söndag 16 december 2018

Min bokresa # 18 - Filmer och TV-serier som baseras på böcker

Förutom att läsa gillar jag att se på TV-serier och filmer, och när de då baseras på böcker så blir det ännu bättre.
Vem minns inte som liten (och som vuxen) alla Astrid Lindgrens filmatiseringar som finns och vilken känsla de ingav en.

Jag har en förkärlek till alla dessa deckare som gått som TV-serier både brittiska och andra nationaliteter som i botten är baserade på böcker. Tex Kommissarie Morse, Morden i Midsommer, Miss Marple, Hercule Poirot, Maria Wern, Kurt Wallander, Morden i Sandham etc.
Just nu tittar jag på Sthlm rekviem som baseras på Kristina Ohlssons böcker (Askungar etc).

Sen kan man fundera på vilket som är bäst, filmen/TV-serien eller boken, det beror ju på så mycket. Vissa filmatiseringar följer bara idén av boken men inte så mycket mer mot andra som nästan till punkt och pricka följer bokens handling.
Oftast gillar jag både och scenariot, för de som bara följer idén om man kan bortse att det inte är som boken kan det även bli bra men annorlunda.

Sen finns det faktiskt ett par filmatiseringar som jag tycker bättre än om bokoriginalet tex nyligen med Radio Player One var en sådan, där jag njöt mer av att se filmen än att läsa boken.

En filmatisering jag ser framemot att se snart är Mordet på Orientexpressen men jag är lite kluven, för jag vet att jag har sett den äldre versionen med Greta Garbo och har gillat den, sen kan jag ju säga att det var så många år sen så jag knappt kommer ihåg handlingen varken från den filmen eller boken i sig.

Andra filmer som jag skulle vilja se är Love, Simon som baseras på Becky Albertallis bok Simon vs the homosapiens agenda och The Hate U Give som baseras på Angie Thomas bok med samma namn.

Sen finns det en hel del filmatiseringar som jag vill se som jag behöver läsa boken först.
Men som vanligt finns det för lite tid att hinna med allt man vill.

Om ni blev inspirerade av något av alla sätt vi kan öka gemenskapen bland oss läsare emellan så lämna gärna en kommentar, Eller skriva om detta ämne i egen blogg men glöm då inte att lämna en länk i kommentarerna.

Tidigare bokreseor
#1 - introduktion
#2 - deckare/thrillers
#3 - Wahlströms barn- och ungdomsböcker
#4 - ljudböcker
#5 - science fiction
#6 - Årets bok 2018
#7- bibliotek
#8 - klassiker
#9-bokgenrer
# 10 -ålderskategorier
#11 - viktorianska klassiker
#12 - non fiction-sakprosa
#13 - faktaböcker
# 14 - andra världskriget
#15-  biografier/memoarer
# 16 - sanna brottmål

#17 - gemenskap läsare emellan

1 kommentar:

  1. Oftast tycker jag bättre om böckerna, men det finns undantag. https://ewelinasbokblogg.blogspot.com/2018/12/min-bokresa-18-filmer-och-tv-serier.html

    SvaraRadera