torsdag 30 november 2017

Hett i hyllan vecka 48


I sin inläggserie skriver Monika så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna gång är det en bok som jag har haft här hemma sedan den blev införskaffad när den kom ut som pocket, och läsa den har jag tänkt att göra länge, den finns även med i min hyllvärmarutmaning jag hade för i år, men jag tror knappast den blir läst, jag ligger lite efter, men det är ändå en bok jag gärna vill läsa snart. Det är bara att ta sig i kragen. 

Att föda ett barn av Kristina Sandberg.

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?
En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism.

För första gången ska Maj ha hela sin nya, stora Örnsköldsvikssläkt på middag. Men maken, den betydligt äldre Tomas, dröjer. Han skulle ju bara uträtta några ärenden på stan? Utanför lägenhetsfönstret breder midvintermörkret ut sig. Hur hamnade hon i det här, med en man som hon knappt känner? Hon som bara ville arbeta som servitris på Kjellins konditori ett slag, för att sedan ge sig av igen, kanske till Stockholm. På flykt från familjen i Östersund som inte längre kan försörja henne, när mammas hosta kräver allt längre sanatorievistelser och med uppbrottet från en ännu oläkt kärlekshistoria i minnet.

Maj vet, för hon känner ett hårt boxande i sin mage. Barnet. Det som aldrig skulle få hända. Överallt ser Maj blickar och hör röster som dömer henne för brottet som hennes växande mage bevisligen är. Men nu har hon väl inget att skämmas över? Med sin vigselring och make som ser fram emot att få bli far. Till och med svärmor som sitter i våningen under borde väl kunna förlåta sin sonhustru. Fast varför svajar Tomas så när han ska be sin mamma och sina syskon att slå sig ner vid det dukade födelsedagsbordet? Jo, Maj ser att han inte är nykter.

Med tidens obönhörliga tickande framskrider Majs graviditet, motvilligt och mödosamt, samtidigt som hon kämpar med att förstå vad som förväntas av henne i hennes nya, framgångsrika, familj. Sakta växer ett beslut att bli den kvinna som ingen ska kunna anklaga eller klandra. Maka, mor, värdinna. Men hur blir man det? För hur mycket Maj än försöker kontrollera sin tillvaro och leva i enlighet med hushållsalmanackan så finns ju allt det andra där. Det såriga moderskapet, makens alkoholism och ett äktenskap som bara råkade bli.
Att föda ett barn är den första delen i en tänkt trilogi.

6 kommentarer:

 1. De sägs vara bra, jag har inte läst böckerna dock

  SvaraRadera
 2. Har läst så mycket bra om dem. Måste ta mig i kragen en vacker dag och läsa dem.

  SvaraRadera
 3. Jag är lite sugen på att läsa de böckerna.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst de två första böckerna och har länge tänkt läsa den sista men det har inte blivit av. Jag tror att antingen gillar man böckerna om Maj eller så tycker man inte om dem alls.

  SvaraRadera
 5. Jag har hört väldigt mycket om de här böckerna, men än så länge så tror jag inte att de är för mig :)

  SvaraRadera
 6. Oj, jag verkar inte vara ensam om att inte ha läst dem. Sen verkar de ju vara att antingen eller om dem, skulle vara kul att i alla fall läsa första delen för att ta reda på om jag gillar dem.
  Ferrante kvartetten har ju egentligen inte riktigt varit min sak men nu håller jag på att läsa sista delen. Om man nu ska jämföra böcker.

  SvaraRadera