fredag 29 december 2017

The Hate U Give av Angie Thomas

Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs rasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.


Angie Thomas är uppvuxen i Jackson, Mississippi. Hon har varit rappare och har en examen i Creative Writing. The Hate U Give är hennes debutroman. Hon ville skriva om en förort som liknar den hon själv kommer ifrån, och om unga som lever det liv som hon själv har levt.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris
En bok jag tycker passar allas åldrar för det är en berättelse som behövs berättas och belysas. Sen är författaren duktig på att beskriva karaktärerna och jag tycker det är så fint att hon visar på vilken kärlek det finns mellan Starr och hennes föräldrar, mellan föräldrarna, mellan Starr och hennes vänner och syskon.

Denna bok läste jag tillsammans med flera bokbloggare Nellons bokblogg var det som höll i den, alltså finns det tre andra inlägg om vad jag tyckte om boken (dock kan det vara bra att man har läst boken innan man läser dem för det finns spoilers) de länkar jag till här
#1
#2
#3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar