söndag 4 april 2021

Gryningsstjärna (Idijärvi-trilogin #2) av Charlotte Cederlund

Mörkret har lagt sig över Idijärvi sameby och det dröjer veckor innan solen återvänder. Borri noaidis attack har rivit upp djupa sår inom Áili, sår som blir än mer smärtsamma när en tragisk olycka gör henne ensam igen.

Samtidigt har Nåjdernas råd kommit till byn. De söker efter Urseiten, det mytomspunna föremål som kan förgöra dem alla om det hamnar i fel händer. Áili litar inte på rådsmedlemmarna och när deras sökande inte ger resultat försöker hon utveckla sina krafter på egen hand. Hon gör allt för att hålla byn säker. Inget pris är för högt för att skydda de hon älskar

Gryningsstjärna är andra delen i Idijärvi-trilogin om Áili som flyttar från sydligaste Skåne till nordligaste Lappland där hon kämpar för att hitta sin plats i en ny miljö fylld av uråldrig magi.

Bokomslag och beskrivning av handlingen hämtad från Bokus.

Läste/lyssnade på första delen av denna trilogi för ca två år sen, och sen dess har tänkt att läsa/lyssna på fortsättningen men det blev aldrig av. Men tyckte att det passade att läsa den nu i Mars månad då jag läste böcker som passade in i en readathon -ACMC- animal companion, mythical creatures. Och då passade denna då den är baserad på samisk folklore och Áili, huvudkaraktären har en vit vargande som sällskap så...

Det är en av sakerna som även gör att jag gillar denna trilogi att den baseras på samisk tro och leverne och att det är magiska element i denna urbanfantasy. Sen är det även en spännande berättelse om hur det går för Áili då hon inte har en aning om sin härkomst förrän hon blir tvungen att flytta till sina samiska släktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar