fredag 23 november 2018

Francesca av Lina Bengtsdotter


Gripande och suggestiv uppföljare till den hyllade debuten Annabelle


Lina Bengtsdotters andra bok om Charlie Lager är en stämningsfull kriminalroman om förlust och utsatthet.
När Francescas bäste vän Noah dör fastnar hon i missbruk och självskadebeteenden och tvingas avbryta sina studier vid den fina internatskolan. Hon förs av sina föräldrar till familjens lantställe, Gudhammars herrgård, för att vila upp sig. Ingen vill lyssna på Francescas misstankar om att Noahs död inte var ett självmord men Francesca är fast besluten att ta reda på vad som hände honom. Det ingen kan ana är hur långt hon är beredd att gå för att finna sanningen.
Tjugo år senare är kriminalinspektör Charlie Lager mitt uppe i en komplicerad utredning när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som försvunnit i Gullspångstrakten. Det är något i det olösta fallet som påverkar Charlie och hon börjar plågas av märkliga drömmar från sin egen barndom: hon går på en grusväg med sin mamma Betty på väg till Suckarnas dal och Tårarnas bäck. Vad betyder egentligen dessa drömmar och vad har de med Francesca att göra?
När barndomsvännen Susanne ber om hjälp för att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Med sig bär hon mardrömmarna från barndomen och de obesvarade frågorna kring Francescas försvinnande. Men hon upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar hennes efterforskningar om det gamla fallet.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.
Jag gillade Annabelle som jag läste för ungefär ett år sen, så jag var ju bara tvungen att läsa författarens nya bok. Och åh vad bra den var. Lina Bengtsdotter har ett lättsamt språk men det hon skriver om är inte lättsamt.
Sen kan man inte läsa hennes böcker som fristående, för det hänvisas och händer mycket som framgår i den tidigare boken.
Även om man kan tycka att varför alla utredare ska ha problem med alkohol eller andra rusmedel i deckare man läser nuförtiden och att det samma gäller för Charlie, får man ändå en fin känsla av Charlie att hon är en god människa. 
En rekommenderbar författare är Lina Bengtsdotter och jag kommer fortsätta läsa hennes böcker för jag måste bara få reda på mera om Charlie och de andra.

1 kommentar:

  1. ..at hon är en god människa, så folk är inte goda om de har problem med rusmedel/beroenden.? står ej ut med uttalanden som skrivs sägs så... / just saying.

    SvaraRadera