måndag 11 december 2017

Lasermannen av Gellert Tamas

I Lasermannen berättar Gellert Tamas inte bara historien om en sjuk människas förvridna blick på samhället utan han fångar en hel tid, en tidsanda som i princip skapar denna människa. I början av 90-talet genomgick Sverige en svår ekonomisk kris, det växte fram en militant rasistisk rörelse som stack flyktingförläggningar i brand med hjälp av brandbomber och molotovcocktails och i riksdagen hetsade Ny Demokrati mot flyktingar, Hetsen, hoten och hatet krävde att någon gjorde något, det kunde alltså ha blivit någon annan än John Ausonius som blev Lasermannen.

Idag hetsar Sverigedemokrater, nationella rörelser och nazister mot flyktingar, romer, tiggare och hemlösa. Denna tid, som är 2016, står också och väger. Vilken väg ska vi gå? Ska denna tid bevittna en ny laserman, Peter Magns eller Anders Behring Breivik eller lyckas vi gå solidaritetens och mänsklighetens väg?

Det är därför vi väljer att ge ut Lasermannen på nytt i storpocket, med nytt förord av Gellert Tamas.
Bokomslag och beskrivning från Bokus sida.

Denna bok valde jag att läsa för non fiction november, och sen är jag ju intresserad av och läser gärna om sanna kriminalfall, denna berättelse är hemsk att läsa för som sagt det är ju inte bara en berättelse om en psykiskt störd man, Lasermannen utan även hur Sverige och vi som bor i landet reagerar.
Tex någon av offren när han försöker skaffa hjälp blodig så bara tittar de på honom och säger nej eller viker undan med blicken. (vita personer som reagerar på att han är en invandrare), och fler sådana händelser finns i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar