torsdag 7 december 2017

Hett i hyllan vecka 49


Monika skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka hittade jag en bok som jag har haft i bokhyllan i flera år ( det är så många så jag vet inte ens hur länge den har stått där), men den är inköpt på någon bokrea, och varför jag inte har läst den det undrar jag för den verkar intressant, har alltid gjort det... (Nu har jag även lärt mig att författaren är barnbarn till Roald Dahl, så det gör det ännu intressantare att läsa boken).


Detta är en nästan självbiografisk berättelse om en flickas uppväxt i en minst sagt ovanlig miljö och med en mycket ovanlig mamma.

På den engelska landsbygden växer Kitty upp tillsammans med sina småsyskon, mor och morföräldrar. För Kitty är tillvaron himmelsk. Men för hennes mamma, den vackra men rastlösa Marina som gråter och målar med samma intensitet, kan det behagliga familjelivet inte tillgodose behovet av spänning. Så när Swami-ji, Marinas guru, berättar att han ser hennes framtid i New York tar hon Kittys syskon med sig och åker dit. Kitty lämnas ensam kvar på en internatskola. Tillvaron blir fruktansvärd och längtan efter morföräldrarna outhärdlig. Men en dag, efter det att Swami-ji har gett sin välsignelse, får Kitty ansluta sig till familjen i USA och hon blir en del av det konstnärsliv hennes mamma lever i Manhattans societet. Det är dock bara för en kort tid, Marinas guru bestämmer snart att de istället ska leva ett asketiskt liv på hans ashram. Men allt står inte rätt till där och utan förvarning tvingas Marina och barnen fly. De beger sig tillbaka till England, ett land som nu känns kallt och främmande sedan Marina brutit med sina föräldrar. Nu kan ingen Gud, ingen man, ingen Dry Martini stilla Marinas hunger efter en lycka som verkar allt mer svårfångad. Och Kitty som nu fyller femton får allt svårare att hålla ihop familjen och hon börjar istället leka en farlig och utmanande lek med de vuxna.

5 kommentarer:

 1. Känner inte till den boken men det låter som om den kunde passa mig.

  SvaraRadera
 2. Det där var e3n helt okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker den ser bekant ut men vet inte varför.

  SvaraRadera
 4. Känner inte till denna, men den låter ju lite intressant.

  SvaraRadera
 5. Aldrig hört talas om men den låter bra!

  SvaraRadera