fredag 31 augusti 2018

Helgfrågan vecka 35/2018


Dags för veckans helgfråga, Mia skriver så här denna gång:

Hösten bokmässigt innehåller många nyheter och då glömmer man lätt bort de som står i bokhyllan.

Har du något tips på en bok som har några år på nacken men är riktigt läsvärd?

Fick tänka efter lite, men som tur är har jag min gamla blogg att gå till Camillas bokblogg, där jag hittade denna bok. Som jag verkligen rekommenderar.

En tonårsdröm konfronteras med verkligheten

Lou Bertignac en överintelligent tjej på 13 år är minst, yngst och bäst i klassen. Hon är enda barnet i en familj med en deprimerad mamma och en vanmäktig pappa. Hon tänker ut olika teorier för att tämja världen och är hemligt kär i Lucas, som är längst, sämst men coolast i klassen.

Är vi så små, så oändligt små, att vi inget förmår?

När hon förbereder ett föredrag som hon tvingas hålla inför klassen väljer hon på måfå att prata om uteliggare. På Gare dAusterlitz träffar hon No, en artonårig, hemlös tjej som låter sig intervjuas inför föredraget. Men det går längre än så: de blir vänner och vänskapen vänder upp och ner på Lous tillvaro. Hon beslutar sig för att försöka rädda No och ge henne ett hem och en familj.


Mia har även en bonusfråga, hon undrar vad vi gör mot tröttheten?
Jag har inte något bättre svar än att sova. Men just nu upplever jag inte så stor trötthet, utan den går över om jag sover.
Men för något år tillbaka stod jag på någon medicin som gjorde att jag var ständigt trött och aldrig kände mig utsövd, men när jag slutade med den så känner jag mig mycket mer utvilad.

torsdag 30 augusti 2018

Hett i hyllan vecka 35 / 2018

Då var det torsdag igen och dags för ett inlägg i Monikas Hett i hyllan, hon skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har försökt att läsa något av varje nobelpristagsvinnare i litteratur ( undrar när det kommer att delas ut en Nobelpris igen?) så nu kom turen att köpa något av Bob Dylan. Först när han fick priset tänkte jag att det kändes fel, men egentligen är det väl tonsatta dikter. Och det finns ju nobelpristagare som har skrivit manus till pjäser, vad är egentligen skillnaden?
Men när jag skulle införskaffa något att läsa av honom blev det första delen av han memoarer jag köpte, ska försöka hitta något med hans texter i också så småningom. Men jag har ännu inte läst den även om jag köpte den för sisådär 1½ år sen.

Platsen är Greenwich Village. Tiden är 1961, hans första år på Manhattan.

Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet.

Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med ojämförlig berättarbegåvning gör Bob Dylan sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. En personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en samtidsepok. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Bob Dylan ger oss en fascinerande inblick i sin tidigare så slutna tankevärld.

onsdag 29 augusti 2018

Kulturkollo - en utmaning att minnas

Veckans utmaning handlar förstås om minnen eftersom vi pratar nostalgi den här veckan. Och nu vill jag att ni delar med er av era egna kulturella minnen. Ta en titt på listan nedan och välj ut vilka du vill svara på. Alla eller en – du väljer själv! Svara i kommentarsfälten nedan eller på egen blogg (men länka nedan så vi andra hittar till dina svar).
Dina tre bästa låtar att gråta ut till efter att det tagit slut med pojk/flickvännen? (denna hoppar jag över)
Första egna inhandlade skivan (SP/LP/CD/whatever men kom inte dragande med spotifylistor, va?)
Hade inte så många, utan hade mer kassetband, och egna inspelade blandband, som gick varmt hemma hos mig.
Men ett par LP jag minns är något av Morden Talking och A-ha med Take On Me.
Tidstypiska modeplagget/modedetaljen du verkligen minns att du hade och var stolt och glad över
Var inte så modeintresserad, men jag minns att jag hade en hel del i flera färger plastarmband.
Den första ”riktiga” boken du läste själv (bestäm själv vad som är ”riktig”, om det innebär mer text eller svårare meningar, men alltså boken du kände att du verkligen var stolt över att ha klarat av)
Vad som fick mig att läsa, där jag inte hade tid att vänta på att mamma hade möjlighet att läsa för mig var Kulla-Gulla böckerna. Jag har startat en egen inläggserie på min blogg som jag kallar "Min bokresa" och det första inlägget för två söndagar sen handlade om hur jag blev en läsare.
Favoritdoft schampo/deo
Jane Hellen, minns jag, alla de snygga tjejerna på olika flaskor och lukter.
Godnattsagan som lästes tusen gånger
Inte för att jag minns att det var den här jag vill höra hela tiden men just Elsa Beskows Putte i blåbärsskogen var en stor favorit.
Bokserien du läst om och om igen
Jag är inte mycket för omläsningar, så denna var faktiskt svår att komma på. Men har för mig att jag i alla fall har läst om några av böckerna i Narnia-serien.
Det här godiset minns jag!
Några blåa salta hårda fiskar. Tuggumi som Jenka, Shake,  
TV-serien du fortfarande vill se om
MacGywer, var en stor favorit och den skulle jag kunna tänka mig att se om.
Det här är den godaste GB-glassen genom tiderna
Åh, glass är en stor favorit men päronsplit är nog den som jag gillar mest.
Filmen ”alla” såg och vad du tyckte om den
Hajen som jag först kom att tänka på så googlade jag för att se när den var från, när den kom ut 1975 kan jag ju inte ha sett den för då var jag 5 år gammal, så den måste jag ha sett senare.
Så vad sägs om istället Tillbaka till framtiden, 1985, eller ET från 1982, filmer som jag gillade, är väl rätt intresserad av sci-fi när vi talar om filmer.
Färger på badrummets inredning där hemma när du var barn? (denna hoppar jag över för jag kan verkligen inte minnas.)

Den svavelgula himlen av Kjell Westö

Och jag gick hemåt och tänkte att jag kanske måste skriva en berättelse trots allt. En berättelse inte bara om Stella och Alex och mig och våra föräldrar, utan också om barnen, om Sandi och Amir och Tommi Hjelt. Och jag tänkte att den berättelsen måste bli mycket sannare än de andra berättelserna jag skrivit. För att vi levde i den tid vi levde i. För att det finns mörker, och för att det finns ljus. Och så nästa motvilliga tanke: att i så fall skulle jag också tvingas möta ljuset och mörkret i mig själv.
Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan. Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr.
Beskrivning hämtad från Adlibris sida
Den sista av nomineringarna till Årets bok 2018 är nu utläst, och om jag inte tror så var det den bästa, men jag har svårt att rangordna dem, för när jag tänker på dem så den jag tycker bäst om ena dagen har ändrat sig till nästa dag.
Även om jag inte har läst andra romaner ur den så kallade "Helsingfors buketten" av Westö så gillar jag att läsa den här och den ger mersmak av att läsa mer av Westö. Har läst Hägring 38 och gillat innan, så att jag inte har läst mer av Westö är ett frågetecken. Jag bara måste läsa mer av honom nu känns det som.
Jag gillar den berättelse han väver fram i från början av boken där han skildrar vad som händer huvudpersonen ( som genom hela boken är namnlös och berättare av historien ) i nutid då han är ca 55 år gammal, som sen inte avslutas förrän i slutet av boken, som får ske i kronologisk ordning  från då han som barn träffar Alex Rabell och hans familj till nutid.



tisdag 28 augusti 2018

Veckans topplista - sommarens bästa böcker

Inför denna veckas topplista skriver Johanna så här:

Augusti går mot sitt slut och därmed även sommaren. Visst har det gått fort? Mina läsplaner för sommaren grusades en smula av värmeböljan som tog all energi under flera veckors tid. Men jag har trots allt hunnit med några guldkorn och idag presenterar jag min topp fem över sommarens bästa läsupplevelser, baserat på de böcker jag har läst under perioden juni-auguati.

Det var ursvårt att att välja vilka böcker som skulle vara med på denna lista, de två första var väl klara pga de hade fått femmor i betyg men sen så hade jag en drös som hade fått betyget fyra att välja mellan. Jag valde även så att det blev böcker ur olika generar som hamnade på listan. Idag blev listan så här men om du skulle fråga en annan dag skulle den säkert se annorlunda ut.







Clockwork angel - Cassandra Clare

Magic is dangerous—but love is more dangerous still. Discover the “compulsively readable” (Booklist) first book in the #1 New York Times bestselling Infernal Devices trilogy, prequel to the internationally bestselling Mortal Instruments series—now with a gorgeous new cover, a map, a foreword, and excusive bonus content! Clockwork Angel is a Shadowhunters novel.

When Tessa Gray crosses the ocean to find her brother, her destination is England, the time is the reign of Queen Victoria, and something terrifying is waiting for her in London's Downworld, where vampires, warlocks, and other supernatural folk stalk the gaslit streets. Only the Shadowhunters, warriors dedicated to ridding the world of demons, keep order amidst the chaos.

Kidnapped by a secret organization called The Pandemonium Club, Tessa learns that she herself is a Downworlder with a rare ability: the power to transform into another person. What’s more, the Magister, the shadowy figure who runs the Club, will stop at nothing to claim Tessa's power for his own.

Friendless and hunted, Tessa takes refuge with the Shadowhunters of the London Institute, who swear to find her brother if she will use her power to help them. She soon finds herself fascinated by—and torn between—two best friends: James, whose fragile beauty hides a deadly secret, and Will, whose caustic wit and volatile moods keep everyone in his life at arm’s length…everyone, that is, but Tessa. As their search draws them deep into the heart of an arcane plot that threatens to destroy the Shadowhunters, Tessa realizes that she may need to choose between saving her brother and helping her new friends save the world…and that love may be the most dangerous magic of all.


Jag har läst Cassandra Clares första tre (the Mortal Instrument) böcker om Shadowhunters, och efter att ha läst dem ville jag gärna läsa vidare om den här världen. Men tyvärr får jag inte samma läsflyt i denna ( The Infernal Devicices) som de andra. Om det beror på att jag läste på engelska istället för svenska eller om det beror på att den handlar om andra karaktärer, något är att jag inte gillar den lika mycket som tidigare böcker av författaren.
Däremot tänker jag läsa vidare i serien för att läsa mer om den här världen, och efter denna trilogi läsa om de karaktärer jag tyckte bättre om.

måndag 27 augusti 2018

Tematrio- vit

Då var det dags för tematrion igen denna vecka skriver Lyrans noblesser så här:

Ny vecka, ny färg. Som vanligt får ni gärna vara kreativa och fantasifulla och tänja lite gränserna.  Bara ni förklarar hur ni tänker. Berätta om tre bra böcker på temat VIT!

Jag är så dålig på att tänka ut annat än omslagsfärg, så det får bli det denna vecka med, jag väljer böcker som jag tycker är bra plus har snygga omslag. (Det var svårt att välja, kunde ha räckt till tre trio).

Först ut en dystopi, som jag har skrivit en recension om här.


 Denna fantasy roman som baseras på afrikans mytologi, är det inte bara vitt på omslaget, utan det vita håret symboliserar vem som har magi. En recension finns här.


Sen en bok om mystiska händelser i Stockholm, tycker det röda kontrasterar så mot den vita bakgrund på omslaget. Recension finns här.

Sveket av Linwood Barclay

David Harwood är journalist och lever med sin nioårige son i Boston. Hans fru dog för ett par år sedan och när David förlorar jobbet ser han ingen annan utväg än att återvända till sitt föräldrahem i Promise Falls.
En dag åker han hem till sin kusin Marla och blir förvånad över att hon har ett litet barn hos sig. Ett barn som Marla säger att en ängel lämnat hos henne. När David samma dag får höra att en ung kvinna hittats mördad i sitt hem och att hennes lilla barn saknas får han onda aningar. Samtidigt börjar andra underliga saker hända på orten.
Broken Promise är första delen i en trilogi kretsande kring den lilla staden Promise Falls, där någon beslutat att alla ska få sona för det förflutnas synder.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Louise Bäckelins förlag.
Jag får även tacka förlaget till att jag fick boken som ett recensionsexemplar från dem.

Jag läste författarens bok Utan ett ord för flera år sen, och det är ännu en av de bättre thrillers jag läste. Så när jag såg denna som Louise Bäckelins förlag så kunde jag inte annat än att be om ett rec ex.
Sen när det var dags för att medverka i ThillerAthon och man skulle läsa om en thriller eller läsa en thriller av en författare som man läst innan, så passa denna bok in helt perfekt.
Nu när jag läst den så förstår jag att det var ett var ett jättebra val, jag riktigt fick sjunka in i en bra thriller, jag läste ut den nästan på en dag, hade bara läst ca 50 sidor dagen innan, så det är en rejäl bladvändare.
Barclay beskriver ett par av de manliga karaktärerna som mansgrisar och de som är poliser som de där som följer sina egna agendor och som jag vet bäst mentalitet. Men i överlag så är han duktig på att skildra sina karaktärer både de kvinnliga och de manliga.
Något som kändes lite negativt med boken är att han introducerar lite för min smak för många karaktärer men jag förstår orsaken för detta är den första boken i en planerad trilogi om Promise Falls. Och flera fall pågår samtidigt och det finns många lösa trådar kvar när boken är slut. Men det gör att jag måste läsa fortsättningen, och det är inget som känns negativt för mig, för boken är så bra.
Den karaktär i boken som mest får mina sympatier i boken är Marla, och jag bara hoppas att allt kommer att gå väl för henne.

Boken får högsta betyg på Goodreads av mig, alltså 5 stjärnor av 5 möjliga. Men egentligen skulle jag vilja ge den 4,5 eller 4,75 i betyg, för det få negativa sakerna jag skrev om.

söndag 26 augusti 2018

De sista flickorna av Riley Sager

Först var de tre.
Media kallar dem De sista flickorna – Quincy, Sam, Lisa – den ökända gruppering som ingen vill ingå i. De är de ensamma överlevarna från tre skilda, skräckfilmsliknande massmord, förenade av det trauma de gått igenom.
Sen var de två.
Men när Lisa dör under mystiska omständigheter och Sam dyker upp oannonserad vid hennes dörr måste Quincy erkänna för sig själv att hon egentligen inte vet någonting alls om de två andra Sista flickorna. Kan hon lita på dem?
Ska det sluta med att bara en av dem är kvar? En sak vet Quincy: Det är hon som står på tur att bli nästa offer.

RILEY SAGER är en pseudonym vars debut De sista flickorna har hyllats av en unison kritikerkår och blivit en internationell succé. Två sanningar och en lögn är den gastkramande uppföljaren.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernistas hemsida. Plus att jag måste tacka för recensions exemplaret.

Denna thriller valde jag att läsa i ThrillerAthon, och det var inget dåligt val. Den levde upp till mina förväntningar. Jag fick en spännande resa genom Quinceys berättelse både i nutid och vad som hade hände när hon var 19 år och var den sista överlevande i det massmord hon var med om. Och boken slutar verkligen inte som jag tror den ska, och det är så uppfriskande att inte ha förstått i förtid vad som ska hända .
Boken får en fyra av fem i betyg.



Min bokresa #2 - deckare/thrillers

Förra veckan började denna inläggsserie - min bokresa - som då handlade om hur jag blev en läsare.
Jag tänkte det skulle vara kul att höra från flera bokbloggare om deras bokresor, så jag hoppas flera hoppar på och skriver om sina bokresor.
Denna veckan blir det min resa med deckare/thrillers/mysterieböcker.
Som barn läste jag mycket Kitty - böcker och Fem- böckerna (+ andra serier av samma författare) av Enid Bylton.
Rätt tidigt började jag botanisera i min mammas (som också är en stor bokläsare) bokhylla och där hittade jag en hel del deckare av Agatha Christie, Maria Lang, Stieg Trenter, Rex Stout och en hel del andra deckare som jag nu inte kommer ihåg författare för det är över 30 år sen jag läste dem.
Hade en period i övre tonåren då jag läste allt  om Sherlock Holmes.

Jag har haft perioder då jag har läst mycket deckare, men det senaste har jag lite ramlat ut den genren även om jag har hur många som helst serier jag skulle behöva läsa ikapp i. Några favoriter är:


  • Ellie Griffiths
  • Tana French
  • Camilla Grebe ( Åsa Träff)

Denna vecka har jag varit med i ThrillerAthon som booktubern Harriet Rosie hållit i, men inte kunnat hinna läsa de fem thrillers jag tänkte hinna med, men de två jag läste har varit så bra, och fått både fyra och fem i betyg. Thrillerna var De sista flickorna av Riley Sager och Sveket av Linwood Barclay, så se fram emot två recensioner snart på bloggen (en uppdatering, jag länka mina recensioner, nu när jag har skrivit dem).

Nu får det räcka för den här veckan, om ni skriver om er bokresa med deckare/thrillers i er bok så länka gärna i kommentarerna. Annars ser jag framemot att höra om er resa i kommentarerna.

lördag 25 augusti 2018

Pågående läsning #121 plus vad jag sett och hört på

Jag tar inget nytt foto på vad jag läser idag, för jag har inte läst ut en enda av de böckerna jag håller på att läsa i.
I veckan har jag ändå läst ut snart 3 böcker och 125 sidor i De tre musketörerna i en readalong som booktubern Rincey reads håller i. Jag har även läst Illuminae av Amie Kaufman & Jay Kristoff tillsammans med Evelina och de andra två böckerna är två thrillers som jag har läst för jag är med i Thrillerathon som booktubern Harriet Rosie håller i.

Nästa vecka är pågår ju inte Thrillerathon längre och De tre musketörerna bör var utläst i början av nästa vecka, så min förhoppning är att jag då får läst de böcker som är kvar som jag håller på med. För nu börjar jag bli lite trött på att hela tiden ha kvar dem i den där högen med böcker jag håller på att läsa.

Sen i veckan har jag även lyssnat ett antal timmar på (ca 5 timmar) på ljudboken jag håller på med Madship - Robin Hobb plus några podavsnitt av Undisclosed, en podd där man behöver vara rätt aktiv i sitt lyssnande för det är så mycket fakta hela tiden. Det handlar om Joey Watkins, de går igenom hans fall och påpekar på allt som pekar på att han är oskyldigt dömd, poddens grundare och dem som talar i den är tre advokater. Deras första säsong var om Adnan Syed som även podden Serial har haft en säsong om.

I veckan har jag bara tittat på booktubeklipp.

fredag 24 augusti 2018

Nykomna böcker plus några saker med anknytning till böcker


En liten youtubeklipp om vad som dykt upp i min brevlåda de två senaste veckorna. De beställda sakerna kommer från The Story Gift - literary  treats for book lovers.

Helgfrågan vecka 34/2018


Mia undrar i helgfrågan Vilken faktabok vi är sugna på.

Först blev jag helt ställd, jag kom inte på någon men sen kom jag ju på att denna lånade jag på biblioteket i somras och har ännu inte läst.'
Jag läste den fösta tidigare i våras och och även om den riktar sig till barn, så är det lagom för att bli mer intresserad av flera av dessa kvinnor, som jag inte visste något om, till att ta reda på mera om dem.



Tyvärr bonusfrågan om ett weekendtips kan jag inte svara på.

torsdag 23 augusti 2018

Hett i hyllan vecka 34/2018


Som vanligt är det dags för Hett i hyllan på torsdagar, Monika skriver så här:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Boken denna vecka har blivit stående i min hylla fast den är min mosters bok, som mamma hade lånat och sen lämnade till mig att läsa. Jag tror dock inte min moster saknar den utan att vi fick den. Men oläst är den ännu, även om det har gått över 5 år skulle jag tror.


När vi först möter Ruth Cole är hon fyra år och bor hos sin mor, Marion, och sin far, en berömd barnboksförfattare. Vi möter också Eddie, en ung man med författardrömmar, som ska passa Ruth under sommaren. Men Eddie blir inte bara Ruths barnvakt utan också Marions älskare...
   Många år ska gå innan de stöter ihop igen. Eddie och Ruth är nu båda författare - Eddie en mindre framgångsrik sådan; Ruth är berömd, men hämmad i sina relationer, särskilt till män.
   För att bryta sig ur sin isolering beslutar hon att ta upp sitt livsprojekt: att följa en prostituerad i hennes arbete. Men det syndfulla livet i Amsterdam blir inte riktigt som Ruth tänkt...
   Änka i ett år är en känsloladdad kärlekshistoria, komisk, våldsam och erotisk, men också en berättelse om obeveklig sorg och om tidens gång.

onsdag 22 augusti 2018

Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers

Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en gift välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv.

Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.

Malou von Sivers första roman har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria och sommarprat från 2016. Hon sitter vid sin fars dödsbädd och försöker förstå hur ett sår kan ärvas från generation till generation, ett arv som har format henne som människa.

Kärleksromanen, Mitt hjärtas oro, är första delen i en trilogi, en berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Ännu en bok jag har läst tillsammans med Evelina och även den sista av årets nomineringarna som jag läser. 
Denna bok var mycket bättre än jag trodde från början, jag hade svårt att ta in att Malou var en så duktig författare. Och hon har även fått till en stark berättelse om sin familj. Jag fastnar för historien runt Axel och Sara och att deras knytpunkt är Hjälmar Söderbergs böcker.
Nu ser jag framemot att få läsa fortsättningen på denna trilogi, där andra delen kommer ut i höst.

tisdag 21 augusti 2018

Veckans topplista - böcker jag ser framemot i höst

Så här står det i veckans topplista för denna vecka:

Den här veckan handlar topplistan om vilka böcker vi ser fram emot allra mest under hösten. Det behöver inte vara nya titlar.

Jag väljer samma som Johanna böcker som jag ser framemot som ska komma ut i höst.


  • Evelyn Hugos sju äkta män - Taylor Jenkins Reid
  • Sovande jättar - Sylvain Neuvel
  • En främling i mitt hus - Shari Lapena
  • Den mörka ängeln - Elly Griffiths
  • Solitären - Anna Lihammer & Ted Hesselblom

Tematrio - Rosa

Så här skriver Lyrans Noblesser om denna omgång tematrio

Ny vecka, ny färg. Återigen kan ni tolka frågan lite som ni vill och berätta om rosa omslag, författare eller huvudpersoner vid namn Rosa eller något annat påhittigt. Bara ni förklarar hur ni tänker. Berätta således om tre bra böcker på temat ROSA!

Jag kom inte att tänka på något annat än rosa bokomslag, och jag valde de böcker jag tycker har ett bra innehåll även om de är i den ändå gulliga färg man kan kalla rosa.



Denna blev mitt första val, Arkan Asaad skriver så bra om sin familjs historia. Rejält läsvärd bok.


Gail Honeymans bok om Eleanor Oliphant är ännu en läsvärd bok, som jag rekommenderar alla att läsa. Här finns min recension.



Sista valet faller på en deckare av Mari Jungstedt som ingår i hennes deckare om kommissarie Knutas och utspelar sig på Gotland. En recension finns här.




måndag 20 augusti 2018

De dödas sång av Jesmyn Ward

Jojo är tretton år och växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leonie orkar inte med ansvaret för Jojo och hans lillasyster utan flyr in i knarkets dimmor. Pappan är vit och hans familj har aldrig accepterat vare sig den afroamerikanska Leonie eller barnen, så sedan han hamnade i fängelse har de bott på morföräldrarnas lilla bondgård. Men när barnens pappa ska släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid till liv. Leonie tar med barnen på en dramatisk bilresa som är nära att sluta i katastrof.

Det blir en sorts litterär roadmovie där Jesmyn Ward har inspirerats av såväl William Faulkner och Toni Morrison som Odysséen och Gamla testamentet. På ett intensivt, poetiskt språk skildrar hon en del av dagens USA som präglas av rasism, hopplöshet och såren från historiens orättvisor. Men framför allt är det en oförglömlig och drabbande berättelse om en familj som kämpar för sin överlevnad och binds samman av en kärlek som är starkare än allt annat.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Forumförlag.

En bok som jag först hörde talas om hos alla booktubes jag följer, och sen såg jag att den fanns översatt på biblioteket, då lånade jag den.
Magisk realism finns med i handlingen och vad det innebär nämner jag inte här för det nämns inte i beskrivningen, så för att få reda på vad det innebär måste man läsa boken. Det rekommenderar jag att man gör, för det är en bra bok, nära nog att kunna få fem i betyg, om det inte var så att visa saker gör att jag skulle kunna vara utan i boken. 
Det är även en hemsk skildring av destruktivitet blandad med kärlek och sammanhållning. Helt klart en läsvärd bok.

söndag 19 augusti 2018

Min bokresa #1 - introduktion

Under veckan har veckans topplista handlat om böcker som var för långa, kulturkollos veckoutmaning om klassiker och sen avslutade helgfrågan med hur vi ska få barn att läsa. Alla dessa tre har fått mig att börja fundera en hel del om böcker, som jag skulle vilja dela med mig om och även höra era berättelser och funderingar om, så jag tänkte skriva ett inlägg varje söndag och sen hoppas att ni vill hänga på.

Tänkte att jag börjar från början, så idag tänkte jag berätta hur jag lärde mig att älska att läsa böcker. Precis som alla barn, hoppas jag, blev jag läst för när jag var liten. Många av mina favoriter var då

  • Vem ska trösta knyttet? av Tove Jansson
  •  Elsa Beskows böcker, som tex Putte i blåbärskogen, Blomsterfesten i täppan, Soläget och Tomtebobarnen.
  • Gunilla Woldes böcker om Totte och Emma.
  • Astrid Lindgrens böcker om Barnen i Bullerbyn, hade en bilderbok innehållande en liten berättelse, tror det handlade om ett kalas, är inte helt säker.
  • Plus Lotta på Bråkmakargatan av Astrid Lindgren
  • Och inte att förglömma Grimm och H C Andersens sagor, jag kan dock inte komma ihåg någon favorit.


Böcker som jag minns att jag både fick upplästa för mig och som jag läste själv var Disney barnbokskulbb, Pongo (de 101 dalmatinerna ), Hiawatha och Dumbo. Det finns en ljudinspelning när jag läser just om Pongo.

Sen tillslut blev det att jag bestämde mig för, att det tar för lång tid för att någon annan sak läsa för mig, det går snabbare om jag gör det själv, det var när jag började läsa Kulla-Gulla serien  av Martha Sandwall-Bergström själv, då hade jag kommit in i slukaråldern och den har jag sen dess inte lämnat.

Nu slutar jag för idag, och kommer skriva mer om sagt min resa med böcker andra söndagar. Och nu vill jag gärna höra era berättelser om er väg till att älska böcker. Ser även framemot kommentarer och tips  vad jag skulle kunna ta upp och annat om min kommande inläggsserie. Skriv i egen blogg (glöm inte att lämna en länk i kommentarerna) eller i kommentarerna.

Historien om Quiet Dell av Jayne Anne Phillips

Året är 1931. Trebarnsmodern Asta Eicher är ensam och i penganöd efter att hennes make plötsligt gått bort. Via en kontaktannons börjar hon brevväxla med en charmig man vid namn Cornelius Pierson. Han uppvaktar henne och lovar till slut att gifta sig med henne, att sörja för henne och barnen. Asta bestämmer sig för att åka till honom i det lilla samhället Quiet Dell. Barnen ska komma efter.

Några veckor senare hittas hela familjen Eicher död, mördad och nedgrävd under Piersons garage. Medan samhället skuldbelägger Asta för hennes bristande omdöme, blir den unga journalisten Emily djupt engagerad i familjens öde, särskilt den yngsta dottern Annabels – en flicka med brådmogen fantasi och sinne för det magiska. Hon bevakar rättegången och beslutar sig för att själv utreda vad som hänt. Mördaren, vars riktiga namn är Harry Powers, är en gåta. Vad driver honom och hur har han lyckats byta identitet så många gånger?

Historien om Quiet Dell är en skönlitterär skildring av ett fall som på sin tid var mycket uppmärksammat. Det är ett laddat drama, där Phillips ger liv åt de människor som berördes och drabbades.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

På tal om Thrillerathon ( som jag ska vara med i denna vecka) så började jag läsa denna bok redan i första omgången av Thrillerathon, men hann inte läsa klart och sen blev jag tvungen att lämna tillbaka boken till biblioteket. Jag räknade med att kunna läsa klart den som e-bok på min Storytel-abonnemang, men just e-böcker är den form av böcker som jag väljer bort och läser sist om/när jag inte har andra böcker att läsa eller lyssna på. Så för att få läsa klart boken kände jag att jag var tvungen att låna den från biblioteket igen, och efter jag gjorde det så blev den ju utläst.
För det var ju inte för att den var dålig som gjorde att det tog så länge innan jag läste ut den.  Utan det berodde mera på vilken form boken var i när jag skulle läsa den.

En annan sak man kan undra över varför jag läste jag den under thrillerathon för det är verkligen inte en thriller. Det är mer en fin skildring av den hemska händelse som hände tex familjen Eicher, En bok som ger oss en förståelse för 1930-talets USA är det också. Jag rekommenderar er att läsa boken.

lördag 18 augusti 2018

Pågående läsning #120 plus vad jag sett och hört på

Denna vecka har läsningen gått bra, kunnat avsluta två böcker som jag har haft i pågående läsnings högen länge plus Den svavelgula himlen av Kjell Westö som jag och Evelina har läst tillsammans. Så nu hoppas jag att läsningen kommer att fortsätta så så den här högen kommer att minska eller innehålla helt andra böcker för jag har läst ut dem här. Uppdatering, det är söndag och jag kom på att i veckan som kommer, kommer jag att läsa thrillers för jag ska ju vara med i Thillerathon.

I övrigt har jag inte lyssnat på några podcastar bara några gånger på min ljudbok Mad Ship av Robin Hobb, som jag egentligen skulle behöva ta tag i så att den blir utläst den med.

