onsdag 22 november 2017

Kulturkollos veckoutmaning - bra och dåliga filmatiseringar

Denna veckas kulturkollos utmaning passar mig att svara på denna vecka, för har nu tillsammans med 12 åriga sonen tittat på Harry Potter och den vises sten som han hade i läxa (engelskt tal och engelsk textning i engelska läxa), för de efterfråga bra och dåliga filmatiseringar. Så vi börjar med de bra, så som Harry Potter filmerna (för även om de inte följer böckerna till punkt och pricka så är de bra för det skulle inte kunna gå att filmatisera utan ta bort och ändra på lite saker).
Men det där med att ändra på för mycket kan göra en film dålig, tex Maze Runner 2, The Scorhs Trials, där har de gjort en helt annan handling än vad det är i boken, det enda de har behållit är personernas namn. Sen kan jag efter att förträngt att det är en bok den baseras på tittat och njutit av den, för den är inte dålig, den är bara inte det samma som boken.

Sen det där med filmatiserade böcker, oftast vill jag ju gärna läsa boken först och sen se filmen. Fast en gång såg jag en bra film som jag gillade och sen efteråt förstod att den var baserad på en bok, så då blev jag ju tvungen att läsa den och boken var lika bra, men inte lika bra som filmen. Jag är Dina (filmen) baserad på Herbjorg Wassmos bok Dinas bok.

Jag kan inte komma på någon dålig filmatisering jag har sett bara bra eller i allafall halvbra, en annan kul grej var efter jag hade sett Sprängaren (filmen med Helena Bergström, baserad på Liza Marklunds bok med samma namn), hörde en recension som klagade på handlingen eller något sådant och gillade inte filmen alls, men jag som hade läst boken tyckte om filmen och de hade ju följt bokens handling rätt mycket och inte ändrat mycket, då undrar jag om böcker kanske inte ska filmatiseras, för de som bara ser filmen inte uppskattar handlingen så som man gör när man läser boken. Hoppas ni förstår vad jag menar.

Bra filmatiseringar och TV serier finns det många bra jag skulle skriva om, och desto fler som jag skulle vilja se men ännu inte hunnit (och har inte hunnit läsa böckerna de är baserade på ännu). Några bra är 13 reason why, The walking dead, tycker bättre om TV serierna än böckerna. Sen kom jag tänka på alla deckare som jag har sett som baseras på böcker, en klar favorit är Val McDermids Tony Hill och Carol Jordan (Mord i sinnet).


3 kommentarer:

 1. Håller med om att Harry Potter är en bra filmatisering.

  SvaraRadera
 2. Den här utmaningen är så kul - blir påmind om många bra filmatiseringar. Jag är Dina är verkligen fin!

  SvaraRadera
 3. Harry Potter är verkligen ett bra exempel på att det går att filmatisera böcker :)

  Det händer ganska ofta att jag ser en film och efteråt förstår jag att den bygger på en bok. Ibland gör jag som du och läser boken efteråt :)

  SvaraRadera