tisdag 5 december 2017

Veckans topplista - nobelpriset

Inför veckans topplista skriver Johanna så här:

På söndag är det den 10 december, Nobeldagen, och då delas årets priser ut under sedvanliga ceremonier. Temat för veckans topplista är därför just Nobelpriset. Litteraturpristagare, böcker om pristagare i andra ämnen eller kanske fem författare som belönats med priset som du är sugen på att läsa? Fri tolkning av temat gäller idag. Här finns alla litteraturpristagare listade.

Jag har en mångårig utmaning för mig själv att läsa alla nobelpristagare, det har gått lite dåligt ibland så jag skulle behöva lägga på ett kol, men för att göra en lista valde jag de pristagare jag har läst och gillat (och det blev visst fler än fem, men de får vara med de med för jag vet inte vem jag ska ta bort skulle helst lägga till fler).

 1. Dario Fo (1997) ”som i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet”
 2. Sigrid Undset (1928) ”förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv”
 3. Albert Camus (1957) ”för hans betydelsefulla författarskap, som med skarpsynt allvar belyser mänskliga samvetsproblem i vår tid”
 4. Toni Morrison (1993) ”som genom en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans levandegör en väsentlig sida av amerikansk verklighet”
 5. Imre Kertész (2002) ”för ett författarskap som hävdar den enskildes bräckliga erfarenhet mot historiens barbariska godtycke”
 6. Doris Lessing (2007) ”den kvinnliga erfarenhetens epiker, som med skepsis, hetta och visionär kraft har tagit en splittrad civilisation till granskning”
 7. Mario Vargas Llsoa (2010) "för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag"
 8. Alice Munro (2013) ”den samtida novellkonstens mästare"
 9. Patrick Modiano (2014) ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”
 10. Kazu Ishigiro (2017) ”som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”

8 kommentarer:

 1. har läst alla utom Dario Fo och Vargas Llosa

  SvaraRadera
 2. Modiano har jag läst en av men vill läsa fler :) Och årets pristagare vill jag så klart också läsa av :)

  SvaraRadera
 3. Flera av dina finns på min lista fast jag inte har läst dem. Kommer förhoppningsvis göra det någon gång.

  SvaraRadera
 4. Dario Fo är den enda olästa på din lista. Du har många bra lässtunder framför!

  SvaraRadera
 5. Ishiguro och Munro är två nobelpristagare som jag gillar att läsa. Ett par andra av mina favoriter är Mo Yan och Isaac Bashevis Singer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har läst både Mo Yan och Singer men de kvalade inte in på min redan för långa topplista.

   Radera
 6. Doris Lessing vet jag att jag har läst, men jag är inte människa att komma ihåg vilken.

  SvaraRadera
 7. Jag vill också läsa något av Sigrid Undset

  SvaraRadera