fredag 10 november 2017

Trollkarlen från Oz av Frank Braum

Tolvåriga Dorothys hus blir uppryckt av en tornado och hon vaknar omtumlad, tillsammans med sin lilla hund Toto, i det magiska landet Oz.
Dorothy får rådet att söka sig till Smaragdstaden och den store Trollkarlen av Oz - han ska kunna hjälpa henne att komma hem igen. På sin färd dit stöter hon på Fågelskrämman som vill ha en hjärna, Plåtmannen som längtar efter ett hjärta och Fega lejonet som vill hitta sitt mod. De slår följe och hoppas att Trollkarlen ska kunna hjälpa dem alla.
På vägen möter de fyra nyfunna vännerna, med den orädda Dorothy i spetsen, de mest fantastiska hinder och resan blir långt mer äventyrlig än de någonsin kunnat ana.

Trollkarlen från Oz ingår i Kängurus serie Klassikerbiblioteket - litterära pärlor som har moderniserats och kortats för att passa dagens barn.
Bokomslag och beskrivning från Bokus.

Upptäckte nu när jag skulle skriva recensionen att denna upplaga jag läste (det var den jag fick tag på biblioteket) var en förkortad upplaga (ca 50 sidor skulle jag tro när jag kollade på Bokus andra upplaga av samma bok). Men jag som aldrig har läst denna bok tidigare har ingen aning vad jag saknar. Men det var verkligen intressant att få läsa den för berättelsen i sig är jag ju rätt familjär med, i alla fall huvudkaraktärerna och hur Dorothy hamnar i landet Oz och stora drag av handlingen.
Känns lite bra att ha läst en barnklassiker, för även om det kommer mycket nytt gillar jag att läsa klassiker ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar