måndag 28 december 2020

Den ätbara kvinnan av Margaret Atwood

 

Marian MacAlpin är marknadsundersökare. Det är ett jobb som hon tänker lämna så snart hon kan, det vill säga när hon kan gifta sig med en ung man i karriären och ägna sig åt hem och barn. Då ska hon flytta ifrån väninnan Ainsley som också är akademiker och ägnar sig åt att kolla felaktiga elektriska tandborstar. Det är kärvt på arbetsmarknaden för välutbildade kvinnor.

Marians välordnade, konsumtionsinriktade liv förflyter som hon väntat sig. Hon träffar fästmannen, umgås med akademikerbekanta och småskvallrar med flickorna på kontoret. Men - så en dag skakas hennes tillvaro. Hon identifierar sig plötsligt med det hon konsumerar. Och börjar grubbla över vilka människor som konsumeras av samhället och hur det går till.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Goodreads.

Jag har läst en hel del Atwoods böcker innan, men det har mera varit hennes dystopiska verk, men denna valde jag för att den är utgiven 1969 som gör att den passar in på Kaosutmaningen 2020 #7 läsa en bok som är utgiven samma år som du är född, sen även för att jag tyckte det var intressant att läsa en tidig Atwood, tror till och med detta är hennes debutroman.

Sen är det mera en samtida relationsroman så jag har lite svårt för den i vissa bitar innan jag fastnar för karaktären Marianne som inte verkar helt må bra och som försöker leva sitt liv på bästa sätt. Det är svårt att förklara vad som gör att  jag ändå tycker om det jag läser, för det skulle vara att spoila för mycket genom att skriva om det.

1 kommentar:

  1. Atwood har både riktiga fullpoängare och riktiga bottennapp tycker jag. Den här lät ändå intressant och kul med debutromanen när man vet hur det utvecklade sig för författaren senare.

    SvaraRadera