onsdag 29 november 2017

Fåglarna och andra noveller av Daphne Du´Maurier

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnattDe blå linserna och Äppelträdet.
Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernistas hemsida.

DuMaureiers böcker Rebecca och Värdshuset Jamiaca läste jag när jag var i tjugoårsåldern och gillade skarpt. Har tänkt att läsa om dem, men började med lite oläst först, som dessa noveller som jag har hört så mycket bra om, från tex booktubern Lauren and the Books.
Och alla novellerna levde upp till förväntningarna, de är lagom skrämmande och läsvärda allihop. Jag kan verkligen rekommendera att läsa dessa. 

1 kommentar: