torsdag 20 december 2018

Monster av Micael Dahlén

I Micael Dahléns bok Monster möter vi fem världskända mördare. Historien tar sig in under skinnet på läsaren och det är blodiga historier om vad som driver människor till att ta någon annans liv. "Jag ska inte döda dig. Var inte rädd", hör jag honom viska bakom mig.

I Micael Dahléns nya bok får du bland annat möta Charles Manson och den japanske kannibalen Issei Sagawa: sammanlagt fem av världens mest kända mördare med skrämmande historier som spänner över ett halvt sekel. 

Fem monster. Och en författare som träffat dem alla. Micael Dahlén har utforskat en värld fylld av blod och död - men också av pengar, kärlek och kändisskap. Han har korsat tre kontinenter på jakt efter svar. Hur är det möjligt att människor upphöjts till världskändisar genom att mörda? Varför är vi så fascinerade av mord och mördare - i de mest sedda filmerna, i de mest lästa böckerna, i våra egna tankar?

Svaren som han finner är lika skrämmande som morden i sig. "Monster" är Micael Dahléns första bok på svenska efter succén "Nextopia", men boken liknar inget han gjort tidigare, det är snarare en personlig reportagebok med känsla av spänningsroman.

Micael Dahlén är till vardags professor på Handelshögskolan i Stockholm och rankad som nummer tio i världen inom sitt forskningsfält.

Boken trycks i Spanien med många manuella steg i tillverkningsprocessen, vilket innebär att böckerna kan se lite olika ut. Det är även så att vissa ex har "blodade" sidor, vilket innebär att sidornas kanter är färgade röda, medan vissa inte har det.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Har alltid varit intresserad av sanna brottsmålsfall, och speciellt mord. Det är väl samma intresse som just Micael undersöker med denna bok, för den handlar inte bara om dessa monster utan om oss som intresserar oss för dem. Vår morbida förtjusning. Tyvärr vet jag inte riktigt vad det är som gör att jag inte helt gillar den, kan det vara Micaels berättarröst som inte känns rätt tro. För som sagt är det intressant att läsa om psykologin om de som beundrar dessa monster, deras vilja att skriva brev till dem etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar