torsdag 30 november 2017

Hett i hyllan vecka 48


I sin inläggserie skriver Monika så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna gång är det en bok som jag har haft här hemma sedan den blev införskaffad när den kom ut som pocket, och läsa den har jag tänkt att göra länge, den finns även med i min hyllvärmarutmaning jag hade för i år, men jag tror knappast den blir läst, jag ligger lite efter, men det är ändå en bok jag gärna vill läsa snart. Det är bara att ta sig i kragen. 

Att föda ett barn av Kristina Sandberg.

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.

Rysslands historia av Kristian Gerner

En gedigen och modern framställning om rysk historia!
Ryssland historia berättar rysslandsexperten Kristian Gerner om det stora landet i öst. Med en kombination av skarpa analyser och personliga betraktelser skildrar han utvecklingen från Peter den stores tid fram till Vladimir Putins regering. Här framträder en stats brokiga historia som å ena sidan känns europeisk och liknar vår egen, å andra sidan är helt okänd och främmande.
Enligt legenden grundade Rurik och hans vikingar den ryska staten för mer än tusen år sedan. På 1990-talet reste svenskarna åter till Ryssland, den här gången för att införa demokrati och marknadsekonomi. Den ryske ambassadören i Stockholm skrev genast om vikingarnas andra invasion.
Kristian Gerner menar att vår uppfattning om Ryssland bygger på föreställningen att vårt eget västerländska samhälle är ett ideal, och att historieskrivningen utgått från motsättningen öst-väst. Gerner hävdar istället att landets historia inte låter sig inte beskrivas som en isolerad process. Den europeiska civilisationen har sedan medeltiden varit beroende av tre ryska bidrag: råvaror, vapenbruk och kultur. Europas materiella utveckling hade aldrig varit möjlig utan rysk tjära, trä, järnmalm, olja eller naturgas. Ryska statsbildningar har återkommande fört krig med stater i Europa. Under flera sekel bidrog ryska författare, målare, kompositörer, matematiker, naturvetare och filmskapare till att skapa den västliga civilisationen.
Obs! Detta är en uppdaterad utgåva som sträcker sig fram till dagens händelser i landet (år 2017). 

Bokomslag och beskrivning hämtad från Historiska medias sida. Jag ska även tacka dem för recesnsionsexemplaret.

Ryssland och dess historia har intresserat mig länge, men jag har egentligen inte sätt mig in i den, men nu fick jag göra det med den här faktaspäckade bok. Den gav mig en bra grund inför att ta reda på mer om Rysslands historia speciellt det jag är intresserad av som Tsarer och oktoberrevolutionen etc. Som genom de klassiker jag har läst fått mig intresserad från första början för. Den som är intresserad av Rysslands historia har här en bra bok som behandlar tiden ända fram till idag.

onsdag 29 november 2017

Fåglarna och andra noveller av Daphne Du´Maurier

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnattDe blå linserna och Äppelträdet.
Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernistas hemsida.

DuMaureiers böcker Rebecca och Värdshuset Jamiaca läste jag när jag var i tjugoårsåldern och gillade skarpt. Har tänkt att läsa om dem, men började med lite oläst först, som dessa noveller som jag har hört så mycket bra om, från tex booktubern Lauren and the Books.
Och alla novellerna levde upp till förväntningarna, de är lagom skrämmande och läsvärda allihop. Jag kan verkligen rekommendera att läsa dessa. 

tisdag 28 november 2017

Veckans topplista - höstens bästa

Om förra veckans lista var lite nedslående, pga den innehöll de sämsta böckerna vi hade läst i år, så är denna mera upplyftande, då det nu gäller de bästa böckerna vi har läst i höst. Johannas deckarhörna är det som har startat Veckans topplista. Oj det var inte så lätt för jag hade två till som verkligen kunde passa här som tex Annabelle av Lina Bengtsdotter och Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman, (båda fick fyra i betyg).


  1. Kåda av Ane Riel ( detta är enda bok jag kommer att tänka på utan att ens ha kollat upp vad jag har gett för betyg till böcker, så jag vet vilka jag ska sätta upp på listan, en fyra).
  2. Dolt i mörker av Elly Griffiths (svag femma)
  3. Hjärtlös av Marissa Meyer (stark fyra)
  4. Room av Emma Donahuge (femma)
  5. Sekten på Dimön av Mariette Lindstein (+ efterföljande del Sekten som återuppstod, fyror)

Yuko av Jenny Milewski

Yuko är lika otäck som The Shining, lika hårresande som The Grudge och ytterligare ett bevis på att svensk skräck ligger i framkant.Studentkorridoren på Ryds Allé i Linköping verkar vara som de flesta studentkorridorer när Malin flyttar in. Hennes första egna bostad, med badkar och källarförråd. Men hennes korridorskamrater agerar konstigt och snart känner Malin att de döljer något för henne, något som alla är överens om att hon inte ska få veta. När Malin får veta att Yuko som bodde i hennes rum tog livet av sig i badkaret blir hon skakad, men det är inget mot vad hon blir när det kommer svart hår ur badkarsavloppet och dörrarna i korridoren stängs, trots att bara Malin är hemma. Allt oftare slängs alla deras skor huller om buller i korridoren, teven byter kanaler av sig själv och när Camilla försvinner spårlöst börjar hela situationen kännas ohanterlig men vad ska de göra? Ingen kommer tro dem om de säger att Yuko spökar.Det blir allt tydligare att Yuko inte kommer lägga fingrarna emellan för att göra livet till ett helvete för studenterna i korridoren och att det inte finns någon gräns för hur långt hon tänker gå.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris sida.

Japansk skräckfilm i bokformat av en svensk författare, det blir en skrämmande berättelse, jag blir dock mer skrämd att se en film än att läsa om det, men detta är ändå bra beskrivet och ger mig lite kalla kårar (eller inte?). Nu låter det som jag inte har gillat boken pga jag inte blir skrämd, men det gör jag. Det är nog bara att jag inte ska läsa skäcklitteratur om jag vill bli skrämd utan se på skräckfilm istället. Finns ett avsnitt där det är mycket tydligt beskrivet blod och inälvor etc, som jag är fascinerad av att författaren kan beskriva något sådant med ord så att man nästan kan se det som i en film. Det finns även andra scener som är så väl beskrivna så att jag kan se det framför mig. 

måndag 27 november 2017

Tematrio - Långa poetiska titlar

I denna veckas tematrio efterfrågas långa poetiska titlar av Lyrans noblesser. Mina blir tre titlar jag har ramlat på som är vackra enligt mig. Inte säker om jag kommer att läsa alla. Sen rätt som det var kom jag inte ihåg titeln på bok nummer tre och skrev som sagt lite annorlunda från början men nu har jag rättat till det.
  1. Jag vill dö med ängel vid min sida av Anita Lantz och Catarina Bal
  2. Ingen normal står i regnet och sjunger av Sara Ohlsson
  3.  Nu har jag hittat boken och den heter så här Om hundra dagar ska jag dö så satans vackert att du vill följa med av Johanna Nilsson, (Jag söker men hittar inte denna bok, är det en jag bara inbillar mig ha sett? Jag kommer att dö så himla vackert att du vill följa med ( en svensk unga vuxen bok)
  4. En alternativt trea som finns är Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.


En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.

Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

Johannes Anyurus nya roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.
Bokomslag och beskrivning från Bokus sida.



En viktig bok nu när vi "svenskar" är så främlingsfientliga, jag hoppas att ni förstår att jag inte är den som drar alla över en kam och att jag själv inte är den som främlingsfientlig.
Sen är jag lite ledsen över att jag inte gillade denna bok som jag faktiskt tycker den skulle behövas gillas. Just för berättelsen, för den är hemsk både den som utspelar sig i "nutid" och den alternativa framtiden. Något med språket är det som gör att jag inte gillar det jag läser, även om personerna verkar intressanta så blir de inte det för mig, de känns opersonliga i sin beskrivning.

Denna bok blev årets Augustprisvinnare, och jag kan tycka att det är den värd även om boken inte var min klara favorit, fast den är så skrämmande viktig.
Och jag ser även framemot att läsa de andra två  som fick priset i dag, fakta bok Ett jävla solsken, om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer och barn- och ungdomspriset  Fågeln i mig  flyger vart den vill av Sara Lundberg.

söndag 26 november 2017

Kusin Phillis av Elizabeth Gaskell

Kusin Phillis bok av den viktorianska författaren Elizabeth Gaskell handlar om Paul Manning, som när han arbetar långt hemifrån istället för att åka hem på helgerna börjar besöka sina släktingar på landet och börjar lära känna sin kusin Phillis och hennes föräldrar. Hans närmaste chef blir sjuk och följer med honom dit och Phillis faller för honom och hur hon blir hjärtsjuk när han blir tvungen att lämna landet för ett annat jobb.

Denna lilla berättelse gillade jag jättemycket, det var en sådan fin skildring av Phillis och Pauls vänskap, i början skulle man tro att det skulle bli en kärlekshistoria dem emellan, men när det inte blir det, så ser jag Pauls själsliga oro när han ser att Phillis saknar hans chef, och blir dålig.
Sen förstår jag att denna är en ofullbordad berättelse den hade blivit publicerad i fyra delar och var planerad både för en femte och sjätte del, märks på slutet för det känns lite abrupt. 

lördag 25 november 2017

Pågående läsning # 82 = Just nu enkät

Biblioteksböcker.
Idag tänkte jag göra ett lite annorlunda inlägg med min pågående läsning, såg i veckan att bloggen enligt O gjorde en Just-nu-enkät med de böcker hon höll på att läsa, så nu tänkte jag svara på den jag med.
Vid sängen: Brukar sällan läsa i sängen, har gjort det mycket tidigare år men nu slutat med det. När jag lägger mig där brukar jag mest lyssna på poddar eller ljudbok (och svar på vad jag lyssnar kommer senare i enkäten), det är däremot där jag samlar alla mina lånade biblioteksböcker som jag ska läsa, och de är så många så de svärmar över sängbordet, se bild.
På soffbordet: Här är det däremot fler böcker som samlas som jag håller på att läsa, just nu faktiskt inte så många som det brukar vara. De som syns är de jag läser just nu, ligger böcker under dessa som jag ännu inte har börjat läsa ännu. En av dem påbörjade i dag plus att den ingår i non fiction november Sanna Brådings För mycket av allt. Plus min lilla läsdagbok med några bokmärken i (de jag mest använder).
På läsplattan: Har ingen läsplatta, men däremot en surfplatta som jag har appen Storytel på, men just nu är det ljudbok jag lyssnar på. Har även några e-böcker i datorn som jag har tänkt läsa, närmast står John Greens Sköldpaddor hela vägen ner på tur.
På jobbet: Är sjukskriven, så jag läser inget speciellt på jobbet. När jag jobbade var det oftast samma som jag läste hemma, tog med mig boken eller lyssnade på ljudbok. Eller läste inte böcker överhuvudtaget, utan bläddrade i någon tidning eller var social och pratade med mina arbetskamrater.
I öronen: Äntligen nu kom vi till ljudboken som är Nevernight av Jay Kristoff, har den även som fysisk bok, men läste bara de första 25 sidorna innan jag gick över till att lyssna på den, den var lite svår i början att få grepp pga den hoppade i tidsordningen och man fick dåligt grepp om vad som hade hänt när. Men nu är det lättare när jag börjar närma mig slutet. Har snart lyssnat klart på
Flera böcker som jag håller
på att läsa.
den och då ska jag lyssna klart på Det förlorade barnet av Elena Ferrante (var tvungen att lämna tillbaka den till biblioteket nu när jag hade börjat läsa den).
Bokklubbsbok: Jag är inte med i någon fysisk bokklubb, däremot har jag ju min egna We love books på Goodreads. Men har ännu inte påbörjat läsa decembers bok Let it snow. (Någon som är intresserad att vara med kan anmäla sitt intresse här). Sen finns det andra samläsningar som antingen är Goodreadsgrupper eller så är det booktubers som går ihop och avslutar läsningen med liveshows, och böcker som jag ska läsa inför sådana är Bardughos Six of Crows, Black eyed Susans av Julia Heaberlin. Och Nellons bokblogg ska ha en read-a-long med boken The Hate U Give som jag också ska vara med i.
Borde jag påbörja: Förutom de böcker ovan, de böcker i mina bokliga utmaningar jag inte har läst i år ännu. Tex Kriget har inget kvinnligt ansikte, Magnus Chase av Rick Riordan (del 1 och 2) etc
Längtar jag efter att få läsa: Den illustrerade Harry Potter and the prisoner of Azkabhan (på väg hem i posten köpte den igår på Adlibris, Black Friday, skulle som sagt köpa den ändå). Plus att läsa klart alla påbörjade böcker jag har på gång se bild.
3 andra böcker i min TBR-hög: Där finns så många så vilka ska jag välja. Leigh Bardugho Stormens öga, Margret Attwood Syndaflodens år, Jenny Rogneby Leona - alla medel tillåtna.


fredag 24 november 2017

Helgfrågan vecka 47


Mias bokhörnas helgfråga har jultema i sin fundering inför denna helg:

Hur är det med bloggen, har du någon kalender? Eller brukar du "julpynta" bloggen?

Det var inget jag hade tänkt att göra. Men nu när jag fått frågan så kanske göra bloggens utseende lite juligt vore något, får se vad som händer. Annars har jag inga planer för bloggen i sig, det blir mera att jag följer andras både bloggar och booktubers.

Bonusfråga; Vad ska du hitta på i helgen?
Här blir svaret väldigt tråkigt, har inget inplanerat ska bara vara hemma, men det tycker jag bara är skönt att kunna ta det lugnt, och hinna läsa lite böcker (har som alltid en för stor hög som väntar på att bli utlästa eller lästa).

torsdag 23 november 2017

Hett i hyllan vecka 47

På sin blogg skriver Monika följande:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag som inte har några bokhyllor och inte håller reda på när jag har skaffat böckerna som har funnits i mina gömmor i flera år (minns oftast det jag har inköpt för ca 1-2 år sen), har problem att vet hur länge jag har väntat med att läsa dessa böcker som har blivit liggande i flera år i garderoben. Denna är en sådan... en roman av en författare som jag har läst flera deckare av och gillat. Som verkar intressant men inte blivit läst, beror väl på att jag lånar alltför många som går före i läskön.

Hon hörde en mygga någonstans i rummet, men den kunde finnas i hennes huvud. Två dagar efter olyckan hade hon hört ett brusande ljud och det hade funnits kvar sedan dess. Läkaren hade förklarat att tinnitus kunde utlösas efter en stark sinnesrörelse. Hon hade ätit Efexor och Mirtazapin i fem månader nu men bruset hade inte försvunnit. Stormen fanns kvar i henne. Det var en påminnelse. När pojken i sängen öppnade sina ögon skulle stormen lösas upp.
Ann och Johan Nedergård sitter vid sin snart elvaårige sons sjuksäng. Andreas har legat i koma i flera månader sedan han fått ett träd över sig efter den stora stormen.
Med stor medkänsla och på ett starkt och mångbottnat språk skildras hur Johan och Ann lever i chock och desperation, men också med ett hopp. Hur ska de kunna fortsätta med sina liv? Kommer det att vara något mer än en semester från döden? Och den största frågan kommer Andreas att återvända till dem? Svalorna flyger så högt att ingen längre kan se dem är en roman om kärlekens villkor under den största påfrestning två personer kan utsättas för.

onsdag 22 november 2017

Kulturkollos veckoutmaning - bra och dåliga filmatiseringar

Denna veckas kulturkollos utmaning passar mig att svara på denna vecka, för har nu tillsammans med 12 åriga sonen tittat på Harry Potter och den vises sten som han hade i läxa (engelskt tal och engelsk textning i engelska läxa), för de efterfråga bra och dåliga filmatiseringar. Så vi börjar med de bra, så som Harry Potter filmerna (för även om de inte följer böckerna till punkt och pricka så är de bra för det skulle inte kunna gå att filmatisera utan ta bort och ändra på lite saker).
Men det där med att ändra på för mycket kan göra en film dålig, tex Maze Runner 2, The Scorhs Trials, där har de gjort en helt annan handling än vad det är i boken, det enda de har behållit är personernas namn. Sen kan jag efter att förträngt att det är en bok den baseras på tittat och njutit av den, för den är inte dålig, den är bara inte det samma som boken.

Sen det där med filmatiserade böcker, oftast vill jag ju gärna läsa boken först och sen se filmen. Fast en gång såg jag en bra film som jag gillade och sen efteråt förstod att den var baserad på en bok, så då blev jag ju tvungen att läsa den och boken var lika bra, men inte lika bra som filmen. Jag är Dina (filmen) baserad på Herbjorg Wassmos bok Dinas bok.

Jag kan inte komma på någon dålig filmatisering jag har sett bara bra eller i allafall halvbra, en annan kul grej var efter jag hade sett Sprängaren (filmen med Helena Bergström, baserad på Liza Marklunds bok med samma namn), hörde en recension som klagade på handlingen eller något sådant och gillade inte filmen alls, men jag som hade läst boken tyckte om filmen och de hade ju följt bokens handling rätt mycket och inte ändrat mycket, då undrar jag om böcker kanske inte ska filmatiseras, för de som bara ser filmen inte uppskattar handlingen så som man gör när man läser boken. Hoppas ni förstår vad jag menar.

Bra filmatiseringar och TV serier finns det många bra jag skulle skriva om, och desto fler som jag skulle vilja se men ännu inte hunnit (och har inte hunnit läsa böckerna de är baserade på ännu). Några bra är 13 reason why, The walking dead, tycker bättre om TV serierna än böckerna. Sen kom jag tänka på alla deckare som jag har sett som baseras på böcker, en klar favorit är Val McDermids Tony Hill och Carol Jordan (Mord i sinnet).


tisdag 21 november 2017

Veckans topplista - Böcker jag inte tyckt om hittills i år (2017)


Temat på veckans topplista Johannas deckarhörna har angett för denna vecka kommer bli intressanta, det är att lista de böckerna vi minst har gillat för i år.
Jag tog de jag har satt lägst betyg på under året, det finns faktiskt fler 2or att välja på men jag valde de jag kom på först. Sen kände jag att jag kunde ha gjort en lista på de böcker jag hade höga förväntningar på men inte levde upp till det (för det har det funnits en del under året, tex De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, har bara fått en svag 3a av mig).

  1. Smaken av Muriel Barbery, denna kom jag inte långt i sen gav jag upp, klarade inte av att läsa den, det var inget som gjorde att jag vill läsa vidare. Och det är konstigt för jag gillade starkt Igelkottens elegans, och hoppas på att jag ska gilla Alvernas liv som ligger i lånehögen och väntar. (DNF)
  2. På tunn is. En resa till Antarktis av Jenny Diski, jag gillade inte denna riktigt så mycket som jag skulle vilja (Betyg 2)
  3. RatQueen vol 1 ett seriealbum som jag inte blev vidare imponerad av, handlingen var det som gjorde att jag inte gillade den så mycket som jag hade hoppats på. (Betyg 2)
  4. Alice i Zombielandet av Gena Showalter (Betyg 2)
  5. One Hundred Shadows av Hwang Jungeun (Betyg 2)

måndag 20 november 2017

Goodreads tag

Jag kände för att svara på denna tag om Goodreads, för jag har bara under det senaste året börjat använda mig av det och mest genom att jag blev intresserad av att gå med i gruppen Book in a Jar, att kunna läsa böcker med andra och kunna diskutera dem. Sen vet jag inte om jag är så förtjust i tjänsten egentligen (bara ett nytt ställe att få hur många boktips som helst som man inte hinner läsa), har mest använt den för gruppernas skulle, och sen angett vilka böcker jag har läst och kunnat hålla räkning på hur många jag har läst genom Reading Challenge. Bara nu det senaste veckorna har jag börjat mera aktivt klicka i böcker i Want to read (innan hade jag bara lagt några få där), min lista på vilka böcker jag vill läsa har jag fört på annat håll tidigare och nu med (se på svaren jag har gett på tagen)

Skulle även vara kul att se andras svar så om ni vill svara på taggen så varsågod.
Jag hittade den tex hos Vargnatts bokhylla och Booktubern LillyCreads.

OBS!!! En uppdatering, jag funderade över vad skillnaden var på TBR och whislist det frågades om och kom på att TBR är väl fysiska böcker man vill läsa och det andra är en lista på böcker man vill läsa, så jag har ett annat svar på fråga 3 nu. Och det jag svarade på fråga 3 är vad svaret skulle vara på fråga 7.


1. Vilken bok markerade du senast som läst?
Tjänstekvinnans berättelse av Margret Attwood

2. Vilken bok läser du just nu?
Läser just nu
Åh det är som vanligt hur många som helst, se bild, den är från i fredags sen dess har jag läst ut Atwoods bok, I dödens stad av Daschner, påbörjat Det förlorade barnet av Elena Ferrante.

Nyköpta böcker
3. Vilken bok markerade du senast som TBR?
Då är det väl de senast köpta böckerna se bild och de senaste lånade böckerna se bild.

4. Vilken bok planerar du att läsa härnäst?
Förutom alla jag håller på att läsa så har jag tänkt att snart påbörja Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman pga det är en reserverad biblioteksbok som ska lämnas tillbaka nästa vecka.

5. Använder du stjärnsystemet?
Ja på Goodreads betygsätter jag dem så men om jag recenserar dem på bloggen anger jag inte alltid betyget.

6. Gör du en 2017-reading challenge?
Ja, och har redan avklarat målet med 120 böcker som jag satte för i år.
Nylånade böcker

7. Har du en wishlist?
Är detta inte samma som en TBR, eller i alla fall se svaret under fråga 3. På Goodreads Eliza and her monsters av Francesca Zappia. Annars har jag TBR listor på andra ställen med, tex minneslista på biblioteket där var det Black Eyed Susan av Julia Haeberlin plus jag skriver upp intressanta böcker i en anteckningsbok. Där var det en bok som hette Nevermore (okänd författare för åldern 9-12 år).

8. Vilken bok planerar du att köpa härnäst?
Jag vet inte riktigt men jag ska i alla fall köpa den illustrerade Harry Potter and the prisoner of Azkabhan.

9. Har du några favoritcitat?
Det har jag väl men inget som jag har i huvudet just nu.

10. Vilka är dina favoritförfattare?
Åh, det är många jag kommer varken kunna skriva alla eller ens komma ihåg alla, men lite ex Elly Griffiths, Sofie Sarenbrant, Robin Hobb, Anna Lihammer, Sarah J Maas, Marissa Meyer........

11. Är du med i några Goodreadsgrupper?
Många tex Book in a Jar, och min egna We love Books, (länk om någon vill gå med). Under december kommer vi läsa boken Let it Snow och i januari funderar jag på Three Dark Crones, så om ni vill läsa och diskutera dessa böcker med andra så välkomna att lämna en intresseanmälan.