Däremot har jag sett filmen Miss Peregrinnes hem för besynnerliga barn, däremot var jag inte helt förtjust i den, handlingen är ju ändrad och två av flickorna har ju bytt besynnerlighet med varandra. Annars så har jag mest tittat på booktubeklipp.


fredag 17 augusti 2018

#Thrillerathon summer 2018 edition

Jag tänkte haka på en Readathon igen, och nu är det Thrillerathon round 2, som booktubern Harriet Rosie håller i. Jag var med i omgången av denna Readathon i februari och ville vara med igen. Den pågår mellan 20e-26e augusti. Och de olika utmaningarna är Att läsa den thriller du mest ser framemot ( De sista flickorna ), Den thriller du har haft längst på din TBR ( Edward Finnigans upprättelse), Den thriller som är den nyaste tillagda till din TBR ( Jag lät dig gå - lånad på biblioteket idag), Den thriller med det bästa omslaget, (jag går på samma som förra omgångens blommor och det vackraste omslaget - Daisy i kjedjor), och "Revist a book or author" alltså läsa om en thriller eller läsa en thriller av en författare du läst innan (Sveket).

Här under finns även Harriet Rosies video om Thrillerathon summer 208 edition.




Helgfrågan vecka 33/2018


Mias bokhörnas helgfråga lyder-

Då är det andra jobbveckan och nästa vecka startar skolan igen. I år ska jag jobba i en trea och nu tänkte jag ta lite hjälp av er proffs.
Det är tyvärr så att alla barn inte gillar att läsa, knappt att de sköter läsläxan.
Har ni några tips för att få dem att tycka om läsning?

Alla är olika, en del gillar att läsa och andra inte. Men skolarbetet bör de ju göra. Annars tror jag att man inte ska tjata på barnen att läsa, är de inte intresserade så är de inte.
Sen kan man ju underlätta för dem som har det svårt att få upp läshastigheten för det är väl de som tar emot när de knappt har lärt sig läsa. Det finns ju böcker där man både kan se texten och få den uppläst för sig samtidigt. Böcker med enkelt språk, korta meningar etc. På bibliotek finns dessa oftast samlade på något som kallas Äppelhyllan. Även för barn med funktionshinder finns här böcker, som tex böcker med blindskrift.

Mina egna söner är inte stora läsare, men både de två äldsta kan läsa en bok då och då, och när så behövs. De är nu 22 och 16 år gamla.
Jag har alltid läst högt för dem, ända sen de var små till högt upp i åldrarna. Och de ser ju mig sitta läsa, och jag läser ju inte lite ungefär 150+ böcker/år.

Sen är det ju så att de har haft trögt att komma in i läsningen, i alla fall äldste och yngste sonen ( nu 13 år gammal) och den yngste har från skolans sida om han velat om det varit svårt att läsa med ögonen fått lov att läsa med öronen istället.
Äldste sonen vet jag när han var runt 12 år skulle läsa Guldkompassen av Phillip Pullman i skolan och skriva en recension om den, att han hade svårt att läsa den själv, det gick trögt, då hjälpte jag honom genom att läsa för honom. Sen blev det så att jag verkligen gillade vad jag läste så jag fortsatte att läsa trilogin, och när han upptäckte det ville han också läsa vidare. Så bokintresset finns men att det blir inte oftast läst. Vet också att äldste sonen har lyssnat på hela Harry Potter serien plus läst en hel del klassiker.

Mellansonen har gillat Rick Riordans böcker, som jag började läsa högt ut för honom och yngste sonen, men sen som han har läst själv och han läser helst med ögonen.
Han har nu i våras hållit på att läsa Liftarens guide till galaxen -serien av Douglas Adams.

Bonusfrågan - Vilket board game tycker ni bäst om? -har jag tyvärr inget svar på, att spela board game är inte något som jag gör. Fast jag tror inte jag skulle tycka det var tråkigt om jag hade någon att spela med. Min övriga familj spelar hellre spel över internt.


torsdag 16 augusti 2018

Hett i hyllan vecka 33/2018


Torsdag och dags för Bokföring enligt Monikas utmaning Hett i hyllan, hon skriver så här

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Ibland blir jag intresserad av att läsa biografier om kändisar, av alla slag, Och när jag såg den här på en bokrea för ett par år sen kunde jag inte låta bli att köpa den... men sen har den inte blivit läst... men jag vill läsa den någon gång.


På mindre än ett år tog sig Stefani Germanotta, känd som Lady Gaga, från att vara en ung tjej i New York till att bli en global världsstjärna. Det här är historien om fenomenet Lady Gaga. Det är en underhållande bok om tiden innan Lady Gaga blev känd och hur hon som stor världsstjärna sammanfattar de senaste 70 åren av musik och populärkultur.

I boken Lady Gaga får du ta del av hennes otaliga referenser till historiens storheter inom konst, musik, mode och film. De personliga intervjuerna med människorna runtomkring Lady Gaga ger en omfattande bild av personen bakom berömmelsen.