måndag 3 december 2018

Janna - Ett liv i två världar av Eva Lie

”Janna – Ett liv i två världar” är berättelsen om en könskorrigering. I starka bilder skildrar fotograf Eva Lie sin väns mödosamma väg från att vara Jan till att bli Janna. Identitet, kampen att få vara sig själv och längtan efter kärlek är ämnen som belyses i boken. De första bilderna i boken är tagna i mitten på 1990-talet då Eva och Jan bodde grannar i Stockholm. En stark vänskap växte fram som gjorde det möjligt för Eva Lie att flera år senare följa sin vän i den långa och komplicerade processen som det innebär att korrigera sitt kön. Ocensurerat och naket får vi ta del av en historia som ytterst handlar om kampen att få vara sig själv. Bilderna i boken är tagna mellan 1998 och 2017. Boken innehåller även texter av Eva Lie som till största delen bygger på samtal med Janna och egna dagboksanteckningar.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Denna bok blev ett spontanlån från biblioteket, jag sprang förbi den på en hylla på väg till en annan bok, och jag kunde inte låta bli att låna den.
Det är en resa för en man som inte är en man till hans transformation till transkvinna, som skildras på ett starkt och naket vis genom Eva Lies bilder. Något som gör den extra intressant för mig är att personen det handlar om är i min ålder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar