måndag 18 december 2017

Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman

Jag har alltid satt en stolthet i att klara mig själv.
Jag är en ensam överlevare - jag är Eleanor Oliphant. Jag behöver ingen annan, det finns inget stort tomrum i mitt liv, ingen pusselbit som fattas. Jag är en självständig enhet. Det är åtminstone vad jag alltid har intalat mig.

Eleanor Oliphant har gjort det enkelt för sig. Hon klär sig i likadana kläder varje dag, äter samma mat till lunch och veckoslutet firar hon med fryst pizza och två flaskor vodka.
Eleanor Oliphant mår bra, alldeles utmärkt faktiskt. Inget saknas i hennes inrutade och välplanerade liv.
Förutom ibland precis allt... Men så möter hon it-killen Raymond och allting förändras.
Tillsammans räddar de en äldre man, Sammy, som fallit ihop på gatan, och Eleanor upplever en värme och gemenskap hon inte trodde fanns. Hon inser att hon har varit en fena på att överleva men inte har en aning om hur man lever.
Bokomslag och handling hämtad från Adlibris.

Vad jag tyckte om denna bok, Eleanor är verkligen en person jag gillar att läsa om, och även hon är en särling så känner jag att mycket väl skulle ha kunnat vara vän med, även om hon har lite egenheter som någon som skulle kallas normal mycket väl skulle kunna reta sig på. Jag fick lite tillbaka vibbar till En man som heter Ove när hon skulle handla en dator. (Och detta är ingen spoiler för någon av böckerna för denna händelse i bägge sker i början av dem), hon verkar vara lika "grumpig" som honom.
Det är verkligen en hjärtvärmande berättelse om henne och Raymond som hon lär känna på jobbet plus alla andra som hon lär känna.
Sen sluttwisten den var "on point".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar