söndag 3 december 2017

Än skyddar natten av Anna Lihammer

»Intelligent tidskänsla från en mycket vaken för­fattare.« Dagens Nyheter
» … en alldeles lysande roman … en fantastisk förmåga att kunna skapa ett driv i deckaren och samtidigt lyckas skildra tiden och samhället med så många nyanser.« Litteraturmagazinet
»En ny svensk begåvning … Tidsandan är så skickligt skildrad att det nästan känns dokumentärt… Perfekt läsning för lata sommardagar.« Ingalill Mosander, SVT Go’kväll
Den fristående uppföljaren till Anna Lihammers rosade och prisbelönta deckardebut
Nazisterna stärker sin makt i Tyskland, och år 1935 inför Hitler antisemitiska raslagar. Samtidigt reser en tysk SS-expedition till Sverige. I sina vanföreställningar om ariska förfäder söker de sitt ursprung i hällristningar och runstenar.
En mörk höstnatt hittas en tysk journalist brutalt mördad vid den berömda Sigurdsristningen. Kommissarie Carl Hell blir utsedd att utreda mordet och till sin hjälp tar han än en gång polissyster Maria Gustavsson. Med den tyska makten i hälarna försöker de hitta förövaren, men snart pockar andra våldsbrott på deras uppmärksamhet.
Än skyddar natten är uppföljaren till Anna Lihammers kritikerrosade romandebut Medan mörkret faller. Det är en skarpsynt och skrämmande kriminalroman som skildrar ett Sverige och Europa i nazismens växande skugga.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Historiska Media.
När jag läste Liahammars första bok Medan mörkret faller, så visste jag att jag hade hittat en ny favorit deckarförfattarinna, och den känslan finns kvar när jag läser denna uppföljare.
Historiskt är det jätteintressant både att se hur den kvinnliga polissystern behandlas och även hur och vad som hände med den svenska synen på andra världskriget, nazisterna och hur rasfrågan behandlades. Jag blir riktigt mörkrädd vissa gånger, men får tänka att det inte är tiden vi lever i nu och att det bara är fiktion och inte på riktigt. 
Jag kommer verkligen att läsa nästa bok från Lihammar, har redan lånat den från biblioteket och ligger och väntar att på bli läst.

1 kommentar:

  1. Har läst och gillat de två första, borde verkligen fortsätta snart :)

    SvaraRadera