tisdag 7 november 2017

Veckans topplista - Ryssland


Denna vecka är det Ryssland i litteraturen som Johanna efterfrågar i sin veckas topplista, pga 100 år sen den ryska revolutionen, hon skriver så här

Idag, den 7 november, är det exakt 100 år sedan Oktoberrevolutionen utbröt i Ryssland, och det var då kommunistpartiet med Vladimir Lenin i spetsen kom till makten. Hur kunde då denna händelse äga rum i november? Ryssland använde inte den gregorianska kalendern så som vi i Sverige, och därför stämmer inte alltid datumen. För dem inföll händelsen i oktober månad. Temat för veckans topplista är Ryssland, och det blir intressant att se vilka böcker som dyker upp. Fakta, fiktion eller kanske är det dags att damma av de gamla klassikerna? 

Jag ska väl säga att först trodde jag inte att jag skulle kunna hitta fem böcker, men jag la till ett par som jag ville läsa, sen verkar det som jag har mest läst klassiker från Ryssland, som ni ser här (har länkat böckerna så ni kan kolla upp dem om ni vill)

 1. Therese tillstånd (första delen i trilogin om Therese Skårup) av Hanne Vibeke Holst, en serie jag läste för många år sen, där den första delen utspelar sig delvis i Moskva.
 2. Idioten av Fjodor Dostojevskij
 3. Krig och fred av Leo Tolstoj
 4. Mästaren och Margarita avMichail Bulgakov, de andra två klassikerna har jag läst men denna vill jag läsa.
 5. The Romanov sisters. The lost lives of the daughters of Nicholas and Alexandra av Helen Rapparport. (En faktbok om Tsarfamiljen som abdikerades och avrättades i samband med revolutionen. Som jag ännu inte har läst men verkar spännande.)

4 kommentarer:

 1. Mästaren och Margarita har jag oläst i bokhyllan

  SvaraRadera
 2. Krig och fred tyckte jag så mycket. Jag minns att jag ett tag tyckte att det var besvärligt med att alla hade tre(?) olika namn, men det gick över :)

  SvaraRadera
 3. Tack för tipsen! Har inte läst någon av dem, men såg Krig och fred när den gick som TV-serie.

  SvaraRadera
 4. Har inte läst någon på din lista :)

  SvaraRadera