12. Vad skulle kunna göra Goodreads bättre?
Egentligen vet jag inte riktigt vad jag ska skriva på det, men jag tror faktiskt det skulle finnas förbättringsmöjligheter här.
Nu när jag har tänkt efter lite, så möjligheten att kunna ge halva stjärnor eller ändra till 10 gradig skala i stället för 5.


söndag 19 november 2017

Fladdermöss. I en värld av ekon av Johan Eklöf och Jens Rydell

Vi skymtar deras flyende skuggor i sommarnatten, hör deras parningsrop i höstmörkret och anar de flyktiga silhuetterna i det dunkla gatljuset. Fladdermössen bor i våra hus och jagar i våra trädgårdar och parker. Men vilka är de och hur lever de?
Fladdermöss - i en värld av ekon är den första svenska boken om fladdermössens liv. Den handlar om säregna, fascinerande och mytomspunna djur, däggdjur precis som vi själva, lika i grunden men ändå så annorlunda. Boken sträcker sig från Mayatemplen i Latinamerika till svenska jordkällare, från Kenyas slätter till bergen i Taiwan.
Texterna och fotografierna ger en fantastisk inblick i den värld av ljud och dofter som fladdermössen möter varje natt. Vi får läsa om hur sinnesintryck långt bortom vår mänskliga uppfattningsförmåga formar deras tillvaro. Vi lär känna fladdermössens natur, deras långa historia och relation till människan och får berättat om nyttan de gör i naturen. Natten kommer aldrig mer att kännas ensam.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Bokus.

Förra månaden läste jag denna fakta bok som en av de böcker som ingick i Autmun Readathonen jag var med i som Booktubern Mercedes höll i. Det var under valet en non fiction bok som vi förknippade med höst. Tänkte på Fladdermöss - Halloween - fast jag kan mycket väl tänka mig fladdermöss kan kännas lite höstliga inte på att man tycker de upplevs som skrämmande utan de då går i dvala inför sin vintersömn, Ähm jag vet inte vad jag vill förmedla alls med denna början av recensionen.

Jag bara kände att det skulle vara intressant att läsa mer om detta däggdjur som faktiskt är så många som en tredjedel av alla däggdjurs arter som finns. Vi ska ju ha en hel del i vårt land och många av bilderna som var med i boken var tagna i mitt egna landskap Västra götaland, men inte ser man många. Har väl sett de flyga runt mot en ljus sommarhimmel ett par gånger under mitt snart femtioåriga liv. Det var en faktaspäckad bok men det som fascinerade mig mest var alla bilder som fanns. Klart en läsvärd bok om man är intresserad av att läsa om fladdermöss.

Om ni vill se fler bilder så besök Jens Rydells och Johan EKlöfs hemsidor.

lördag 18 november 2017

Pågående läsning #81

Som vanligt, så har jag denna vecka hållit på att läsa ut böcker som hade kort återlämningsdatum, och inte lyckats avsluta de böcker jag har på gång så nu hoppas jag dock att jag ska lyckas göra det i fortsättningen. Men ni som är trogna följare på bloggen vet ju mitt problem med att låna alltför många böcker från biblioteket, jag har svårt att hinna läsa alla och det finns alltid något datum att hålla reda på, och böcker som får tränga sig före i läsningskön.

Annars har jag fullt upp med att titta på alla Booktubers jag följer och lyssna på poddarna jag har fastnat i. Crime Writers on... de ger mig en hel del tips (tyvärr) så denna vecka har jag lyssnat på Stranglers ( om the Bostonstrangler) och Someone Knows Something säsong 2. Verkligen några jag tipsar de som gillar sanna kriminalfall att lyssna på. Jag har även lyssnat på de senaste avsnitten av Mordpodden som har startat en ny säsong med fall från Göteborg.

fredag 17 november 2017

Helgfrågan vecka 46


För denna veckas helgfråga undrar Mia om vad vi har för tankar om att skriva en bok eller att bli en författare. Vad skulle den handla om?

Kan väl inte undvika att svara ja på den frågan, men vet med mig att det bara kommer att vara en dröm. Jag är inte den där som skriver och om jag skulle göra det är jag helt omöjlig både på stavning och grammatik.
Vad den skulle handla om har jag ingen aning (eller har ju haft tankar på det för fantasin har jag inte problem med) fantasy alternativt deckare (eller mixad genre).
Så egentligen finns det någon som är intresserad att skriva ihop så skulle det fungera för mig för då får jag ju hjälp med svenskan av någon annan.

Och så var det en bonusfråga om vi har börjat att lyssna på julmusik ännu.
Mitt svar att nej det har jag inte, om vi inte ser till att jag faktiskt lyssnade på julmusik långt in i januari, för jag var sen med att lyssna på julmusiken (dagarna innan jul tror jag) förra julen.
Men sen så såg jag faktiskt en ny video av Lindsey Stirling i går, så egentligen jag kanske har börjat lyssna på julmusik redan (fast jag känner inte för det än, har inte fått någon julkänsla alls än).


torsdag 16 november 2017

Hett i hyllan vecka 46


Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Så skriver Monika i sitt inlägg för hennes veckas hett i hyllan.

