades i USA. Författaren har en egen hemsida där man kan diskutera boken: www.theexpectedone.com

onsdag 13 februari 2019

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han


I sitt rum har sextonåriga Lara Jean en hattask full med kärleksbrev. Det är inte kärleksbrev som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Hon har skrivit ett för varje kille hon har varit kär i fem stycken totalt. I sina brev kan hon ösa ur sig alla sina känslor, men det är inte meningen att någon annan ska få se dem. Breven är bara till för henne. Men så en dag är de borta. Postade. Och alla killar som Lara Jean någonsin har gillat får reda på hur hon känner. Det värsta är att en av dem är hennes storasysters före detta pojkvän. Helt plötsligt är Lara Jeans kärleksliv, som tidigare bara existerade i fantasin, helt utom kontroll. 
Jenny Han är internationellt mycket uppmärksammad för trilogin om Lara Jean Song Covey och Sommaren jag blev vacker-trilogin. Hon bor i Brooklyn, New York, där hon skriver böcker på caféer, på tunnelbanan och i andra människors hus. Hon älskar New York på hösten och har alltid läppbalsam, en anteckningsbok och rengöringsmedel för glasögon i handväskan.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
En bok som funnits på min radar ett tag men som inte har blivit läst, men nu tillsammans med Evelina har jag äntligen läst den. Och den är den där mysiga boken man vill ha att läsa om ung kärlek, speciellt kanske om man är ung själv, men det passar även mig att drömma mig bort även om Lara Jean är flera tiotals år yngre än mig.
Sen är det inte bara förhållandet mellan flicka och kille vi får läsa om utan även förhållandet systrar och övriga familjemedlemmar emellan. Det värmer mitt hjärta och jag ser framemot att få läsa fortsättningen av denna trilogi för berättelsen är inte slut än...

Denna passar in på Kaousutmaningen  #29 - första boken i en serie.

Veckans topplista - alla hjärtans dag

Veckans topplista som var igår, blir för mig en dag försenad, när jag läste ämnet igår kände jag bara jag har ingen aning om vad jag ska lista för böcker, men nu har hjärnan orkat processa lite och här kommer en lista, så här skrev Johanna om denna veckas ämne:
Veckorna går i raketfart och det är redan dags för en ny topplista. Den här veckan handlar det om läsning som passar till Alla hjärtans dag som infaller på torsdag den 14 februari. Kärlek, vänskap eller allmänt hjärtevärmande läsning – det finns många exempel på vad böckerna på veckans topplista kan handla om.


  • Projekt Rosie av Greame Simison, en härlig humorfull bok om att finna den rätta för Don Tillman. 
  • En bok av Sophie Kinsella måste ju passa in på en romantisk läsning. Den bok som jag gillar mest är Flickan från 20- talet.
  • Sen har jag nyligen läst två stycken unga vuxna böcker som handlar till viss del om att finna kärleken. Dumplin av Julie Murphy och Till alla killar jag har gillat av Jenny Han.
  • Sen tre andra böcker som riktar sig till unga vuxna men kärleksrelationerna är inte hetrosexuella. Love, Simon ( Bara tre ord) av Becky Albertalli, Ibland bara måste man av David Levithan och Autoboygraphy av Christina Lauren.
  • Den sista gruppen av böcker som handlar om kärlek är klassiker, nu tror säkert många att jag ska ta någon av Austen eller Bronte, men inte, utan jag pekar mera på Gaskells romaner som Nord och Syd, Hustrur och döttrar och Kusin Phillis.
  • En till klassiker är Thomas Hardys Tess D´Uberville, som kanske inte är en helt hjärtvärmande läsning om kärlek utan mera vad som kan gå fel även om man älskar varandra.

tisdag 12 februari 2019

Legend (Caraval #2) av Stephanie Garber

Caraval är över för den här gången, och Scarlett och Tella är äntligen redo att lämna ön. Systrarna borde känna sig lättade - de har kommit bort från deras far och lyckats häva Scarletts arrangerade äktenskap. Men Tella är inte fri än: hon har en skuld att betala till en mystisk välgörare som gett henne ovärderlig information. För att stryka skulden måste hon göra något som ingen har lyckats med: avslöja Direktör Legends riktiga namn.

Det enda sättet att komma i närheten av svaret är att vinna Caraval, så än en gång måste Tella kasta sig in i spelet. Och nu står ännu mer på spel: om hon inte lyckas få reda på Legends identitet förlorar hon inte bara Caraval, utan också sitt eget liv. Om hon däremot lyckas vinna kommer inte bara skulden betalas: Direktör Legend och Caraval förgörs för gott.

Stephanie Garber bor i Kalifornien. Hennes debutbok Caravalsom kom 2017 tog YA-världen med storm och fick lysande recensioner. Legendary är bok två i serien om systrarna Dragna.
Bokomslag och beskrivning hämtad från B/Wahlströms hemsida. Jag ska härmed även tacka förlaget för detta recensions exemplar.

Jag läste Caraval i närheten av att den skulle komma ut i början av 2018 och här finns min recension. Visste ju att del skulle komma ut men hade inte lagt på minnet när riktigt men rätt som det var låg boken bara i brevlådan.
Och när jag hade gillat första delen ville jag ju gärna läsa hur även denna skulle vara.
Sen ska jag ju säga att denna gjorde mig ännu mer fascinerad över Garbers fantasi att komma på hur dessa böcker ska byggas upp och hur hon lyckas driva berättelsen framåt.
För nu när jag har läst ut denna vill jag gärna ha nästa del i mina händer snarast för att få veta hur det går för Scarlett, Tella och alla andra karaktärer. Det finns så mycket som är obesvarat ....

Denna bok matchar kaosutmaningens # 6 - en bok vars titel består av endast ett substantiv.