tisdag 31 mars 2020

Mordängel i prästkappa, 23 klassiska svenska mord av Jan-Öjvind Swahn

Mordängel i prästkappa : 23 klassiska svenska mord


Blod och död i svensk kriminalhistoria!

En exposé av verkliga mord och tragiska öden i Sveriges historia. Underhållande läsning för både den historiskt intresserade och den mer mordlystne läsaren.

Den svenska historien innehåller många mytiska mord och mystiska mördare. Jan-Öjvind Swahn berättar här om klassiska kriminalfall från medeltid till 1900-tal. Med sitt breda kunnande sveper Swahn med sig läsaren, och även för de mer insatta kriminal­älskarna finns guldkorn. Läsaren får också inblick i hur samhället såg ut vid tiden för de olika morden.

Exempel från boken:

Kyrkoherde Anders Lindbäck tog livet av åldringar, fattiga och sjuka med arsenik. Dömdes för tre mord men var sannolikt skyldig till fler.
Johan Ander döms till döden för ett brutalt mord och blir den första som mister huvudet i en giljotin i Sverige. Avrättningen blir den sista i Sverige.
Änglamakerskan Hilda N. dödade åtta fosterbarn som hon tagit emot mot ersättning.

Kriminalfall i urval:
Mordet på Gustav III - Yngsjömordet - Elvira Madigan och Sixten Sparres död - Kyrkoherde Anders Lindbäcks arsenikmord - Bockstensmannen - Polisen Tore Hedins mord - De von Sydowska morden

Boken är rikt illustrerad med fotografier och skisser. Här finns även bevarade brev publicerade samt tidningsartiklar och dikter.

Jan-ÖJvind Swahn, professor emeritus i folkloristik, är en av våra främsta auktoriteter inom kulturhistoria. Han kan konsten att skriva på ett lärorikt, personligt och underhållande sätt.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag har alltid varit intresserad av mordfall, och när jag var ung läste jag en hel del sådana här samlingar med flera olösta mordfall som min morfar ägde.
Men detta var inga olösta fall utan mera än historielektion i Svensk mordhistoria, och visst var det intressant att läsa om dessa fall, fast boken fångade inte mitt intresse helt fullt ut, har läst mer intressanta och som griper tag i mig mera.

1 kommentar:

  1. "Silbodalsprästen", Anders Lindbäck, var en märklig man på många sätt. Han dömdes till döden, men hängde sig i fängelset i Karlstad.

    SvaraRadera