söndag 25 april 2021

Årstider av Stephen King

 

Vårbedrift är en originell fängelseskildring. Andy sitter oskyldigt dömd på livstid för ett dubbelmord och gör sig själv till fängelsets mönsterfånge. Han blir snart vän med kåkfararen Red, men ingen anar Andys avancerade planer på att skipa rättvisa. Vårbedrift ligger till grund för den hyllade storfilmen Nyckeln till frihet.

I Sommardåd möter läsaren Todd, en helt vanlig amerikansk kille. När han upptäcker att en nazist bor i området blir han besatt av förintelsens grymheter. Todd manar den före detta SS-officeren att dela sin berättelse, och tillsammans väcker de ondskan till liv igen.

Höstgärning är historien om tolvårige Gordie och hans tre kompisar Chris, Teddy och Vern. Lockade av spänningen i att se en död kropp ger de sig ut på vandring längs järnvägen för att söka efter pojken Ray, som varit försvunnen i tre dygn. Utflykten får farliga följder, och pojkarna tar ett stort kliv mot en väntande vuxenvärld. Höstgärning är förlaga till filmen Stand by me.

Vinterverk berättar om Sandra Stansfield: en ung blivande mor. Som en av de första i världen får hon lära sig andningsprofylax. För hennes läkare, doktor McCarron, blir det inte bara en möjlighet att pröva en ny metod – det blir också en skräckfylld lärdom om livsviljans ofattbara krafter.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Läste dessa noveller första gången för ca 25 år sen, så jag minns inte mycket om dem, sen när jag såg att TV-serien Castle Rocks första säsong skulle baseras på den första novellen Vårbedrift, så ville jag läsa den innan jag såg TV-serien, och då var det ju lika bra att läsa alla fyra noveller.

Tyvärr är de inte så bra så det tar lite tid att ta sig igenom dem, beroende på också att det är ju lite längre noveller de flesta av dem, men alla har sina höjdpunkter, så jag är ju inte helt besviken över att ha läst dem.

Sen är de ju alla skrivna av King och det märks även om det inte är så mycket skräck i alla, men vi får ändå se folks ondska och händelser som är lite utöver de vanliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar