fredag 21 december 2018

Makten av Naomi Alderman

På ytan är allt som vanligt. En nigeriansk dotter som slöar i familjens pool. En barnhemsflicka, vars religiösa föräldrar döljer sin sanna natur. En amerikansk lokalpolitiker. En okammad Londontjej med trasslig bakgrund.
Men något är annorlunda. Något som får deras liv att smälta samman med förödande resultat. En mäktig, märklig kraft slår rot i världen och ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. En styrka som kan skapa fruktansvärd smärta och död. En liten justering av verkligheten, och en hel värld sätts i gungning.
Makten är en spektakulär, prisbelönt roman – ambitiös, skarp och provocerande – som tar med läsaren till en alternativ verklighet där kvinnor styr, och som samtidigt kastar ljus över villkoren för allas våra egna, begränsade liv.
En internationell TV-serie byggd på boken är planerad.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Modernistas hemsida, härmed får jag även tacka dem för recensions exemplaret.

Denna bok dök upp i brevlådan i somras, och jag var intresserad av att läsa den för jag hade hört mycket gott om boken på Booktube.
Och förra veckan var jag med i A Very Marry readathon och valde denna bok att passa in på omslag med julens färger på, en bok jag fått plus en bok jag ville läsa.

Sen kan jag säga att boken inte riktigt var som jag trodde den skulle vara, det är en hemsk skildring av hur världen skulle kunna vara om det var kvinnan som var den starka, den som styrde och ställde här i världen. Det gör mig nästan illamående att läsa den, även om jag vet att så här är det fast tvärtom för många just nu. Den ger verkligen inget hopp om männskligheten, man skulle ju tro att det blev så mycket bättre om kvinnor hade samma förutsättningar som männen.
Men jag förstår varför Alderman drar den så till sin spets för det är att visa oss hur vi är funtade och att det är svårt att ändra på människans natur. 
Men inte därför avråder jag att läsa den utan jag rekommenderar den, för den är bra skriven och det är en skildring som visar en värld som sönderfaller. 

1 kommentar: