torsdag 24 december 2020

Hett i hyllan vecka 52 / 2020

 

Så här skriver Monika om hett i hyllan:
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Nu har jag gått igenom de äldsta böckerna i hyllan (eller egentligen i bananlådor) som jag haft dålig koll då jag har köpt (ev fått) i hett i hyllan inläggen, så nu har jag kommit till en lite mer nyligen införskaffad bok.
Denna var en bok som jag hade hört en del om och var lite nyfiken på och sen när jag glömde att avbeställa ett bokpaket från Barnens bokklubb fick jag denna i brevlådan, sen på något mystiskt sätt har jag en innestående pott med pengar hos bokklubben så jag betalde inget för den. Den har nu stått ungefär två år i min hylla och inte blivit läst...
Har du ingen humor? En klassiker. När någon säger eller gör något som är kränkande, taskigt, fördomsfullt är det vilket som kan låta som en självklarhet viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett indirekt godkännande av det hen säger eller gör. Men efter protesten kommer oftast detta meh ... vadå, har du ingen humor eller? Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad, till exempel ovan nämnda, att vara taskig eller fördomsfull. Det är värre att vara en tölp än att inte riva ner några enkla skratt.

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.

Katarina Wennstam har i över tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor, hon har stått upp för kvinnliga brottsoffer och belyst kvinnors utsatthet. Först som kriminalreporter, och sedan 2007 som föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

2 kommentarer:

  1. Humor är svårt. Det finns alltid någon som kan ta illa upp av ett skämt. Jag vet inte om det betyder att vi ska avskaffa humorn.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att humor är svårt och jag kan tycka att en del skämt kan vara osmakliga men inte tycker jag att humorn ska avskaffas. Ett skratt förlänger ju livet!

      Radera