torsdag 30 november 2017

Rysslands historia av Kristian Gerner

En gedigen och modern framställning om rysk historia!
Ryssland historia berättar rysslandsexperten Kristian Gerner om det stora landet i öst. Med en kombination av skarpa analyser och personliga betraktelser skildrar han utvecklingen från Peter den stores tid fram till Vladimir Putins regering. Här framträder en stats brokiga historia som å ena sidan känns europeisk och liknar vår egen, å andra sidan är helt okänd och främmande.
Enligt legenden grundade Rurik och hans vikingar den ryska staten för mer än tusen år sedan. På 1990-talet reste svenskarna åter till Ryssland, den här gången för att införa demokrati och marknadsekonomi. Den ryske ambassadören i Stockholm skrev genast om vikingarnas andra invasion.
Kristian Gerner menar att vår uppfattning om Ryssland bygger på föreställningen att vårt eget västerländska samhälle är ett ideal, och att historieskrivningen utgått från motsättningen öst-väst. Gerner hävdar istället att landets historia inte låter sig inte beskrivas som en isolerad process. Den europeiska civilisationen har sedan medeltiden varit beroende av tre ryska bidrag: råvaror, vapenbruk och kultur. Europas materiella utveckling hade aldrig varit möjlig utan rysk tjära, trä, järnmalm, olja eller naturgas. Ryska statsbildningar har återkommande fört krig med stater i Europa. Under flera sekel bidrog ryska författare, målare, kompositörer, matematiker, naturvetare och filmskapare till att skapa den västliga civilisationen.
Obs! Detta är en uppdaterad utgåva som sträcker sig fram till dagens händelser i landet (år 2017). 

Bokomslag och beskrivning hämtad från Historiska medias sida. Jag ska även tacka dem för recesnsionsexemplaret.

Ryssland och dess historia har intresserat mig länge, men jag har egentligen inte sätt mig in i den, men nu fick jag göra det med den här faktaspäckade bok. Den gav mig en bra grund inför att ta reda på mer om Rysslands historia speciellt det jag är intresserad av som Tsarer och oktoberrevolutionen etc. Som genom de klassiker jag har läst fått mig intresserad från första början för. Den som är intresserad av Rysslands historia har här en bra bok som behandlar tiden ända fram till idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar