söndag 29 mars 2020

Främlingen av Elly Griffiths

Främlingen (inbunden)


Clare Cassidy är inte främmande för mord. Åtminstone inte i teorin: Hon undervisar i litteratur, med skräckförfattaren R.M. Holland som specialintresse. En gång om året håller hon en kurs för att dryga ut lönekuvertet, där studenterna djupdyker i det mörka, sällsamma författarskapet.
En dag förenas teori och verklighet på ett brutalt sätt när en av Cassidys kollegor hittas död. Intill offret hittas en lapp meden rad av R.M. Holland. Polisen är övertygad: lösningen till det makabra mordet finns i böckerna.
Clare är skräckslagen över tanken på att mördaren skulle vara någon som hon känner -och konfronterar alla sina rädslor i sin privata dagbok. Anteckningarna blir ett sätt att härda ut. Men så upptäcker hon en dag ett par okända rader i dag boken, skrivna med en handstil som inte är hennes: »Hej Clare. Du känner inte mig.«

ELLY GRIFFITHS [f. 1963] är en pseudonym för den brittiska kriminalförfattaren Domenica de Rosa, som belönats med bland annat Mary Higgins Clark Award och CWA Dagger in the Library Award. Hon debuterade med den hyllade romanen Flickan under jorden, som blev startskottet på serien om rättsarkeologen Ruth Galloway som nu sålt i över 3 miljoner exemplar. Främlingen [The Stranger Diaries] är Elly Griffiths första helt fristående spänningsroman.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Har i många år gillat och läst Griffiths böcker om arkelogen Ruth Galloway och när jag hörde att denna bok skulle komma ut på svenska så kände jag att jag måste verkligen läsa den.

Sen blev jag lite besviken, för denna var inte lika mysdeckar-aktig som den serien, plus att den hade en helt annan berättarstil plus upplägg. Men den är inte dålig utan bara inte det jag är van med.
Det känns väldigt intrigerande att se att någon har skrivit i hennes dagböcker, och man funderar vem är det, och hur har det gått till etc...
Berättelsen blir på det sättet lite skräckblandad förutom en psykologisk thriller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar