söndag 29 mars 2020

Min bokresa # 83 - Get to know the fanasy reader

Jag har svårt att komma på ämnen att skriva om i bokresan, så det blir ännu en tag denna söndag. Och denna gång handlar det om min favoritgenre att läsa - Fantasy :

1. What is your fantasy origin story? (How you came to read your first fantasy novel)
Ohh, det var så längesen så jag minns verkligen inte vilken bok/bokserie det skulle vara. Men jag vet att jag tidigt läste En ring av järn av Susan Cooper.
Sen måste jag säga att jag läste Sagan om ringen av J R Tolkien när jag var ung, och även gillade Robert Jordans Sagan om Drakens återkomst och en hel del annat som ung, jag läste en hel del fantasy mellan 20-30 års åldern.
2. If you could be the hero/heroine in a fantasy novel, who would be the author and what’s one trope you’d insist be in the story?
Ahh, ännu en svår fråga att svara på, trope tror jag var lättast, jag skulle gilla att vara en kick-ass hjältinna som är expert på martial arts att utan vapen kunna försvara mig.
En nyligen favorit av författare jag har upptäckt är Brandon Sanderson men även N K Jemisin skulle vara någons roman jag skulle kunna tänka mig vara med i.
3. What is a fantasy you’ve read this year, that you want more people to read?
Just Brandon Sanderson The hero of ages, men det är sista delen i Mistborn serien, så jag rekommenderar hela serien. Även om detta är en barnbok så vill jag rekommendera även Nevermoor - Morrigan Crow av Jessica Townsend. 4. What is your favorite fantasy subgenre? What subgenre have you not read much from?
Urbanfantasy är en subgenre jag gillar, men det finns flera. En subgenre jag nyligen har upptäckt är Science fantasy, blandningen av science fiction och fantasy, som jag skulle vilja läsa mera av. Likaså med Steampunk, har inte läst så mycket av den genren men skulle vilja utforska den mera. 5. Who is one of your auto-buy fantasy authors?
Hmm ännu en fråga som är svår att svara på. Först ska jag väl säga att jag inte kommer att kalla det auto-buy då jag inte köper så mycket böcker, men ett par författare jag gillar att läsa är dem jag redan har skrivit om Brandon Sanderson och N K Jemisin, men även George R R Martin, Ransom Riggs och Kathrine Arden. 6. How do you typically find fantasy recommendations? (Goodreads, Youtube, Podcasts, Instagram..) Jag hittar mina rekommendationer mest hos booktubers, bokbloggars men även hos podcasts.
7. What is an upcoming fantasy release you’re excited for?
Nja, den har redan kommit ut för några dagar sen, men har ingen aning vad som kommer ut just nu, The city we became av N K Jemisin. 8. What is one misconception about fantasy you would like to lay to rest?
Att många vuxna uppfattar det som sagor och att det inte är fint att läsa dem därför. 9.. If someone had never read a fantasy before and asked you to recommend the first 3 books that come to mind as places to start, what would those recommendations be?
Mistborn-serien av Brandon Sanderson, för även om den är en high fantasy serie är den lättläst och lätt att förstå världsbyggnaden.
Narnia-serien, en klassiker. 10. Who is the most recent fantasy reading content creator you came across that you’d like to shoutout?
Den senaste booktubern jag har börjat följa som läser mycket fantasy är A Frolic through fiction, ett två par andra som jag rätt nyligen börjat följa som läser en hel del fantasy är JADYRAEREADS och
Codie´s Book Corner. Sen finns det många andra som jag har följt länge.

Vem som helst är välkommen att svara på denna tag.


Skulle vara intressant att höra era tankar om detta ämne lämna gärna en länk eller kommentar i kommentarerna.
Ser att många brukar kolla in detta inlägg men sällan skriver något eller lämnar en kommentar skulle vara kul att denna gång få i alla fall en kommentar från er alla, räcker med ett Hej! eller en emoji. Tack på förhand!1 kommentar:

  1. Kul tag! Här är mina svar: https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2020/03/min-bokresa-83-get-to-know-fantasy.html

    SvaraRadera