Jag fick inspiration över vilken bok jag skulle välja denna vecka, i samband att jag lyssnade på senaste Lundströms Bokradio där hon har en intervju med Richard Ford om hans senaste bok som är en biografi över sina föräldrar.
Denna bok har jag vunnit från någon bokbloggare för ca ett år sen och kände då att jag gärna ville läsa den men den har blivit liggande...




Richard Ford tar oss med till amerikanska Montana och de kanadensiska prärietrakterna kring Saskatchewan. Året är 1956 och valkampanjen mellan presidentkandidaterna Nixon och Kennedy pågår för fullt.

Ett flertal händelser leder fram till att makarna Parsons genomför ett bankrån. I centrum för boken står deras barn, tvillingarna Dell och Berner. Bankrånet är bara början på en resa som bland annat kommer att innehålla tre mord, och mystiska transporter av stulet kött inom armén.

Kanada är en historia om människans mörkaste, starkaste och mest gåtfulla drivkrafter. 


onsdag 15 november 2017

När skruven dras åt av Henry James

En ung guvernant till två föräldralösa barn på det ensliga godset Bly utanför London, accepterar mystiska villkor för sin anställning. Väl på plats möts hon av en stämning av iskall och stirrande övernaturlighet, barnen hon måste skydda samt en tvetydig husföreståndarinna. Alltmer osäker blir också läsaren, på fasans egentliga källa.
När skruven dras åt är en av världslitteraturens mest klassiska spökhistorier, skriven av den psykologiska romanens mästare Henry James. Kanske mer än någon från sin tid kom James att inspirera våra moderna skräckmytologier; från bilden av oskulden som ondska, till schizoida labyrinter à la Roman Polanski.
När skruven dras åt presenteras här i nyöversättning av Ola Klingberg och med ett förord av skräckvetaren Mattias Fyhr.

HENRY JAMES [18431916] föddes i New York men emigrerade tidigt till Europa. Han hör till den anglosaxiska sekelskifteslitteraturens viktigaste namn.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Detta omslag är så vackert, den jag läste var det helt svart omslag på, så jag läste inte denna nyöversättningen, men tror jag inte gjorde så mycket för detta var en bok jag gillade. Och även om jag inte är den där som blir skrämd av att läsa skräck (då är det annat med film), så var det än spännande och skrämmande historia att läsa. Plus att den får en att fundera vad som händer och vad som är inbillningar av den unga kvinnan eller om det inte är det. 
Läste någons annans recension att hen hade fått vibbar från filmen The Others med Nicole Kidman, och jag kan verkligen hålla med (och det är faktiskt en film som jag tycker är riktigt skrämmande).

tisdag 14 november 2017

Veckans topplista - amerikanska deckare och thrillers

Johannas deckarhörna undrar för denna veckas topplista efter amerikanska deckare och thrillers, enstaka böcker eller författare. Usch vad svårt det vekar inte som jag läser så mycket spännande från det stora landet i väster, men jag ska göra ett försök.


  1. Hmm får visst härma Johanna lite Dan Brown. Har läst tre böcker av honom och gillade vad jag läste och har lite att läsa ikapp.
  2. Laura Lippman är en författare jag har läst några böcker av och skulle kunna tänka mig att läsa fler av.
  3. Jag får nog gå tillbaka till ungdomsfavoriter som tex Rex Stout, gillade hans  deckare rätt mycket och har nog nästan läst allt av honom. 
  4. En annan tidig favorit är/var Ed McBain. 
  5. När jag försökte komma på en femte och såg Johannas lista igen så håller jag ju med om både Lehane och Flynn så nu blev listan alldeles för lång istället. 

måndag 13 november 2017

Än skyddar natten av Anna Lihammer

Den fristående uppföljaren till Anna Lihammers rosade och prisbelönta deckardebut
Nazisterna stärker sin makt i Tyskland, och år 1935 inför Hitler antisemitiska raslagar. Samtidigt reser en tysk SS-expedition till Sverige. I sina vanföreställningar om ariska förfäder söker de sitt ursprung i hällristningar och runstenar.
En mörk höstnatt hittas en tysk journalist brutalt mördad vid den berömda Sigurdsristningen. Kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda mordet och till sin hjälp tar han än en gång polissyster Maria Gustavsson. Med den tyska makten i hälarna försöker de hitta förövaren, men snart pockar andra våldsbrott på deras uppmärksamhet.
Än skyddar natten är uppföljaren till Anna Lihammers kritikerrosade romandebut Medan mörkret faller. Det är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som skildrar ett Sverige och Europa i nazismens växande skugga.
Bokomslag och beskrivning från Historisk Medias hemsida.
Anna Liahammar har skrivit en spännande deckare än en gång, jag läste hennes första När mörkret faller i somras och gillade den mycket. Den liksom denna utspelar sig i Sverige under andra världskriget och visar på hur rasfråga etc även spred sig vidare till andra länder. Det är hemskt att läsa hur de behandlas de som har judiskt påbrå och den kvinnliga polisen utsätts för övergrepp både pga sitt yrke och sitt kärleksliv. Deckarhistorien är spännande och man läser vidare för att få reda på vad som har hänt och hur det ska sluta.
Jag ser framemot fler böcker av Lihammar.

söndag 12 november 2017

Amulett IV Det sista rådet av Kazu Kubushi

En förlorad stad där mörka hemligheter avslöjas

Emily och hennes vänner anländer till Celis för att be om hjälp i kampen mot Älvkungen. Men allt står inte rätt till. De en gång så myllrande gatorna är nu tomma och de invånare som finns kvar i staden är livrädda. Emily förs till stenväktarnas akademi där hon förväntas tävla för att få vara med i Väktarrådet - gruppen med de allra mäktigaste stenväktarna. Men de tävlande blir allt färre. Långsamt upptäcker de en grym hemlighet - en hemlighet som, ifall den inte avslöjas, innebär slutet för allt som Emily kämpar för.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Fortsätter att läsa denna barn tecknade serien, och gillar historien än så länge och gillar även tecknarstilen.
Vet tyvärr inte så mycket mer att skriva om den, mer än att jag gillar och tänker fortsätta att läsa.

Library Lovers Book Tag

Bild på killarna under ett biblioteksbesök under läslovet.

Denna tag har jag sett på några olika ställen tex Ewelinas bokblogg, och nu vill jag svara på den för mitt favoritställe förutom att vara hemma är att vara på biblioteket. Jag lånar mer än jag köper böcker, ekonomin ni vet.Frågorna var ursprungligen på engelska men här är de översatta.


1. Hur ofta besöker du ditt lokala bibliotek?

Jag är nog på biblioteket en gång per vecka.


2a. Är du den typen av person som lånar fler böcker än du vet att du kan läsa eller är du en person som lånar exakt så många böcker som du planerar att läsa innan det är dags att lämna tillbaka dem?

Jag är den där som lånar alldeles för många böcker, jag hinner inte läsa dem alla innan det är dags att lämna tillbaka dem.

2b. Hur många böcker lånar du varje månad?

Ähm, jag har egentligen inte riktigt koll på det men just nu har jag ca 65 böcker här hemma.

 3. Hur gammal var du då du fick ditt första bibliotekskort?

Jag är uppvuxen på biblioteket och min mamma brukar säga att jag lånade hyllmeter då med, så jag antar att jag tidigt hade ett eget bibliotekskort, men jag har verkligen inte någon aning om hur gammal jag var då.

4. Går du till biblioteket för att låna en specifik bok eller lånar du det som fångar ditt intresse?

Det beror på, ibland är det någon speciell bok som har gjort att jag har gått dit och andra går jag dit för att se vad som finns inne och lånar det som fångar mitt intresse för den stunden.


 5. Lånar du bara böcker på biblioteket eller lånar du även dvder, ljudböcker osv?

Mest är det böcker men ibland är det DVDs, ljudböcker i fysisk form var längesen, för annars använder jag gärna mitt biblioteks e-böcker och e-ljudböcker.



6. Från vilken avdelning på biblioteket lånar du majoriteten av dina böcker? (Unga vuxna, vuxna, deckare, fantasy...)

Åh detta beror på vad jag känner för lånar på barn-tonårings, unga vuxna, deckare, fantasy, skräck eller vanliga romaner.

 7a. Vad är din favoritdel med ditt lokala bibliotek?

Att det är välsorterat och har oftast det jag vill ha, och om det är något så är det lätt att få hjälp, personalen är trevlig och serviceinriktad. Oftast fungerar det bra att sköta sig själv, med reservationen och lån/omlån etc. Det gillar jag med biblioteket att jag kan hålla på själv men om jag behöver hjälp finns den inte långt bort.


7b. Vad är din minsta favoritdel med ditt lokala bibliotek?


Egentligen har jag verkligen inget att klaga på. Men för ca 14 år sen flyttade vi från en stadsdel till en annan stadsdel och dit vi flyttade finns ingen biblioteksfilial som det fanns där jag bodde innan, och det låg så när så det var en 5 minuters promenad från mitt hem till biblioteket.